Belmonte, karakteristiek stadje in Beiras, Centraal PortugalPiódão, leisteen dorpje in Midden PortugalAveiro, het Venetië van Portugal in Beiras
 

Midden-Portugal: vakantietips en mooie plekken in Centraal Portugal

Heb jij je weleens afgevraagd welke hoogtepunten er allemaal verscholen liggen in onbekend Midden-Portugal? Centraal Portugal is een regio waar voor reizigers veel te ontdekken valt. Dus laat je eens verrassen door de indrukwekkende bergen van natuurgebied Serra da Estrela, aanschouw de hoogste golven van Europa in Nazaré of bewonder de rijke culturele erfenissen van Conímbriga, het immense klooster van Batalha, middeleeuws Óbidos en studentenstad Coimbra.

Vakantie boeken naar Centro of Midden-Portugal?
Bekijk vliegvakanties, rondreizen & accommodaties

Op deze pagina:

Bijzonder overnachten in Centraal Portugal, Portugal

De mooiste steden, dorpen en bezienswaardigheden in Midden Portugal


Coimbra

De gezellige stad Coimbra is een perfecte mix tussen bekende bezienswaardigheden zoals de oudste universiteit van Portugal, smalle straatjes met eeuwenoude winkels, terrassen en eethuisjes met de echte authentieke Portugese keuken. Coimbra ligt heel centraal in Midden-Portugal en is een heerlijke bestemming. Maak een boottochtje over de rivier, ontdek zowel de boven- als benedenstad en vergaap je aan de hoeveelheid historische gebouwen.

CoimbraDe prachtige oude stad Coimbra

De universiteit van CoimbraDe beroemde universiteit van Coimbra

 

Conímbriga

Wil je ergens Romeinse ruïnes bezoeken als je in Centraal Portugal bent, dan moet je het in Conímbriga doen. De indrukwekkende opgravingen liggen ongeveer 15 kilometer ten zuiden van Coimbra bij het plaatsje Condeixa-a-Nova. De ruïnes van Conimbríga zijn een van de grootste Romeinse nederzettingen die in Portugal zijn ontdekt en opgegraven. In 1910 werd het uitgeroepen tot Nationaal Monument.

Opgravingen ConímbrigaRomeinse opgravingen in Conímbriga

Het amfitheater, Romeinse baden, adellijke huizen met mozaïekvloeren, een zuilengalerij en een aquaduct, het zijn allemaal overbijfselen uit de tijd dat keizer Augustus hier een stad bouwde. Op het complex lunch je in stijl bij het restaurant.

Mozaïkvloer in ConímbrigaMozaïkvloer in Conímbriga

 

Buçaco

In het noordelijk gedeelte van Centro de Portugal ligt een oude, ommuurde bomentuin verstopt. In Mata Nacional do Buçaco loop je in magische sferen omringd door 400 inheemse plantensoorten, prachtige varens en bomen uit de hele wereld. Naast de wandelpaden staan kapelletjes en liggen vijvers in een oase van rust.

Boomvarens in de tuin van BuçacoBoomvarens in de tuin van Buçaco

 

Tussen de weelderige en uiteenlopende begroeiing is het extravagante paleis van Buçaco een totale verrassing. Een statig, sjiek bouwwerk waar tegenwoordig Buçaco Palace Hotel is gevestigd. Volgens kenners is het een van de beste hotels in Midden-Portugal en je kunt dus gaan logeren in dit 5-sterrenhotel dat gebouwd is neo-manuelijnse stijl. De kamers zijn rijkelijk versierd met antieke meubels en sommige kijken uit op de geweldige paleistuinen.

Het paleis van BuçacoIn het paleis van Buçaco is een luxe hotel gevestigd

Het paleis van BuçacoHet paleis van Buçaco

Wat je ook niet mag missen is het panoramisch uitzicht vanaf Cruz Alta in het gebergte Serra do Buçaco.


Luso

Niet ver van het betoverende Buçaco National Forest ligt het kuuroord Luso. Hier komt het meest verkochte mineraalwater van Portugal vandaan. In de 18e eeuw werden de helende kwaliteiten van het water ontdekt en een eeuw later kwam er een kuuroord in het dorp. Neem tijdens een uitstapje naar Luso zelf ook een fles mee om het te vullen met dit gezonde water.

Het oude kuuroord LusoHet oude kuuroord Luso

 

Viseu

Mocht je naar Midden-Portugal willen verhuizen, overweeg dan het plaatsje Viseu. Het wordt namelijk beschouwd als de beste stad om te wonen vanwege de hoogste levenskwaliteit. En alsof dat niet reden genoeg is voor tenminste een bezoekje, is het ook verkozen tot Europese hoofdstad van de gastronomie. Dat belooft wat! In het district Viseu bevinden zich ook niet toevallig drie van de grootste producenten van wijnen uit de Douro-vallei.

Maak in Viseu zeker een wandeling door de straatjes van het oude stadscentrum dat goed bewaard is gebleven en veel groen kent. Adro da Sé is het centrale, levendige plein van de stad waar ook de kathedraal staat.

De kathedraal van ViseuDe kathedraal van Viseu

Vanuit Viseu start ook de prachtig aangelegde Ecopista do Dão, een fiets- en wandelroute van 49 kilometer door Centraal Portugal over een oude spoorlijn en een groot stuk langs rivier de Dão.

Fietspad Ecopista do DãoFietspad Ecopista do Dão

 

Rondreis: Onthaasten in het hart van Portugal

Onthaasten in Portugal Centro, rondreis

 

Ontdek de rust, rijke culturele historie, natuur en gastvrijheid van de regio Centro tijdens de rondreis Onthaasten in het hart van Portugal (9 dagen). 

Tijdens deze reis zie je veel mooie plekken, zoals Coimbra, bedevaartsoord Fátima, natuurpark Serra da Estrela, de charmante stad Viseu en bruisend Porto. Ook ben je onderweg in de gelegenheid om verschillende historische dorpjes van Portugal te bezoeken, zoals Sortelha, Belmonte, Castelo Rodrigo en Almeida.

