Óbidos, middeleeuws vestingstadjeKleurrijk detail van ÓbidosLuchtfoto van Óbidos
 

Óbidos: kleurrijke, middeleeuwse vestingstad

Middeleeuws Óbidos is een van de beroemdste bezienswaardigheden van Portugal. Het kleurrijke vestingstadje is prachtig gerestaureerd. Het lijkt wel alsof je rondloopt in een openluchtmuseum.

Vakantie, dagtrip of overnachting boeken in Óbidos, Portugal?
Bekijk reizen & accommodaties Óbidos

Kleurrijk ÓbidosKleurrijk Óbidos

Het Middeleeuwse vestingstadje Óbidos ligt hoog op een heuvel in de regio Costa de Prata of Zilverkust. Het stadje is volledig ommuurd. Binnen de stevige muur met kantelen is een labyrint van smalle kasseienstraatjes.┬áDe kleine witte huisjes zijn traditioneel beschilderd met blauwe en gele randen. Rode pannendaken en balkons met vele bloemen maken het fleurige geheel compleet.

Kleurrijke huisjes in ÓbidosKleurrijke huisjes in Óbidos

Oud huisje in Óbidos

 

Video: Óbidos in 150 seconden

 

Bezienswaardigheden Óbidos


Toegangspoort Porte da Vila

De officiële toegangspoort tot het stadje is de Porta da Vila aan de zuidzijde. Vergeet onder de poort niet omhoog te kijken. De binnenkant ervan is uitbundig gedecoreerd met schilderingen en azulejos uit de 18e eeuw.

Porta da Vila, toegangspoort tot het middeleeuwse stadje ÓbidosPorta da Vila, de smalle toegangspoort tot het middeleeuwse stadje Óbidos


Hoofdstraat Rua Direita

Via de toegangspoort loop je de drukke, gezellige hoofdstraat van Óbidos in: de Rua Direita. Hier zijn vele winkeltjes met handwerk, kunst, regionale producten en souvenirs. Verder vind je in deze straat ook restaurants en bars.

Rua Direita, de hoofdstaat in ÓbidosDe Rua Direita is de gezellige hoofdstraat van Óbidos


Proeven: Ginja de Óbidos

Ginja of Ginjinha is een beroemde Portugese likeur die vooral wordt gedronken in Lissabon, de Algarve en Óbidos. Het drankje wordt gemaakt van morellen, een zure kersensoort. Traditioneel serveert men de likeur in een kopje van chocolade.

Ginja de ÓbidosGinja of Ginjinha de Óbidos, geserveerd in een kopje van chocolade

 

Bij bar Ibn Errik Rex kun je een befaamde Ginja de Óbidos drinken naar oud familierecept. Ook vanwege het bijzondere interieur en de lekkere streekgerechtjes is deze bar trouwens een bezoek waard. Te vinden in de hoofdstraat Rua Direita.

 

Igreja de Santa Maria

Het kleine Óbidos telt maar liefst 14 kerken. Halverwege de Rua Direita staat een van de meest bekende exemplaren: de kleine Igreja de Santa Maria (Mariakerk). Deze kerk was in 1444 het decor voor een bijzondere bruiloft. De toekomstige koning Afonso V (10 jaar) trouwde hier met zijn nicht Isabella van Spanje (8 jaar).

Het interieur van de Mariakerk is rijkelijk versierd met blauwe azulejos en schilderingen. Naast het altaar hangen schilderijen van Josefa de Óbidos. Zij was een van de belangrijkste barokschilders van Portugal. In het Museu Municipal de Óbidos is meer werk van haar te zien.

Het interieur van de Igreja de Santa MariaHet interieur van de Igreja de Santa Maria

 

Het plein voor de kerk, de Praca de Santa Maria, is aangekleed met platanen en een fontein. Hier staat ook een uitbundig versierde, granieten pelourinho (schandpaal) uit de 15e eeuw in Manuelstijl.

