• Landschap Alentejo
Op de hoogte blijven van alle acties & vakantienieuwtjes? Meld je aan:
Voornaam
Achternaam
           E-mail

Alentejo - Portugal

Kurkbomen in Alentejo, Portugal
Glooiende landschappen in de provincie Alentejo

Kurkeiken, olijfbomen en glooiende velden tot zover het oog reikt. Her en der verrijzen steden met witgekalkte huizen. Dat is het beeld van de Portugese Alentejo. Het gebied is vlak en dunbevolkt. De overblijfselen uit lang vervlogen tijden zijn er talrijk.

Évora, de grootste stad van de Alentejo, herbergt een indrukwekkende hoeveelheid aan historische gebouwen. De stad is afgeschermd met een Romeinse ringmuur. De smalle straatjes met booggangen doen herinneren aan de tijd dat de Arabieren hier heersten. Évora is een stad waarin je dagen rond kunt dwalen en steeds nieuwe dingen ontdekt. Een aantal 'highlights' die je niet mag missen:

Evora ( Alentejo ), Romeinse tempel
De Romeinse tempel in Évora
Stenencirkel Cromeleque dos Almendres
Stenencirkel Cromeleque dos Almendres

Wie de toeristische route rijdt van Évora naar Montemor-o-Novo, treft onderweg een aantal leuke stopplaatsen. Ten zuidwesten van Evora (bij Guadelupe) ligt de stenencirkel Cromeleque dos Almendres.
Meer dan 12.000 jaar oude grotschilderingen vind je in de grotten van Escoural, 12 kilometer ten zuiden van Montemor-o-Novo, boven het stadje Santiago do Escoural.

Straatbeeld Estremoz
Straatbeeld Estremoz

Ten noordoosten van Évora rijst de stad Estremoz op tussen de eikenbossen en wijngaarden. De stad ligt op een heuvel. Het hoogste punt wordt gedomineerd door de burcht die belangrijk was tijdens de oorlogen met Spanje. De gebouwen in de middeleeuwse stad zijn wit en rijkelijk voorzien van marmer. Dit gebied is dan ook een belangrijke plaats voor de marmerwinning. Je treft hier bijzonder veel mooie gebouwen en woonhuizen aan.

Estremoz kenmerkt zich verder door de vele traditionele ambachten. Wie houdt van aardewerk, houtsnijwerk en leren artikelen, moet hier beslist eens gaan 'shoppen' of een bezoekje brengen aan de traditionele markten.
Loop tijdens de lunchtijd ook eens binnen in een van de kleine restaurants. Vanwege het warme klimaat speelt veel van het sociale leven zich hier binnen af, bij de airconditioning.

Meer Alentejo

Elvas, vestingstad in de Alentejo, Portugal

Elvas is een van de best bewaarde, stervormige vestingsteden van Europa. De stad wordt omringd door een dubbele ringmuur. Blikvanger is het onlangs schitterend gerestaureerde Forta da Graça. Lees meer over Elvas

Lente in de Alentejo

Lente in de Alentejo. Tijdens de lente laat de Alentejo zich in al haar pracht zien. Overal zie je een uitbundig tapijt van wilde, bloeiende bloemen. Lees meer over de lente in Alentejo

Monsaraz, stadje in de Alentejo, Portugal

Monsaraz. Pittoresk, middeleeuws stadje Monsaraz ligt bovenop een steile heuvel, dicht bij de grens van Spanje. De wit gekalkte huisjes geven het stadje een vriendelijk aanzicht. Slenter door de smalle straatjes, geniet van het uitzicht op het immense Alquevameer en bezoek de spectaculaire megalieten in de omgeving. Lees meer over Monsaraz

Fascinerende sterrenhemel

De fascinerende sterrenhemel van Alqueva. Laat je fascineren door de sterren en het heelal. Geen betere plek hiervoor dan het gebied rondom het immense stuwmeer van Alqueva in de Alentejo. Want hier ligt de eerste 'Starlight Tourism Destination' van de wereld. Lees meer over de sterren van Alqueva

Wandelen langs de rivier Guadiana, Alentejo

Wandelen langs de rivier Guadiana. Tijdens een wandeling langs de rivier Guadiana vertellen de oude gebouwen je de geschiedenis van deze voormalige smokkelaarsroute. Lees meer over de rivier Guadiana

Noord Portugal, Minho, Ponte de Lima

Stenencirkel Cromeleque dos Almendres. Bij het verschijnsel steencirkel denk je waarschijnlijk aan Stonehenge of Avebury in Engeland. Maar wist je dat in Portugal één van de grootste en oudste steencirkels van Europa te vinden is? Lees meer stenencirkel Cromeleque dos Almendres

Accommodaties Alentejo

Voor overnachten in Alentejo kijk op Gastvrij Portugal:

Meer hotels, B&B
Meer pousadas
Meer vakantiehuizen

Vakanties Alentejo

Rondreizen (gedeeltelijk) door Alentejo

Meer rondreis

Natuurvakanties Alentejo

  • Individuele vogelreis Alentejo. Ontdek de vele vogelsoorten aan de ongerepte westkust van de Alentejo, in en rondom het natuurreservaat van Lagoa de Santo André (SNP)

Meer vogels spotten (Bijzonder Portugal) →

Actieve vakanties Alentejo

Fietsen

Wandelen

Meer actieve vakantie

Creatieve vakanties Alentejo

Reisgidsen & wegenkaarten

Lezen over Alentejo

Reisgids Portugal Reisgids Portugal (2015) van Dominicus. Complete reisgids over Portugal met veel illustraties. De auteur beschrijft de bekende toeristische trekpleisters, maar ging ook op zoek naar de nog goed verborgen mooie plekjes. Daarnaast veel aandacht voor historie en cultuur. Meer info of bestellen

Wandelgids AlentejoWandelgids Zuid-Portugal
23 wandelingen door Alentejo en Costa de Lisboa.

Wandelgids AlentejoFietsgids Zuid-Portugal
Fietsen in Algarve en Alentejo.

Wegenkaart Alentejo

Wegenkaart Alentejo, Zuid-PortugalWegenkaart Alentejo

Meer reisgidsen en kaarten Portugal

Laatste vakantienieuws & tips

Budget-TIP: Pousada flydrive voor zacht prijsje
Top 5: de mooiste stranden van de Algarve
Korting: Riomar appartementen Praia da Rocha
Adults only, vakantie zónder kinderen
Top 10: de mooiste plekjes van Portugal
Nieuwe special: kindvriendelijke vakanties

Meer vakantienieuws & tips →

Iets nieuws te melden? Neem contact op via info@portugal-vakantie.info.

Overzicht van alle vakanties →
Uitgelicht
Veelzijdig AlentejoPousadarondreis Alentejo. Van uitgestrekte vlakten tot woeste kustlijn. Geniet van de veelzijdige Alentejo. U overnacht in luxe pousadas (via Flextravel).
Pousada in ÉvoraLuxe hotel: Pousada Dos Lóios, Évora. In een voormalig klooster in het centrum van de historische stad, vlak bij de Romeinse tempel. (via Pousadas de Portugal).
Luxe hotel in voormalig klooster, AlentejoLuxe hotel: Convento do Espinheiro. Voormalig klooster, omgebouwd tot luxueus hotel met uitgebreide spa en zwembaden nabij Évora (vliegreis via De Jong Intra).
Meer reizen & accommodaties bij:
Gastvrij PortugalKras
Pousadas de PortugalBooking.com
De Jong IntraSNP, partner van ANWB