Deze rondreis boek je, inclusief overnachtingen, ontbijt en routekaart, via De Jong Intra. Naar keuze als complete fly drive (met huurauto en vliegtickets) of als autorondreis met eigen vervoer.

Meer info over rondreis Onthaasten in het hart van Portugal

Meer vakanties en rondreizen in Centraal Portugal


Guarda

Guarda is gebouwd rond een middeleeuws kasteel en tevens de hoogste stad van Portugal op maar liefst 1.056 meter hoogte. Beklim de gotische kathedraal om vanaf het dak de hele stad te overzien.

In het oude centrum staan 17e-eeuwse paleizen en middeleeuwse herenhuizen waar de gevels zijn bekleed met azulejos (Portugese tegelkunst). Ook de stadsmuren die je betreed vanaf de Porta d'el Rei, de koningspoort, bieden een kijkje in de historie van deze stad.

De kathedraal van GuardaDe kathedraal van Guarda

 

Verder is de kathedraal, tegenover Praça Luís de Camões, een mooie bezienswaardigheid. En natuurlijk de winkeltjes waar ze streekproducten, sieraden, zeepjes en chocola aan de man brengen.

Kerk in GuardaIgreja da Misericórdia, kerk in Guarda

Tenslotte is ten westen van Guarda de Cascata do Caldeirão een niet te missen plek. De waterval is leuk, maar de omringende landschappen erbij maken deze stop compleet.

 

Castelo Branco

De hoofdstad van Beira Baixa, Castelo Branco, wint het steeds meer aan populariteit. De reden? De stad kent veel tradities, is omringd door mooie vlaktes en heeft leuke bezienswaardigheden. 

Neem het kasteel, of liever gezegd de toren en een deel van de kasteelmuur die nog zijn overgebleven van het voormalige Tempelierskasteel. Het is het hoogste punt van de veelzijdige stad. Het kasteel is niet enorm groot, maar biedt wel prachtige vergezichten. En de toegang is gratis. Het is bovendien bizar om je voor te stellen dat ruim 800 jaar geleden de massieve granieten rotsen zijn veranderd in een bouwwerk om de stad bescherming te bieden. 

Uitzicht vanaf het kasteel van Castelo BrancoUitzicht vanaf het kasteel van Castelo Branco

Als je door de straatjes van Castelo Branco loopt, zie je in de winkeltjes typisch borduurwerk. 

In de Jardim do Paço Episcopal, de stadstuinen in barokstijl, kom je naast veel schattige fonteintjes ook een grote collectie beelden tegen van bekende figuren. Ze hebben in het verleden bijgedragen aan de ontwikkeling van Castelo Branco, zoals koningen en apostelen. Maar ook jaargetijden, sterrenbeelden en werelddelen zijn schitterend afgebeeld. Alles ligt er keurig verzorgd bij, echt een genot om doorheen te flaneren.

Jardim do Paço Episcopal, Castelo BrancoJardim do Paço Episcopal

 

Dornes

Een piepklein dorpje met een grootse ligging op een schiereiland. De toren van Dornes staat aan de oever van de rivier Zêzere en hangt boven het water van het stuwmeer van Castelo do Bode. Niet gek dat dit ook de locatie was voor de speelfilm Dot.com. 

Als je houdt van wandelen, is PR1 FZZ Dornes Vigia do Zêzere een leuke route door de natuurlijke omgeving van Dornes.

DornesDornes ligt prachtig op een schiereiland.

 

Tomar

Meer richting het binnenland, is nog meer moois te ontdekken op cultureel vlak. De grote trekpleister in het gezellige stadje Tomar is het enorme klooster boven op een berg, het Convento de Cristo. Bij het bouwwerk kun je uren ronddwalen en ook de burcht en de kerk bezichtigen. Toen de Orde van de Tempeliers in de 12e eeuw opdracht gaf voor de bouw, duurde het honderden jaren voordat het gereed was.

Convento de CristoConvento de Cristo

Convento de CristoConvento de Cristo

Plan als het lukt je bezoek aan Tomar op vrijdag, in de ochtend is er een grote markt in het centrum.

Het centrum van TomarHet centrum van Tomar

Ook leuk is een boottocht over het Barragem do Castelo de Bode, een stuwmeer dat een paar kilometer buiten de stad ligt. Of rij naar de resten van het Aqueduto de Pegões Alto, het aquaduct dat zorgde voor de watervoorziening van het klooster. Het is vijf kilometer lang en telt niet minder dan 180 bogen.

Aqueduto de Pegões Alto bij TomarAqueduto de Pegões Alto bij Tomar

 

Castelo de Almourol

Onder Tomar, aan de rivier de Taag, ligt een eilandje met in het midden een goed bewaard pareltje: het Castelo de Almourol, dat alleen per boot bereikbaar is. De muren en de toren van het kasteel zijn nog intact. In combinatie met de ruige vegetatie op het eiland is het echt een belevenis om de korte oversteek te maken.

Castelo de AlmourolCastelo de Almourol

Uitzicht vanaf Castelo de AlmourolUitzicht vanaf Castelo de Almourol

Je kunt er goed parkeren en op het terras kun je alvast een blik werpen op het middeleeuwse kasteel. Vanaf het eilandje zijn de uitzichten op de rivier en de landschappen onvergetelijk.

 

Leiria

Ook in het charmante burchtstadje Leiria, gelegen aan de rivier de Liz, kun je een bijzonder kasteel bewonderen. Rond 1135 werd het gebouwd. In de 16e eeuw is het verbouwd tot een renaissancepaleis. Het Castelo de Leiria prijkt majestueus boven het stadscentrum uit. Het staat bekend als een van de mooiste burchten van Portugal, die je via de toegangspoort Albaçara binnenkomt.

De oude stad Leiria met het kasteelDe oude stad Leiria met het kasteel

Maar ook zonder het kasteel is Leiria zeker de moeite waard om naartoe te rijden als je de Costa de Prata bezoekt. Een grote kathedraal, fonteinen, mooie tuinen en musea zijn leuke bezienswaardigheden in deze stad waar altijd een gemoedelijke sfeer heerst.