Igreja de Santa Maria met de granieten pelourinhoIgreja de Santa Maria met de granieten pelourinho


Middeleeuws kasteel Castelo de Óbidos

Als je de Rua Direita tot het einde blijft volgen, kom je uit bij het imposante kasteel Castelo de Óbidos. Dit Middeleeuwse gebouw is in gebruik als pousada, een hotel in traditioneel Portugese stijl. Je kunt er zeer luxe overnachten.

Het kasteel van ÓbidosHet kasteel van Óbidos


Wandelen over de stadsmuur

De 13 meter hoge stadsmuur van Óbidos is helemaal toegankelijk voor publiek. Een hele rondwandeling is 1,6 kilometer. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over het stadje en de wijde omgeving. Er is geen afscherming, dus wees voorzichtig.

Wandelen over de stadmuur van ÓbidosWandelen over de stadsmuur van Óbidos


Bijzondere winkeltjes

Behalve de vele winkeltjes met kunst, souvenirs en aardewerk vind je in Óbidos ook een paar bijzondere winkels. Vooral boekenwinkels tref je hier op onwaarschijnlijke plaatsen.

Traditioneel aardwerk ÓbidosTraditioneel Portugees aardewerk in Óbidos

 

Bij Mercado Biologico de Óbidos (Rua Direita) koop je smakelijke streekproducten en biologische groenten en fruit. In een ander gedeelte van de winkel snuffel je tussen de tweedehands boeken. Een onverwachte combinatie.

Meer boeken vind je bij Livraria de Santiago (Largo de São Tiago do Castelo). Deze boekenwinkel is gevestigd in de kerk Igreja de Santiago, een bezienswaardigheid op zich.

Rondreis-TIP: Portugal, de Koningsroute

Autorondreis PortugalPortugal is een heel fijn land voor een rondreis: er is veel moois te zien, de wegen zijn goed en de afstanden kort.

Tijdens de veel geboekte, complete autorondreis Portugal, de Koningsroute (De Jong Intra) maak je in 15 dagen uitgebreid kennis met Portugal. Natuurlijk bezoek je Óbidos. Verder op de route onder meer Évora en Castelo de Vide in de Alentejo, Guarda in het natuurgebied Serra da Estrela, historische stad Guimarães, Braga met Bom Jesus do Monte en de mooie steden Porto en Lissabon. Ter afsluiting relax je twee dagen aan het strand van de Algarve. Een aanrader voor iedereen die Portugal echt wil leren kennen.

Te boeken als fly drive (met huurauto en vliegtickets) of met eigen vervoer.
Bekijk rondreis Portugal, de Koningsroute

Meer rondreis Portugal

Festivals en feesten in Óbidos

Elk jaar worden in Óbidos verschillende festivals en religieuze feesten gehouden. Leuk om eens mee te maken.


Mercado Medival de Óbidos

In de zomer (juli-augustus) verkeert Óbidos een paar weken in Middeleeuwse sferen. Dan is er het jaarlijks terugkerende festival Mercado Medival de Óbidos. Honderden acteurs hijsen zich in Middeleeuws kostuum. Je treft er bedelaars, valkeniers, adellijken, waarzeggers, muzikanten en narren. Verder zijn er Middeleeuwse spelen (ook te paard), een Middeleeuwse markt en je kunt Middeleeuws eten van het spit. Kijk voor actuele data op de website van Mercado Medival de Óbidos.

Middeleeuwse Markt in ÓbidosEten in stijl tijdens de Middeleeuwse Markt in Óbidos

 

Video: sfeerimpressie van de Middeleeuwse Markt in Óbidos (2018)


Festival Internacional de Chocolate de Óbidos

Chocolade addicts mogen het jaarlijkse chocoladefestival in Óbidos natuurlijk niet missen. In het voorjaar (april-mei) staat het stadje dagenlang in het teken van chocola. Bij de kraampjes kun je chocolade in alle mogelijke varianten proeven en kopen. Er zijn kookcursussen met chocola, showcooking, chocoladesculpturen en speciale activiteiten voor kinderen. Kijk voor actuele data op de website van het Chocoladefestival.


