De laatste jaren groeit het aantal mensen dat met de eigen auto naar Portugal rijdt. Het is weliswaar geen kort ritje, reken op een afstand tussen de 1900 en 2500 kilometer. Toch is het absoluut een mooi en ontspannen avontuur. Zelf met de auto op vakantie biedt namelijk maximale vrijheid. Omdat er meerdere wegen naar het zuidelijke pareltje van Europa leiden, zetten we verschillende reisroutes uiteen en delen we handige tips. Boa viagem!
Het is te verklaren waarom het reizen met eigen auto naar Portugal kan rekenen op steeds meer belangstelling. Als je graag autorijdt en niet vastzit aan een strakke agenda, reis je in eigen tempo en ben je niet afhankelijk van situaties op de luchthavens. Ook tijdens de Corona-pandemie gaven steeds meer vakantiegangers de voorkeur aan de auto, omdat ze liever niet in het vliegtuig stapten.
Laat je niet afschrikken door de tijd die het kost om met de auto naar Portugal te rijden. Want onderweg ontdek je met de auto geweldige plekjes en kun je leuke tussenstops plannen. Flexibiliteit ten top!
En eenmaal op Portugese bodem, heb je je eigen, bekende auto bij de hand voor een heerlijke roadtrip. Tenslotte blijkt uit onderzoek dat reizen met een auto een stuk duurzamer is dan met het vliegtuig, helemaal als je met meer personen reist.
Voordat je achter het stuur klimt, zijn er een paar keuzes te maken. België, Frankrijk en Spanje zijn de landen waar je doorheen reist. De volgende vragen zijn daarbij belangrijk:
Hoeveel reistijd je hebt, is misschien wel de belangrijkste vraag. Vanwege de afstand is minimaal 2 dagen, maar liever nog 3 dagen, aan te raden. Dus minimaal 1 of 2 stops om te overnachten, afhankelijk van hoe zuidelijk je gaat.
Niet alleen omdat regelmatig de benen strekken en een frisse neus halen goed is om de reis veilig te houden. Ook zou het zonde zijn als je bekaf op je eindbestemming arriveert. En vergeet niet, je moet na je verblijf weer terugrijden, dus reken die dagen ook mee!
Tja, hoe kies je de optimale route uit zoveel mogelijkheden? Je kunt je afvragen of je het überhaupt leuk vindt om onderweg plaatsen of bezienswaardigheden te bezoeken? En zo ja, slinger je graag langs de Franse of Spaanse kust zuidwaarts?
Of ben je liefhebber van historische steden en wil je vooral tijd doorbrengen in de stad die al lang op je verlanglijstje staat? Denk bijvoorbeeld aan Reims, Parijs, Bordeaux, San Sebastián, Salamanca, Madrid, Barcelona, Valencia en Sevilla.
San Sebastián (Donostia) in noordwest Spanje is een prachtige tussenstop tijdens een autoreis naar Portugal.
Zorg bij een verblijf in een stad dat je niet later dan aan het einde van de middag aankomt, zodat er nog tijd genoeg is om rustig een hapje te eten. Verder is het praktisch om vooraf te checken of er dichtbij een (betaalbare) parkeergelegenheid is, zodat je niet eindeloos rondjes hoeft te rijden of ver met je bagage moet sjouwen.
Een combinatie van een route langs de kust en leuke steden kan natuurlijk ook. Slim is om eerst je voorkeuren op een rijtje te zetten en daar vervolgens je route op af te stemmen. Hieronder hebben we een aantal routes uitgewerkt.
Misschien niet het meest populaire onderdeel, maar wel handig om vooraf een budget te bepalen. De geschatte kosten zijn ongeveer € 330 enkele reis, exclusief tol en overnachtingen als je met de auto van Nederland naar Lissabon rijdt. Dit is natuurlijk een richtlijn en hangt af van hoe lang je ervoor uittrekt en hoe luxe je je autoreis invult.
Ga je voor voordelig en gemak? Hotelketens als IBIS, Formule 1 en B&B-hotels bieden prima overnachtingsmogelijkheden dicht bij de snelweg. En de bekende Booking.com website of app is ook handig om tijdens het rijden nog een leuke stop te vinden.
TIP: houd er rekening mee dat hotels en guesthouses tijdens het weekend snel volgeboekt zijn. Zelfs in de wintermaanden is dat iets om rekening mee te houden.
Om een accurate inschatting te maken, moet je weten wat het gemiddelde verbruik van je auto is. Dan kijk je wat het aantal kilometers is van de geplande route. In Spanje zijn de brandstofprijzen meestal lager dan in Frankrijk, dus gooi de tank pas vol als je de grens over bent.