 

Ourém

Het middeleeuwse Ourém geeft je een prachtig inkijkje in een stukje Portugese geschiedenis. Ourém ligt tussen Tomar en Leiria en het oude stadsdeel heeft een statige locatie op een hoge heuvel. Daar ligt ook de belangrijkste bezienswaardigheid, namelijk het Castelo de Ourém.

Het dorp is ontstaan tijdens de bezetting van de Arabieren rond de 9e eeuw en kreeg de naam Abdegas. Na de aardbeving van 1755 is het nieuwe stadje Ourém gesticht zo'n 2 kilometer verderop in het dal. Dit vormt tegenwoordig het centrum voor de bewoners.

Het kasteel van OurémHet kasteel van Ourém

 

Fátima

Vlakbij ligt ook Fátima, het bekende bedevaartsoord in Portugal. Jaarlijks brengen duizenden pelgrims hier een bezoek. Fátima is ontstaan als bedevaartsoord sinds 1917 na de eerste Maria-verschijning. 

De Nederlandse architect Van Krieken heeft de basiliek in het stadje gebouwd. Aan de andere kant van het gigantische plein is een nieuwe kerk gebouwd. Fátima heeft als bijnaam 'het altaar van de wereld' en als je op het plein staat en de grootsheid voelt, begrijp je dat.

Bedevaartsoord FátimaBedevaartsoord Fátima

Kaarsen branden in het heiligdom van FátimaKaarsen branden in het heiligdom van Fátima

Op 13 mei vindt het jaarlijkse hoogtepunt plaats, de afscheidsprocessie. De avond ervoor is er een kaarsenprocessie. Om het bedevaartsoord te voet te bereiken, liggen er vier pelgrimsroutes door Portugal die naar Fátima leiden.

 

Batalha

Een vredig klein stadje, dat is een passende omschrijving voor Batalha. Waar vele bezoekers op af komen is het gigantische klooster, Mosteiro da Batalha. Opvallend is de okergele kleur van het steen in combinatie met de aparte bouwstijl die veel details bevat. Zoals het graf van de onbekende soldaat. Daar vindt ook de wissel van de wacht plaats, heel bijzonder om mee te maken.

Het klooster van BatalhaHet klooster van Batalha

Het klooster van BatalhaHet klooster van Batalha

Een eventuele omweg als je in de buurt van Fátima of Nazaré bent, is zeker aan te bevelen. Alleen al omdat je dan al oog in oog staat met één van de 7 wonderen van Portugal.

 

Superhandig: de Lisboa Card

Lisboa CardaTip voor wie (ook) in Lissabon verblijft: met de handige Lisboa Card heb je niet alleen veel voordeel in Lissabon, je krijgt ook gratis toegang tot de kloosters van Batalha, Alcobaça en Tomar.

Lisboa Card nu online bestellen


Alcobaça

Lang geleden ontstond op de samenvloeiing van de riviertjes de Alcoa en de Baça een Moorse nederzetting: Alcobaça. Nu een gezellig stadje, dat vooral bekend is geworden door het Santa Maria klooster, Real Abadia de Santa Maria de Alcobaça. Een hele andere bouwstijl dan het klooster in Batalha. 

Het Mosteiro de Alcobaça is enorm hoog met 221 meter op het hoogste punt. In de 12e eeuw is het gebouwd, biedt plek aan 999 monniken en behoort sinds 1989 tot de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Klooster van AlcobaçaHet immense klooster van Alcobaça

Binnentuin klooster van AlcobaçaBinnentuin van het klooster van Alcobaça

Bijzonder aan dit indrukwekkende klooster zijn de twee graftombes. Daar liggen Pedro, de zoon van koning Afonso, en zijn maitresse Inês. Zij werd vermoord in opdracht van de koning omdat hij zijn potentiële schoondochter niet wilde laten toetreden tot zijn familie. De 'Portugese Romeo en Julia' liggen er wel romantisch bij met de gezichten naar elkaar toe. 

Oorspronkelijk was het klooster nog groter, maar de aardbeving van 1755 en de Franse bezetting aan het begin van de 19e eeuw hebben helaas een deel verwoest. Desondanks behoort dit bijzondere klooster nog steeds tot de 7 wonderen van Portugal.

Vakantie boeken naar Centro of Midden-Portugal?
Bekijk vliegvakanties, rondreizen & accommodaties


Óbidos

Kleurrijk, knus, ook toeristisch maar voornamelijk een schilderachtig plaatsje is Óbidos met een oude stadsmuur die rondom het stadje ligt. Wandel over deze muren die tegen een helling gebouwd zijn. Het uitzicht op de omgeving en de stad is spectaculair. 

Het bruisende, kleine oude centrum is een wirwar van steegjes, witte huisjes, terrasjes en winkeltjes. Kortom, een must see als je op vakantie bent in Centro de Portugal.

Middeleeuws ÓbidosMiddeleeuws Óbidos

 

Caldas da Rainha

UNESCO heeft Caldas da Rainha uitgeroepen tot creatieve stad, maar het zijn vooral de kuuroorden die dit plaatsje bekendheid gaven. 

We gaan daarvoor terug naar de 15e eeuw toen koningin Leonor tijdens een tocht werd geteisterd door een wond die niet genas. Dankzij het thermale water uit Caldas da Rainha gebeurde dat wel en toen besloot ze daar een thermaal ziekenhuis te bouwen. Altijd bleef het een favoriete vakantiebestemming van de Portugese royals.

Het oude thermale ziekenhuis van Caldas da RainhaHet oude thermale ziekenhuis van Caldas da Rainha

Tegenwoordig is het een sfeervolle stad met fonteinen, een fijn stadspark, pleintjes, interessante musea, kleurrijke gevels en kerken met een bijzonder interieur.

