Street art bij LX Factory in LissabonStreet art LissabonStreet art bij LX Factory in Lissabon
 

Street art in Lissabon

Ben jij een liefhebber van street art? Dan is Lissabon een plek die je absoluut wilt zien! Al wandelend door de straten ontdek je hier de mooiste kunst: van huizenhoge mural art tot kleine kunstwerkjes zomaar in een verloren hoekje. Ga mee op tour langs graffiti hotspots en creaties van bekende street art kunstenaars…

Op deze pagina:

 

Urban art langs een trap in LissabonKleine street art kunstwerkjes 

De straten van Lissabon vormen een waar openlucht museum voor liefhebbers van street art. Je vindt er de mooiste kunstwerken dankzij een heel levendige street art scene.

Ook de gemeente levert sinds 2009 een actieve bijdrage aan al het moois: zij richtte de Galeria de Arte Urbana (GAU) op om publieke kunst te stimuleren. Met als resultaat een aantal prachtige openluchtgalerieën met urban art van internationale en lokale artiesten. Vele creaties zijn gemaakt tijdens een van de MURO festivals.

Helaas is in Lissabon ook veel achteloze graffiti te zien. Een vorm van vandalisme die actief wordt aangepakt en schoongemaakt. 

Graffiti op een tram in LissabonDe trams in Lissabon zijn een geliefd mikpunt van graffiti vandalisme

 

Street art hotspots in Lissabon

Note: alhoewel sommige murals en kunstwerkjes al vele jaren bestaan, is street art vaak tijdelijk. Laat je inspireren door de foto’s en plekken op deze pagina. Maar weet dat waarschijnlijk niet alles meer bestaat op het moment dat jij in Lissabon bent.

 

Het centrum van Lissabon: Alfama, Mouraria, Bairro Alto en Graça

Street art beperkt zich in Lissabon niet tot achterafwijken en industrieterreinen. Ook in het straatbeeld van de oude binnenstad zijn vele kunstwerken te zien; een inspirerende mix van authentiek en eigentijds. Een kleine compilatie van straatkunst uit de wijken Alfama, Mouraria, Bairro Alto en Graça.

De wijk Alfama

Street art mural in de wijk Alfama van Lissabon

Street art in de straat Calçada da MourariaEerbetoon aan de beroemde fadozangeres Amália Rodrigues in traditioneel calçada portuguesa (straatmozaïek) door de Portugese straatartiest Vhils.

Street art in de straat Calçada da Mouraria

 

De wijk Mouraria

Fado Vadio mural in Mouraria, LissabonFado Vadio is een eerbetoon aan de fado en de wijk Mouraria. Het is gemaakt door een collectief van artiesten. Je vindt deze mural in het steegje Escadinhas de São Cristóvão.

Street art in de straat Calçada da MourariaOp verschillende plekken in de wijk Mouraria hangen potretten van bekende bewoners aan de muur.

Street art in de straat Calçada da MourariaCaracol da Graça is een smal, steil straatje dat leidt naar het uitkijkpunt Miradouro da Graça. Tijdens het beklimmen van de vele trappen kun je tientallen meters uitbundige street art bewonderen.

Street art in de straat Calçada da MourariaCaracol da Graça (2).

Street art in de straat Calçada da MourariaCaracol da Graça (3).

 

De wijk Bairro Alto

Street art bij Elevador da GlóriaOpenluchtgalerie langs de trambaan van Elevador da Glória, een initiatief van Galeria de Arte Urbana (GAU). Je ziet hier een steeds wisselende expositie van kleurrijke street art.

Street art bij Elevador da GlóriaOpenluchtgalerie langs de trambaan van Elevador da Glória (2).

 

De wijk Graça

Street art in de straat Calçada da MourariaMural 'Peace Guard' door de Amerikaaanse Stepard Fairey (ook bekend als Obey Giant) in de Rua Natália Corrreia.