Religieuze feesten

Óbidos kent ook verschillende religieuze feesten. Elk jaar in december tot begin januari verkeert het hele dorp in Kerstsferen. Meer info zie de website Óbidos Vila Natal.

Van Palmpasen tot Pasen is het Semana Santa de Óbidos, de jaarlijkse 'heilige week', met missen, processies, concerten en tentoonstellingen.


Óbidos, hoe kom je er?

Óbidos is toeristisch en populair als excursie vanuit Lissabon (85 km). Tijdens zo'n dagtrip ga je vaak langs meerdere bezienswaardigheden in de regio, meestal in een vrij hoog tempo.

Liever je eigen route en tempo bepalen of Óbidos bezoeken tijdens je fly drive of individuele rondreis? Het stadje is ook goed bereikbaar met de (huur)auto. Vanuit Lissabon neem je de snelweg (tolweg) A8 naar het noorden. Parkeren kan op de duidelijk aangegeven parkeerplaats buiten de stadsmuren. Óbidos zelf is, op één straat na, autovrij en met de auto alleen toegankelijk voor bewoners.

Dorpsleven in ÓbidosBuiten de drukke straatjes gaat het rustige dorpsleven gewoon haar gang in Óbidos

 

Wil je de grootse drukte vermijden, kom dan vroeg in de ochtend, aan het eind van de middag of buiten het seizoen. Of zoek de wat meer afgelegen straatjes op tijdens je bezoek.

Toeristenbureau
Het toeristenbureau, de Posto de Turismo de Óbidos, vind je bij de centrale parkeerplaats, buiten de stadsmuren (zie ook: www.obidos.pt).

Stadsmuur ÓbidosDe stadsmuur van Óbidos is 13 meter hoog


Dagtrip Óbidos en omgeving

Trek voor een bezoek aan Óbidos minimaal een paar uur uit. Wil je ook de sfeer proeven in achteraf straatjes en wat eten of drinken, reken dan een halve dag.

Je bezoek aan het stadje kun je mooi combineren met andere bezienswaardigheden in de omgeving, zoals:

Dagtrips Óbidos

Vanuit Lissabon kun je heel makkelijk een georganiseerde excursie of privétour boeken naar Óbidos. Meestal bezoek je tijdens zo'n dagtrip ook andere bezienswaardigheden zoals de kloosters van Batalha en Alcobaça, visserplaats Nazaré of bedevaartsoord Fátima.

Dagtrip Óbidos met priégidsDagtrip Óbidos e.o. met privégids (With Locals). Met een lokale Portugese gids (Engels sprekend) bezoek je drie Portugese juweeltjes: Óbidos, Fátima en Nazaré. Deze privétour is aan te passen aan jullie eigen wensen. Vertrek vanuit Lissabon.

Dagtrips naar ÓbidosDagtrips Óbidos (Get Your Guide). Ruime keuze uit dagtrips en excursies naar Óbidos bij GetYourGuide. Meestal met vertrek vanuit Lissabon.
 

Accommodaties Óbidos

Vakantiehuizen in & vlakbij Óbidos

Quinta dos Pernobes vakantiehuizen bij ÓbidosQuinta dos Pernobes. Drie vakantiehuizen in voormalige wijnboerderij op 5 km van Óbidos en op 5 km van zee en strand. Adults only,  behalve bij huren van de hele quinta. Nederlandse eigenaren (via Gastvrij Portugal).

Hotels en B&B in Óbidos

Quinta da Olivia, B&B in ÓbidosQuinta da Olivia, B&B en appartementen op loopafstand van Óbidos en op een kwartier rijden van de Costa de Prata. Nederlandse eigenaren (via Gastvrij Portugal).