 

Bijzondere dorpjes in Centro de Portugal

Aldeias do Xisto

Naast al deze bijzondere bezienswaardigheden in Midden-Portugal, kenmerkt het gebied zich ook door de vele dorpjes die gemaakt zijn van schist of leisteen, de Aldeias do Xisto. Deze rotssoort komt veel voor in de regio en lang geleden zijn allerlei gehuchten neergezet met huisjes dicht tegen elkaar aan. Daarbij zijn de oorspronkelijke landschappen bewaard gebleven.

Een bekend leistenen dorpje is Piódão, dat is ingeklemd tussen twee steile heuvels. Zonder twijfel een van de mooiste dorpjes in Portugal.

PiódãoSchistdorp Piódão

Daar in de buurt ligt ook het ruige Monsanto, een dorpje dat tegen de gelijknamige berg van graniet is gebouwd.

Een paar andere leistenen dorpjes zijn Talasnal, Figueira, Álvaro, Sarzedas en Martim Branco.

TalasnalSchistdorp Talasnal

Om in stijl te wandelen, kun je tijdens je vakantie in Midden-Portugal de Caminhos do Xisto opzoeken. Dat zijn prachtige routes over leistenen wandelpaden door sprookjesachtige decors.

Wandelroute langs schistdorpjesWandelroute langs schistdorpjes

 

Aldeias Históricas

In een ver verleden was er behoefte om het grondgebied bij de Spaanse grens bewoonbaar te maken, zodat de kans op verovering zou afnemen. Het resulteerde in vele kleine dorpjes.

Tegenwoordig zijn er 12 historische dorpjes in Midden-Portugal zodanig hersteld, dat bezoekers een stap terug in de tijd kunnen zetten. Deze 12 dorpjes vormen de Aldeias Históricas. Ze hebben allemaal een eigen verhaal en karakter en zijn doordrenkt van oude tradities.

SortelhaHet historische dorpje Sortelha

Je zult een kleine overlap ontdekken, want Píodão maakt ook deel uit van de route langs de leistenen dorpjes in Midden-Portugal die hiervoor beschreven zijn.

Rondreis met historisch dorpje op de route

Rondreis met verblijf in Marialva

 

Tijdens de Fly-drive Romantiek in Noord en Centraal Portugal (9 dagen) verblijf je 2 nachten in het historische Marialva. Ook staat een georganiseerde rondleiding voor je gepland in dit unieke dorpje.

Verder zie je tijdens deze rondreis vele andere mooie plekjes in Portugal, zoals Porto, Ponte de Lima en Vidago. Op de route liggen verschillende prachtige wijnbouwgebieden. Bezoek ook de beroemde Solar de Mateus bij Vila Real.

Je overnacht in kleinschalige en charmante hotels. Om het grote genieten compleet te maken, schuif je drie keer aan voor een heerlijk 3-gangendiner.

Deze complete pakketreis, inclusief overnachtingen met ontbijt, huurauto, vliegtickets, 3 diners & rondleiding, boek je via &Olives, specialist in mediterrane reizen.

Meer info over Fly-drive Romantiek in Noord en Centraal Portugal

Meer vakanties en rondreizen met Midden-Portugal op de route


De kust van Midden-Portugal

Het zijn net zo goed de idyllische kustplaatsen, de gezellige boulevards en de gigantische golven in Centraal Portugal die een enorme aantrekkingskracht hebben.

Beginnend in het noorden van deze regio, komen we als eerste stop Aveiro tegen. Een bescheiden versie van Venetië, maar dan in Midden-Portugal, aan de Costa Nova. Een gezellige en overzichtelijke kanaalstad met als bekendste bezienswaardigheid de traditionele vissersbootjes, de moliceiro's.

AveiroAveiro

Een stukje zuidwaarts, ter hoogte van Coimbra vind je nog een belangrijke badplaats van Midden-Portugal. Figueira da Foz ligt aan de monding van de rivier Rio Mondego en is een levendige, mooie mix tussen oude welvaart en de moderne tijd. De welgestelden van Centro de Portugal kwamen aan het begin van de 19e eeuw al naar het lange en brede strand toe. Tegenwoordig is het ook een walhalla voor watersporters. Maak een leuke wandeling naar Cabo Mondego, een kalksteenrots met prachtig uitzicht. São Pedro de Moel is ook een knus strand, ter hoogte van de stad Leiria.

Strandtentjes op het strand van Figueira da FozStrandtentjes op het strand van Figueira da Foz

In de bekende badplaats Nazaré kom je een mix tegen tussen oud en nieuw. Tradities in de vorm van oude vissersvrouwen en -mannen die de verse vis drogen en aan de man brengen. En een bruisende sfeer aan de boulevard waar het een gezellig komen en gaan is van surfers en toeristen.

Vis drogen op het strand van NazaréVis drogen op het strand van Nazaré

Vanaf het strand zie je een enorme klif van 110 meter hoog. Het treintje naar de top brengt je in Sítio voor een geweldig uitzicht. Informeer bij het toeristenbureau naar de uitgezette wandelroutes langs rotsen en bossen rondom de bekende badplaats.

Rijdend naar het zuiden kom je in São Martinho do Porto met een breed, wit zandstrand tussen de duinen in een afgeschermde baai. Ideaal met kinderen. Er ligt een vlonderpad en je kunt er jetski's huren. In dezelfde baai ligt Praia de Salir do Porto, een fijne plek voor wandelaars en natuurliefhebbers.

De baai van São Martinho do PortoDe baai van São Martinho do Porto

Ben je in Óbidos geweest, rijd dan zeker even door naar de kust om Foz do Arelho te bezoeken. De ligging in een uitgestrekte, natuurlijke lagune met daar omheen leuke wandel- en fietsroutes, maken dit hippe strandplaatsje de moeite waard. Slenter over de brede boulevard of ga uitwaaien aan de Passadiços da Foz do Arelho, een lange houten wandelbrug die begint bij een van de mooiste stranden van het land, Praia do Ismael.

Foz do ArelhoFoz do Arelho

Ook verder naar het zuiden houdt het aan deze Costa de Prata niet op met fotogenieke baaien en stranden. Er is zelfs een schitterend schiereilandje met de naam Baleal dat veel leuke strandtenten kent.