Street art in de straat Calçada da Mouraria'Once Upon a Time', mural op een school met sprookjesfiguren door Isa Silva. Locatie: 28 Rua Natália Correia.

Street art in de straat Calçada da MourariaEerbetoon aan de schrijfster Sophia de Mello Breyner Andresen door kunstenaar Daniel Eime. Te vinden in de Rua Josefa de Óbidos in de wijk Graça.

 

LX Factory en de wijk Alcântara

LX Factory
Onder de brug Ponte 25 de Abril is een voormalig industrieterrein omgetoverd tot creatieve hotspot. In de oude industriële panden zijn nu hippe winkeltjes, kunstgalerijen en veel horeca gevestigd. Ook vele ondernemers hebben op dit terrein een eigen werkplek. Voor liefhebbers van street art is LX Factory een must see: het wemelt er van de bijzondere graffiti en urban art.

Street art in de straat Calçada da Mouraria

Street art in de straat Calçada da Mouraria

Street art in de straat Calçada da Mouraria

Street art in de straat Calçada da Mouraria

Street art in de straat Calçada da Mouraria

 

Village Underground Lisboa
Village Underground Lisboa is een creatieve werkplek onder de Ponte 25 de Abril, tegen de LX Factory aan. Zeecontainers en bussen functioneren hier als (tijdelijke) werkplekken. Ook is er een horecagelegenheid. Het terrein en de containers zijn opgefleurd met graffiti en urban art.

Street art in de straat Calçada da Mouraria

Street art in de straat Calçada da Mouraria

 

Treinstation Alcântara-Mar
Pak je vanaf Lissabon centrum de trein richting LX Factory, dan is Alcântara-Mar het dichtstbijzijnde treinstation. In de ondergrondse gangen bij dit station tref je een bonte, steeds wisselende verzameling van street art aan.

Street art in de straat Calçada da Mouraria

Ondergronds gangenstelsel van treinstation Alcântara-Mar. 

Aan de overkant van de Taag

Voor wat 'rauwere' street art en graffiti neem je een kijkje aan de overkant van de Taag in de wijk Cacilhas. De pont, die vertrekt vanaf Cais do Sodré, brengt je in 10 minuten naar de overkant. Eenmaal aan wal wandel je vanaf de boot rechtsaf langs de kade. Hier tref je vele vervallen gebouwen en ruïnes die rijkelijk zijn voorzien van graffiti en street art.

Street art op oud gebouw langs de TaagGraffiti op leegstaande gebouwenKleine graffiti kunstwerkjesGraffiti in actieRauwe street art en graffiti langs de Taag

Tip: een leuke plek om wat te eten of drinken vind je na 10 minuten lopen langs de waterkant bij Restaurante Ponto Final. Geniet van het prachtige uitzicht over de Taag en Lissabon.

 

Crono Project

Het Crono Project (2010-2011) omvat een serie bijzondere kunstwerken op verlaten gebouwen aan de Avenida Fontes Pereira de Melo in Lissabon. Het meest bekend zijn de huizenhoge murals. Nationale en internationale kunstenaars werkten mee, waaronder bekende namen zoals Vhils en Os Gémeos.

Mural Crono Project LissabonEen van de murals in het Crono Project

 

De wijk Marvila

In 2017 werd in de wijk Marvila het Festival de Arte Urbana gehouden. De flatgebouwen, waarvan veel sociale woonvoorzieningen, werden door graffitikunstenaars van kunst voorzien. Je kunt werken bewonderen van bijvoorbeeld Cobra, the Caver en Licuado. Bekijk de wandelroute langs street art in Marvila.

Mural op flat in wijk Marvila, LissabonMural op flatgebouw in de wijk Marvila. Foto: Wojtek Scibor [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons.