TIP: overal op de route is het een stuk interessanter om te tanken bij grote supermarktketens zoals Intermache, Auchan en Carrefour. Ze zijn gevestigd vlak bij de snelwegen en op een industrieterrein met meerdere winkels. Daar kun je vaak ook even koffie kunt drinken. Volg de borden 'Centro Commercial'.
Of rijd een dorpje in, daar zijn de tarieven vaak nog lager. In tegenstelling tot de tankstations aan de snelweg, zijn de kleine pompen op zondag gesloten.
In Frankrijk, Spanje en Portugal kom je op sommige trajecten minder vaak een benzinestation tegen, vergeleken met Nederland. Je kunt zo 40 kilometer rijden en er dan pas weer een tegenkomen. Plan de tankbeurten dus op tijd in. En vergis je ook niet in de benaming van het type brandstof dat je moet tanken.
Diesel | Benzine | |
Frans | Diesel | Essence |
Spaans | Gasóleo | Gasolina |
Portugees | Gasóleo | Gasolina |
Zowel in Frankrijk, Spanje als Portugal betaal je op veel snelwegen tol. Je kunt ervoor kiezen om alleen tolwegen te nemen of een deel (of zelfs helemaal als je veel tijd hebt) de tolvrije wegen te nemen, in Frankrijk bekend als de Route National. Ze zijn in Frankrijk weliswaar groot fan van rotondes, toch kan slowtravel veel opleveren en is het een leuke kans om kennis te maken met de landschappen van het platteland.
Alle tolwegen in Portugal zijn aangegeven met de letter A. De A1 tussen Lissabon en Porto, de A2 tussen Lissabon en de Algarve en de A22 die van oost naar west door de Algarve loopt zijn allemaal wegen waar je tol voor betaalt (portagem in het Portugees).
Het is belangrijk om te weten dat er twee soorten tolwegen bestaan. Beide betaal je op een andere manier.
De eerste soort is de standaard tolweg, die je bij een poortje contant of met je creditcard afrekent. Nederlandse bankpasjes werken daar helaas niet altijd.
Standaard tolweg in Portugal met betaalpoortjes. De poorten met het groene vinkje zijn alleen voor auto's met een tolbadge of abonnement.
Als tweede kun je elektronische tolwegen tegenkomen waar de betaling alleen via scanners boven de weg verloopt. Je herkent ze aan de term 'portagem electrónica'.
Poort voor elektronische tol in Portugal.
Een hele handige optie om deze tol te betalen is online je kentekenplaat registreren via de website van PortugalTolls. Voor een periode van 30 dagen koppel je dan je creditcard aan je kenteken en zo wordt de tol automatisch betaalt.
Ook kun je bij de grens Easy Toll activeren. Er zijn speciale terminals voor buitenlandse voertuigen. Ook hier koppel je een creditcard aan je kenteken.
Volg de borden met 'estrangeiros' en het icoon voor elektronische tol om Easy Toll te registeren.
Overigens is niet bij elke grensovergang een Easy Toll service. Check de locaties op deze kaart. Hier kun je ook zien op welke wegen elektronische tol wordt geheven.
Heb je geen Easy Toll geactiveerd, bijvoorbeeld omdat je geen credit card hebt? Dan kun je bij het lokale postkantoor CTT Correios de Portugal een prepaidkaart kopen. Maar dat is een stuk ingewikkelder en tijdrovender.
Als je tijdens je reis veel over tolwegen rijdt, in Frankrijk, Spanje én Portugal, dan is een automatische tolbadge heel efficiënt. Je kunt overal gewoon doorrijden. Dat scheelt ook reistijd, omdat je niet steeds in de rij met de kassa's hoeft aan te sluiten. Vooral in het hoogseizoen kan het wachten nogal wat oponthoud brengen. En je hebt geen zorgen dat je in Portugal onverwachts onder een tolpoort zonder kassa door rijdt.
Woon je in Nederland, dan is de Tolbadge Frankrijk/Spanje/Portugal van de ANWB een hele fijne optie. Ook het Franse Bip&Go heeft geschikte badges.
In België is de Bip&Go tolbadge verkrijgbaar via de VAB.
Tolweg over de Ponte 25 de Abril in Lissabon.
Ben je per ongeluk onder een elektronische tolpoort doorgereden zonder registratie, prepaid card of badge? Dan loop je het riscio op een boete. Via de website Pagamento de Portagens kun je na 30 dagen checken wat er open staat en eventueel achteraf betalen.
Voor auto's met een Portugees kenteken (bijvoorbeeld huurauto's) kun je binnen vijf dagen ook alsnog betalen bij het postkantoor CTT Correios de Portugal of in een zogenaamde Payshop.
We maken de routes vanaf Eindhoven naar drie locaties in Portugal: Porto in het noorden, Lissabon in het midden van Portugal en Faro in de Algarve.
Vrachtwagen met kurk in de regio Alentejo.