BalealHet schiereilandje Baleal

Peniche is een voormalige vestingstad aan de kust. Bij Cabo Carvoeiro, de uiterste westpunt van het schiereiland waarop Peniche ligt, staat een vuurtoren. Ook het Fortaleza de Peniche is een uniek bouwwerk. Het fort was in de tijd van Salazar een staatsgevangenis.

Je kunt vanuit de haven van Peniche de boot pakken voor een overtocht naar Berlenga-eiland. Een unieke archipel waar bezoekers welkom zijn.

Berlenga eilandHet fort São João Baptista op Berlenga-eiland

Praia dos Supertubos, ook wel Praia Medão Grande genoemd, ligt daar ook dicht bij op het vasteland.

En besluit je door te rijden naar Lissabon, stop dan nog even in het leuke surfplaatsje Santa Cruz.

 

Rivierstranden, Praias Fluvias, in Centro de Portugal

Kraakhelder water, mooi aangelegd aan de oever van een rivier of meer en omringd door ongerepte natuur. Dat zijn de Praias Fluviais, een heerlijke bestemming voor een ontspannen dagje uit, waar je veel Portugezen tegenkomt. Ook met kinderen, die aan de oevers lekker kunnen spelen. Echt een belevenis als je rondreist in Centraal Portugal.

Praia Fluvial de Loriga in de Serra da EstrelaPraia Fluvial de Loriga in de Serra da Estrela

Bovendien zijn alle rivierstranden weer net even anders. Dit is de top 10 van de mooiste Praias Fluviais in Midden-Portugal.

Praia Fluvial do AgroalPraia Fluvial do Agroal

Praia Fluvial Foz de EguaZwemplekje aan de rivier bij Foz d'Égua

 

De natuur van Centraal Portugal

De natuur vind je overal om je heen als je door Centraal Portugal reist. Voor hoge bergen moet je in het noordelijk deel zijn, de Beira Alta. Aan de grens met Spanje torent daar de Serra da Estrela overal bovenuit. De gigantische berg heet ook niet voor niets de sterrenberg en is de hoogste piek op het vasteland van Portugal.

Serra da EstrelaNatuurgebied Serra da Estrela

De Serra da Estrela is een beschermd nationaal park dat in de winter wordt omgetoverd tot een wit landschap dankzij de sneeuw. Buiten het winterseizoen zijn de landschappen een ideaal decor voor adembenemende wandeltochten. Rondom het dorpje Manteigas starten heel veel routes, variërend van wandelingen van een dag tot meerdaagse tochten. 

Serra do Caramulo is een ander adembenemend berggebied bestaande uit graniet- en leisteen, dat is gelegen in het grensgebied van de regio Beira Alta naar Beira Litoral. Als je ergens de zuivere berglucht wil opsnuiven, rijd dan naar het hoogste punt, bij Caramulinho. Daar is op heldere dagen zelfs de Serra da Estrela te bewonderen van een afstand. 

Serra do CaramuloSerra do Caramulo

Wandelaars hebben de luxe om te kiezen voor een bijzondere wandeling. Er zijn zes verschillende routes, waaronder de Caramulo-route van 8 kilometer, de Rota dos Laranjais (sinaasappelroute) van 7,5 km en de Rota dos Caleiros (waterleidingen-route) van 8,2 km.

Iets dichterbij de Serra da Estrela en dus wat dieper het binnenland in, ligt Serra do Açor. Ook hier is leisteen het type steen die dit mooie gebergte kenmerkt. Vroeger is het volop gebruikt voor het bouwen van de vele pittoreske dorpjes in de omgeving, waaronder Píodão. Opvallend hier zijn de gigantische kastanje-, eiken-, dennen- en eucalyptusbomen. Regelmatig kom je er ook bijenkorven tegen, want in dit gebied maken ze heerlijke honing.

Serra do AçorLandschap van de Serra do Açor

We zakken steeds verder af naar het zuiden voor nog een uniek gebergte, de Serra da Lousã ten zuiden van Coimbra. Samen met Serra do Açor en Serra da Estrela maakt ze deel uit van de Cordillera Centraal Portugees, een beschermd berggebied. De toegang tot dit park is erg goed en ook vanaf Lissabon en Porto is het prima bereikbaar. In het voorjaar is Serra da Lousã gevuld met bloemen in duizenden kleuren en wandel je langs beekjes en watervallen waar herten en veel vogelsoorten leven.

Schommel in de Serra da LousãSchommel bij Alto de Trevim, het hoogste punt van de Serra da Lousã

Rondreis Centro, van Douro tot kust

Schistdorpje Talasnal in de Serra da Lousã

 

Tijdens deze Rondreis door Centro, van Douro tot kust (11 dagen) reis je langs onbekende natuurparken en beroemde cultuurhistorie in landelijke gebieden. De overnachtingen zijn in bijzondere en kleinschalige hotels, van een oud paleis tot designhotel.

Op de route liggen o.a. Coimbra, Fátima, Arouca Geopark, Serra da Lousã en natuurgebied Serra d'Aire e Candeeiros. Een verlenging met een paar dagen in Óbidos is optioneel.

Je boekt deze rondreis via SNP Natuurreizen, inclusief overnachtingen, exclusief huurauto en de heen- en terugreis.

Meer info over Rondreis Centro

Meer vakanties en rondreizen met Midden-Portugal op de route


In het oosten van Portugal, waar de rivier de Taag het land binnenkomt, kun je in het Geopark Naturtejo (Tejo betekent Taag) de geschiedenis van dit stukje aarde beleven. Net onder Castelo Branco leven in het park konijnen, reeën en vossen, zwarte ooievaars en hoor je de nachtegaals en de hop. Rondom het park loopt een deel (37 kilometer) van de Via de Trilho Internacional dos Apalaches, een bijzondere wandelroute op het Iberisch Schiereiland.