 

Bekende street art kunstenaars

Bordalo II

De 'waste art' van Portugese kunstenaar Bordalo II is gemaakt van afval. Artur Bordalo maakt prachtige 3D dieren om ons te wijzen op de enorme stroom afval die wij produceren en de bedreiging die dat vormt voor de natuur. Zijn kunstwerken zijn over de hele wereld te vinden, vooral op straat. Op de foto een aantal creaties die je in Lissabon kunt bewonderen.

Street art van Bordalo II in LissabonDe 'waste art' van Bordalo II in Lissabon

 

Vhills

De Portugese straatartiest Vhils (Alexandre Farto) is voornamelijk bekend van zijn indrukwekkende portretten. Hij hakt, boort en beitelt deze kunstwerken uit in bakstenen muren zodat verschillende lagen zichtbaar worden.

Vhills LissabonEerbetoon aan mensenrechtenadvocate Marielle Franco door Vhills. Te vinden bij het Panorâmico de Monsanto in Lissabon.

 

Add Fuel

De tag ADD FUEL vind je bij de kunstwerken van de Portugees Diogo Machado. Hij gebruikt de traditionele blauwwitte azulejos als inspiratie om kunstwerken te creëren met moderne visuele effecten.

Street art van Art Fuel in LissabonStreet art van Add Fuel in Lissabon. Foto: Oren Rozen, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

 

Street art tours in Lissabon

Als je op eigen houtje gaat rondstruinen in Lissabon, kom je zeker vele mooie kunstwerken tegen. Wil je niks missen en veel zien in een korte tijd, ga dan mee met een georganiseerde tour. Er zijn wandeltours, maar je kunt ook een rondleiding krijgen per tuktuk of auto.

Street art tours met Get Your Guide
Street art in Lissabon, Alfama
Ruime keuze uit street art tours in Lissabon, te voet, met de tuktuk, minibus of SUV. Online reserveren, betalen met IDeal en gratis annuleren (24 uur van tevoren).

Privé-tour: Lisbon Street Art Walk
Street art in Lissabon, LX Factory
Een wandeltour door Lissabon met de Portugese Igor (Engels en Portugees sprekend). Jouw gids kan deze tour 100% voor je personaliseren. Via With Locals.


Meer interessant info over Lissabon:
LissabonLissabon
De mooiste bezienswaardigheden in de hoofdstad van Portugal.
Citytrip LissabonStedentrips Portugal
Stedenreizen naar Lissabon en Porto.
Citytrip Lissabon met kinderenCitytrip Lissabon met kids
Stedenreis naar Lissabon? Neem de kinderen mee! De 12 beste tips voor een citytrip met kids.
Tram 28 LissabonTram 28 Lissabon
Tram 28 is een van de meest bekende bezienswaardigheden van Lissabon.
LissabonAlfama
In deze oude visserswijk van Lissabon lijk je terug te gaan in de tijd. Bekijk de insider-tips.
Bairro AltoBairro Alto
Karakteristieke volkswijk met bonte mix van hippe barretjes en kleine restaurants.
Parque das NaçõesParque das Nações
Deze moderne wijk is bekend van het Oceanário de Lisboa. Maar hier is veel meer te zien.
MarvilaOnbekende wijk Marvila
Street art en hippe horeca: geniet in Marvila van creatief Lissabon met een rauw randje.
Paleis in SintraOmgeving van Lissabon
De mooiste dagtrips in de omgeving van Lissabon.
LissabonToeristen omzeilen in Lissabon
Geen zin om je in Lissabon tussen de vele toeristen te begeven? Doe je voordeel met deze tips!
LissabonFado
Genieten van een fado-avond in Lissabon? Bekijk handige tips. 


Handige of leuke info? Deel het op Facebook! Dank je wel :-)

Ja, ik wil graag tips.
Stuur mij regelmatig inspiratie over vakantie in Portugal *
Als welkom krijg je het e-boek:
de 12 mooiste bezienswaardigheden in Portugal
12 Mooiste bezienswaardigheden van Portugal
* Gratis inspiratiemail,
verschijnt max 2x per maand.
Wij respecteren jouw privacy.