Accommodaties ÓbidosHotel of B&B in Óbidos? Bekijk het aanbod van Booking.com, met ook bijzonder overnachten in een van de typische Óbidos-huizen. Of logeren in een kasteel: de superdeluxe pousada van Óbidos. TIP: bij B&B Casa Coloridos tref je Nederlandse eigenaren.

Meer overnachten in de regio Costa de Prata of Zilverkust

Óbidos ligt in de regio Costa de Prata of Zilverkust (het kustgebied van Vale do Tejo of Taagvallei). In deze regio zijn veel prachtige bezienswaardigheden het bezoeken waard. Ook zijn er genoeg leuke adresjes om te overnachten:

Vakanties Óbidos

Fly drive Óbidos (vliegticket & huurauto & accommodatie)

Albergaria Josafa d'ÓbidosFly drive Óbidos via &Olives. Deze specialist in mediterrane reizen heeft een mooi aanbod unieke accommodaties in Portugal, ook in Óbidos. Je boekt vaak inclusief overnachtingen, vliegtickets en huurauto. Op de foto: Albergaria Josefa d'Óbidos.

Rondreizen met Óbidos in het programma

Individuele rondreizen

Koningroute, complete rondreis door PortugalPortugal, de Koningsroute (De Jong Intra, 15 dagen). Een prachtige, complete autorondreis door Portugal. Ter afsluiting relax je twee dagen aan het strand van de Algarve. Je bezoekt Óbidos, Porto, Lissabon, Évora en nog veel meer.

Fly drive rondreis Portugal TotaalFly drive Portugal Totaal (TUI, 15 dagen). Reis boordevol geschiedenis van Portugal. Op de 3e dag staat Óbidos op het programma. Verder o.a. Lissabon, Porto, kloosters Mafra en Batalha, Braga, natuurgebied Serra da Estrela, Évora en bedevaartsoord Fátima.

Rondreis van Noord naar Zuid o.a. via PortoPortugal van Noord naar Zuid (&Olives, 15 dagen). Ontdek heel Portugal tijdens deze autorondreis, met ook een overnachting in Óbidos. Verder zie je o.a. Porto, Braga, de Douro-vallei, de Serra da Estrela, Lissabon en Évora. Je sluit de reis af met 3 dagen strand.

Meer individuele rondreis
Meer fly drive


Groepsrondreizen

Excursiereis Costa de Lisboa, OADVlieg-bus excursiereis Costa de Lisboa (OAD, 8 dagen). Verblijf in sfeervol Cascais en bezoek vanuit hier de mooiste plekjes aan de Costa de Lisboa. Met diverse (optionele) excursies, o.a. naar Óbidos. Je logeert in een hotel vlakbij zee. Met NL reisleiding.

Meer groepsrondreis

← Alle artikelen over Vale do Tejo (Lissabon en omgeving)


Handig artikel? Deel het op Facebook! Dank je wel :-)

Ja, ik wil graag tips.
Stuur mij regelmatig inspiratie over vakantie in Portugal *
Als welkom krijg je het e-boek:
de 12 mooiste bezienswaardigheden in Portugal
12 Mooiste bezienswaardigheden van Portugal
* Gratis inspiratiemail,
verschijnt max 2x per maand.
Wij respecteren jouw privacy.
Laatste vakantienieuws & tips

Met de auto naar Portugal: routes & tips
Bonfim in Porto, een goed bewaard geheim
Street art in Lissabon: de beste hotspots
Costa Verde, groene kust van het noorden
Rondreis per auto, van Porto naar Algarve
Rondreis Algarve: routes & tips
Portugal met kinderen: adresjes & tips
Algarve: mooiste plekken & vakantietips

Meer vakantienieuws & tips →

Iets nieuws te melden? Neem contact op via info@portugal-vakantie.info.

Overzicht van alle vakanties →