Oude watermolen bij Penha Garcia, NaturtejoOude watermolen bij Penha Garcia in Geopark Naturtejo

Midden-Portugal kent rondom de stad Alcobaça vele kalksteenbergen. Dit levert indrukwekkende formaties op die je kunt bezoeken. Liefhebbers van grotten nemen een kijkje bij Parque Natural das Serras de Aire e Candeeiros. Het natuurspektakel kent meerdere grotten zijn toegankelijk voor bezoekers. Om ook de buitenkant van het natuurpark te zien, liggen er meerdere wandelroutes.

Grot in Serras de Aire e CandeeirosGrot in Serras de Aire e Candeeiros

De vleermuis is het symbool van het park en die beesten houden zich graag schuil in de donkere, diepe grotten. Ook bij Grutas de Mira de Aire zijn de grotten te bezichtigen. Daar kun je gelijk ook de nacht doorbrengen in een van de leuke bungalows die op het terrein staan, de Casas da Gruta.

 

Vakantie boeken naar Centro of Midden-Portugal?
Bekijk vliegvakanties, rondreizen & accommodaties

Culinaire specialiteiten van Centraal Portugal, streekgerechten en wijnen

Heel Portugal is zonder twijfel een topbestemming als het gaat om lekker eten. De variatie in landschappen zorgt voor een grote afwisseling in het aanbod van groenten, fruit, kruiden en wild.

Neem tijdens een vakantie door Midden-Portugal genoeg tijd voor de Cozinha das Beiras, de lokale keuken die gekenmerkt wordt door veel lam- en geitenvlees, konijn, verse vis en kazen. Voor de bereiding gebruikt men vooral producten van het seizoen, hoe duurzaam wil je het hebben? Maar minstens zo bijzonder, de liefde en de doorgegeven tradities waarmee de streekgerechten worden klaargemaakt, geven je een uniek kijkje in de manier van leven van Portugese families.

Lamsvlees, culinaire specialiteitLamsvlees is één van de culinaire specialiteiten in Midden-Portugal

Neem in Guarda bijvoorbeeld een kastanjesoep of in Castelo Branco en directe omgeving de Laburdo-soep. Een delicastesse vergelijkbaar met een stoofpotje gemaakt met brood, varkensbloed en ui.

Heb je meer zin in verschillende soorten vlees, kijk dan of je op de menukaart Maranhos da Sertã tegenkomt. Ook een regionale specialiteit met als basis rijst en knoflook aangevuld naar smaak van de kok met bijvoorbeeld sinaasappel en verschillende kruiden.

Pastéis de Vouzela, culinaire specialiteitPastéis de Vouzela is een culinaire zoetigheid uit de regio Aveiro

In dezelfde regio kunnen ze ook taarten bakken als de beste, dus vraag daar naar de beroemde Castelo-Branco-taarten. Als toetje is de Bolos de Arco in de regio Ourém een lekkere verrassing. En rondom de Serra da Estrela kom je overal heerlijke kazen tegen, ook in de winkels.

Kaas uit de Serra da EstrelaKaas uit de Serra da Estrela

Al deze gerechten smaken natuurlijk nóg beter met een lokale kwaliteitswijn. De wijnbouw in Midden-Portugal is één van de oudste culturen. Rondom de gelijknamige rivier is de Dão-wijn een zeer bekende wijn die internationaal verkocht wordt. Dat de druiven op een vruchtbare kleigrond en op leisteen groeien, zou het geheim zijn.

Rode wijndruiven in de Dão-regioRode wijndruiven in de Dão-regio

Of vraag naar de Beyra Superior en Beira Reserva als je in de regio tussen Guarda en Castelo Branco een glaasje lust. Deze wijngaarden liggen langs de hellingen van de Serra de Estrela.

 

Beste reistijd Midden-Portugal

Midden-Portugal kent net als Nederland ook vier verschillende seizoenen. 

De lente begint in dit zuidelijke deel van Europa al vroeg. Vanaf eind maart is het nog niet enorm heet, maar heerst er een milde temperatuur, laat het zonnetje zich regelmatig zien en barst de natuur al uit zijn voegen. De landschappen kleuren allerlei tinten groen, paars en geel. Een ideale reistijd. En wie weet wil je je reis in de lente combineren met een bezoek aan een andere schitterende regio in Portugal: de Alentejo.

Lente in PortugalLente in Portugal

Vanaf half juni wordt het in Centraal Portugal een heel stuk warmer, maar staat er aan de kust nog steeds een verkoelend briesje. Na oktober volgt een zachte winter waarin je nog lekker kunt wandelen, maar dan met je jas aan.

 

Hoe kom je in Centraal Portugal

Vakantie naar Midden-Portugal is een keuze voor een vakantie zonder drukte en met relatief weinig toerisme. 

Als je per vliegtuig reist, kom je eerst aan op de luchthaven van Lissabon of Porto. Vanuit daar reis je in eigen tempo rond met een huurauto. Of je komt aan in Porto en je vertrekt naderhand vanaf Lissabon, dat is een praktische optie. De afstand tussen de twee steden is ongeveer 320 kilometer.

Met name aan de kust en tussen de grotere steden zijn er ook trein- en busverbindingen, die in Portugal heel betaalbaar zijn.

 

Vakantie boeken naar Centro of Midden-Portugal?
Bekijk vliegvakanties, rondreizen & accommodaties


 

Meer Midden-Portugal

Portugal, Serra da Estrela

Serra da Estrela. Ontdek de ongerepte, ruige natuur, de schaapsherders en de beste kaas van Portugal. Geniet van de bizarre rotsformaties in dit prachtige wandelgebied. Logeren kan heel romantisch in traditionele, granieten gebouwen. Meer bezienswaardigheden in de Serra da Estrela

Coimbra

Fotogeniek, statig, vol tradities, jong en gezellig. Het zijn slechts enkele kenmerken van dé universiteitsstad van Portugal. Ga mee naar de veelzijdige stad Coimbra
Meer Coimbra

Aveiro

De oude havenstad Aveiro is verrassend en uniek om meerdere redenen. Door de ligging aan de schilderachtige Costa Nova kan ze rekenen op extra veel belangstelling. 
Meer Aveiro

Het historische dorpje Belmonte, uitzicht vanaf het kasteel

Verscholen in het binnenland van Portugal liggen de 12 Aldeias Históricas, historische dorpjes. Ze behoren tot de crème de la crème van het culturele erfgoed.
Bekijk de 12 historische dorpjes van Portugal

Pittoresk dorpje Piódão

Piódão is zonder twijfel een van de meest pittoreske dorpjes van Portugal. Genesteld in de heuvels van natuurgebied Serra do Açor straalt het van sobere, pure schoonheid. 
Meer Piódão

Fietsroute Ecopista do Dão

Ecopista do Dão. Geweldige fietsroute over voormalige spoorlijn in Beira Alta, Midden-Portugal. Je fietst op een bijna vlakke, voormalige spoorlijn door een afwisselend landschap. Ook leuk met kinderen.
Meer over fietsroute Ecopista do Dão

Vakanties Midden-Portugal


Vakantie boeken naar Midden-Portugal? Maak je keuze. Ik zoek een:

Excursies & dagtrips Centro de Portugal

Graffiti in AveiroExcursies & tours Centro de Portugal. Verblijf je in Lissabon of Porto, maak dan eens een dagtrip naar Centraal Portugal met een lokale gids. Via Get Your Guide boek je heel makkelijk excursies naar o.a. Fátima, Batalha, Alcobaça, Nazaré en Óbidos.

Accommodaties in Centro de Portugal


Bijzonder overnachten in Midden-Portugal

Quinta Vale Porcacho, ecologische bed and breakfastB&B Quinta Vale Poracacho, Póvoa de Midões. Ervaar de typische sfeer van het Portugese landleven bij deze ecologische B&B. Vers, biologisch eten uit eigen tuin, zeeën van ruimte en zorgvuldig bewaarde tradities. Nederlandse eigenaren (via Gastvrij Portugal).

Quinta da Estrela, vakantiehuizenQuinta da Estrela vakantiehuizen, Vila Franca da Serra. Drie vrijstaande vakantiehuizen aan de voet van bergketen Serra da Estrela. Geniet van adembenemende natuur en weidse panorama's. Nederlandse eigenaren (via Gastvrij Portugal).

Quinta da Olivia, B&B in ÓbidosQuinta da Olivia, B&B en appartementen op loopafstand van het middeleeuwse stadje Óbidos en op een kwartier rijden van de Costa de Prata. Nederlandse eigenaren (via Gastvrij Portugal).

Quinta dos Pernobes vakantiehuizen bij ÓbidosQuinta dos Pernobes. Drie vakantiehuizen (elk voor 2 personen) in voormalige wijnboerderij. Op 5 km van Óbidos en op 5 km van zee en strand. Adults only, behalve bij huren van de hele quinta. Nederlandse eigenaren (via Gastvrij Portugal).


Kijk op Gastvrij Portugal voor meer bijzonder overnachten in Beiras:

Vakantiehuis BeirasVakantiehuizen Beiras, Midden-Portugal
(ook Nederlandstalige eigenaren)

Bed and breakfastB&B, hotels Beiras (Midden-Portugal)
(ook Nederlandstalige eigenaren)

Pousada Noord-PortugalPousadas (luxe hotels) in Midden-Portugal
(online reserveren)

Camping Noord-PortugalCampings Beiras, Midden-Portugal
(ook Nederlandstalige eigenaren)

Glamping BeirasGlamping Beiras, Midden-Portugal
(luxe, ingerichte tenten en meer, ook Nederlands sprekende eigenaren)


Natuurhuisje Centraal PortugalDuurzaam: Natuurhuisje.nl. Draag tijdens jouw vakantie bij aan het behoud van de natuur: Natuurhuisje.nl plant een boom voor iedere geboekte nacht. Met een mooie selectie vakantiehuizen in Centraal-Portugal. Naar Natuurhuisje.nl

 

Meer hotels, B&B
Meer pousadas
Meer vakantiehuizen

Vakanties Centraal Portugal

Fly-drives Centraal Portugal (vliegticket & huurauto & accommodatie)

Fly drive Centraal PortugalFly drive Centraal Portugal (&Olives). Met een fly drive heb je alle vrijheid om al het moois in Midden-Portugal te  gaan ontdekken. &Olives heeft ruime keus uit bijzondere logeerplekjes die je boekt incl. vliegtickets en huurauto.

Rondreizen die (deels) door Midden-Portugal gaan

Koningroute, complete rondreis door PortugalVEEL GEBOEKT - Portugal, de Koningsroute (De Jong Intra, 15 dagen). Een complete autorondreis door Portugal. Op de route: Guarda (Serra da Estela), Óbidos, Porto, Lissabon, Évora en veel meer. Tot slot relax je 2 dagen aan het strand van de Algarve.

Rondreis Centro met De Jong IntraOnthaasten in het hart van Portugal (De Jong Intra, 9 dagen). Ontdek de rust, rijke culturele historie, natuur en gastvrijheid van de regio Centro. Op de route o.a. Coimbra, Fátima, Serra da Estrela en Porto. Naar keuze als fly drive of met eigen vervoer.

Fly drive met MarialvaFly-drive Romantiek in Noord en Centraal Portugal (&Olives, 9 dagen). Ontdek de romantiek van stad, landschap en wijngaard. Je overnacht in charmante hotels, o.a. in Marialva. Inclusief drie keer een 3-gangendiner en een stadstour door Marialva.

 Landelijk Midden-Portugal (Style in Travel, 8, 12 of 15 dagen). Fly drive langs quinta's van Nederlandse eigenaren. Op de route staan het wijngoed Albergue de Bonjardim in de regio Tomar en Quinta das Cegonhas in de prachtige bergketen Serra da Estrela.

Fly drive rondreis Portugal TotaalFly drive Portugal Totaal (TUI, 15 dagen). Reis vol geschiedenis. In regio Beiras bezoek je o.a. Castelo Branco, kleurig Aveiro, universiteitsstad Coimbra en Mangualde, niet ver van de Serra da Estela. Verder o.a. Lissabon, Porto, kloosters Mafra en Batalha, Braga, Évora, middeleeuws Óbidos en bedevaartsoord Fátima.

Rondreis Centro met SNPRondreis Centro, van Douro tot kust (SNP Natuurreizen, 11 dagen). Reis langs onbekende natuurparken en beroemde cultuurhistorie in landelijke gebieden. Met o.a. Coimbra, Fátima, Arouca Geopark en natuurgebied Serra d'Aire e Candeeiros.

Rondreis Ontdek Portugal (De Jong Intra, 10 dagen). Autorondreis langs de bekende hoogtepunten van Portugal, van de Algarve via Porto naar Lissabon. Met in Midden-Portugal o.a. Aveiro, Coimbra en Fátima.

Rondreis PortugalGrand Tour of Portugal (ANWB, 18 of 23 dagen). Na deze rondreis ken je Portugal heel erg goed! Ontdek al het moois, van de Douro-vallei tot de Algarve, van Lissabon tot Porto. Met o.a. ook Aveiro, Tomar en Castelo Branco. Incl. huurauto en vliegtickets (fly drive) .

Pousada special Midden-PortugalPousada Special: voel je als en koning te rijk in Midden-Portugal (8, 10, 12 of 15 dagen, Style in Travel). Fly drive langs pousadas in Centraal Portugal (Coimbra), Costa de Lisboa en Alentejo. De pousadas zijn gevestigd in oude kastelen, landhuizen of kloosters.

PortoRondreis Noord- & Centraal Portugal, fly drive langs pousadas (&Olives, 8 dagen). Met op de route: romantisch Porto, historische steden Viana do Castelo, Guimarães en Coimbra, de Douro-vallei, bergweggetjes in de Serra da Estrela en een boottochtje in Aveiro.

Rondreis door Noord en Centraal PortugalFly-drive Noord en Centraal Portugal, rondreis langs hotels (&Olives, 8 dagen). Gevarieerde rondreis met op het programma: Porto, Guimarães, de Douro-vallei, Arganil (bezoek Piódão en de Serra da Estrela), Coimbra en Aveiro.

Bergen van de Serra da EstrelaPousadarondreis Midden-Portugal (Flextravel, 8 dagen). Tijdens deze reis verblijf je een dag in Covilhã in het prachtige gebergte Serra da Estrela. Ook op de route: Lissabon, bedevaartsoord Fátima, Aveiro, Estremoz, Palmela. Je overnacht in luxe pousadas.
Een langere, vergelijkbare reis is Grand Tour Portugal (15 dagen).

 Hoogtepunten Portugal: van Porto tot Faro (Riksja Travel, 14 dagen). Afwisselende mix van highlights, onbekende plekjes en lekker lui strandeinde. In Midden-Portugal geniet je van studentenstad Coimbra en badplaats Nazaré.

Meer rondreis door Portugal
Meer fly drive Portugal

Actieve vakanties & arrangementen in Centro de Portugal

Fietsvakantie Beiras, Coimbra - SNPFietsvakantie rond Coimbra (8 dagen, SNP Natuurreizen). Afwisselende individuele fietsreis met pittige bergritten afgewisseld door vlakke kustroutes langs de oceaan. Ook mogelijk met e-bike.

Wandelen Serra da EstrelaWandelvakantie Serra da Estrela (8 dagen, SNP Natuurreizen). Geniet van de woeste schoonheid, afwisselende landschappen en oorsponkelijkheid van de hoogste bergketen van Portugal. Individuele wandelvakantie langs hotels, pensions en een quinta.

Wandelen langs bergdorpjes in Centraal Portugal, SNPWandelen langs de mooiste bergdorpjes van Portugal (5 dagen, SNP Natuurreizen). Over oude keienpaden en levada's wandel je langs 'Aldeias de Xisto': oude leistenen bergdorpjes in de bergen van de Serra de Lousã. Je overnacht in traditionele guesthouses.

Meer actief

Vliegticket Porto of Lissabon

Vliegticket Porto of Lissabon. Bekijk de 5 tips voor een goedkoop vliegticket naar een van deze luchthavens. Met handige prijsvergelijkers om direct jouw beste ticket te boeken.

Auto huren Centro de Portugal

Een (huur)auto is eigenlijk onmisbaar om de prachtige regio Centro de Portugal te gaan verkennen. Voor zorgeloos een auto huren in Portugal bevelen wij Sunny Cars aan. Waarom, dat lees je op de pagina auto huren in Portugal.

Reisgidsen & wegenkaarten

Lezen over Midden-Portugal

Wandelgids Hart van PortugalWandelgids Voetwijzer Midden-Portugal
(Op Lemen Voeten)

26 wandelingen door de Serra de Estrla en Beira Interior.

Wegenkaart Centro de Portugal

Wegenkaart Beiras, Midden-PortugalWegenkaart Centro,
incl. Beiras & Serra da Estrela

Meer reisgidsen en kaarten Portugal


Handig artikel? Deel het op Facebook! Dank je wel :-)

Ja, ik wil graag tips.
Stuur mij regelmatig inspiratie over vakantie in Portugal *
Als welkom krijg je het e-boek:
de 12 mooiste bezienswaardigheden in Portugal
12 Mooiste bezienswaardigheden van Portugal
* Gratis inspiratiemail,
verschijnt max 2x per maand.
Wij respecteren jouw privacy.
Laatste vakantienieuws & tips

Met de auto naar Portugal: routes & tips
Cacela Velha, iconisch minidorpje
Street art in Lissabon: de beste hotspots
Costa Verde, groene kust van het noorden
Rondreis per auto, van Porto naar Algarve
Rondreis Algarve: routes & tips
Portugal met kinderen: adresjes & tips
Algarve: mooiste plekken & vakantietips

Meer vakantienieuws & tips →

Iets nieuws te melden? Neem contact op via info@portugal-vakantie.info.

Overzicht van alle vakanties →
Meer reizen & accommodaties bij:
&OlivesStyle in TravelSNP NatuurreizenPortugal OnlineGastvrij PortugalNatuurhuisje.nlBooking.com