Het snelste rijd je natuurlijk naar Portugal met gebruikmaking van de snelwegen waar voor een groot deel tol betaald moet worden.
Eindhoven - Antwerpen - Parijs - Tours, Poitiers, richting Bordeaux. Bij Irun steek je de grens over van Frankrijk naar Spanje en kom je terecht in een heuvelachtig landschap. Vanaf daar rijd je verder richting de stad Burgos.
Tot Burgos zit je op 1455 kilometer. Daar kun je kiezen hoe verder te rijden.
Ga je naar de Algarve of naar Alentejo? Verder door Spanje vanaf Salamanca tot aan Sevilla is dan sneller en korter.
Is Midden-Portugal of Lissabon je bestemming, volg dan de route vanaf Salamanca naar de hoogstgelegen Portugese stad Guarda.
Wil je naar Porto of nog noordelijker rijden? Dan houd je vanaf Burgos de stad León aan en steek je bij het stadje Chaves de Portugese grens over. Vanaf de grens is het nog zo'n 160 kilometer naar Porto.
De Spaanse stad Salamanca is een prachtige tussenstop op weg naar Spanje.
Wil je op deze leuke route ook een stop maken die niet te veel extra tijd in beslag neemt? We kunnen de steden Bordeaux, San Sebastián (Donostia) en Salamanca van harte aanbevelen. Trakteer jezelf op een lekker etentje en struin even rond door het historische centrum.
Hoteltip San Sebastian: Hotel Catalonia Donosti.
Hoteltip Salamanca: Soho Boutique Salamanca.
Via dit traject zak je af langs de westkust van Europa. Een gebied vol ongekende schoonheid én tal van gezellige plaatsen om vakantie te vieren.
Eindhoven - Antwerpen - Rouen - Caen - Le Mont-Saint-Michel - Rennes - Nantes - La Rochelle - Bordeaux. Bij Irun steek je de grens over van Frankrijk naar Spanje. Vanaf daar rijd je verder richting Burgos, Leon en Salamanca.
Op deze kustroute kun je mooie tussenstops inplannen. Een paar suggesties.
Voor wie de kustroute neemt naar Portugal is Honfleur aan de Franse westkust een mooie tussenstop.
Hier geldt net als bij route 1 dezelfde keuze vanaf Salamanca. Rijd je naar Noord-Portugal, dan pak je de kortste weg naar de Portugese grens waar even verderop het vriendelijke stadje Guarda ligt.
Ook als Lissabon, de Alentejo of de Algarve het eindpunt is, zijn er eigenlijk teveel mooie stops in Portugal om voor de snelste weg via Spanje te gaan.
Daarom een paar tips als je vanuit Guarda het land van onder andere de Fado-muziek, de port, de sardientjes en de kurk binnenkomt.
Serra da Estrela
Bij een bezoek aan de Serra da Estrela mag een kijkje bij de Torre, het hoogste punt in dit berggebied, zeker niet ontbreken. De gigantische natuur rondom de hoogste berg van Portugal en de uitzichten zijn met geen pen te beschrijven.
Onderweg in het berggebied Serra da Estrela.
Het is een populair skigebied in de winter op nog geen half uurtje rijden vanuit het centrum van Covilhã. Als er geen sneeuw ligt, kun je prachtig wandelen over de routes die zijn uitgezet. Neem ook een kijkje bij het winkeltje waar ze heerlijke Portugese kaas verkopen.
Accommodatie tip in hartje Covilhã: Memórias Charme Residences.
Coimbra
In de Middeleeuwen was Coimbra een tijdje de hoofdstad van Portugal. Tegenwoordig is het een levendige en gemoedelijke studentenstad met de grootste universiteit van het land.
De universiteit van Coimbra.
Accommodatie tip op loopafstand van de bezienswaardigheden: Charme 19.
Parque Natural das Serras de Aire e Candeeiros
Ben je een wandelliefhebber? Dan is het Parque Natural das Serras de Aire e Candeeiros in de buurt van de leuke stadjes Tomar en Batalha een fijne plek om tot rust te komen en van de natuur te genieten. Ook kun je daar bijzondere grotten bezoeken.
Accommodatie tip tegenover een prachtig klooster in Batalha: Mosteiro View. Of midden in de natuur: Refúgio das Artes.
Grot in Serras de Aire e Candeeiros.
Met deze route zie je veel van Europa! Leuk als je bijvoorbeeld voor een tweede keer met de auto naar Portugal gaat of als je lekker veel tijd kunt uittrekken.
Tot de Franse stad Dijon zijn er twee mogelijkheden:
1: Eindhoven - Brussel - Reims - Troyes - Dijon = 680 kilometer.
2: Eindhoven - Luik - Luxembourg - Metz - Nancy - Dijon = 610 kilometer.
Vanaf Dijon rijd je naar Lyon - Avignon - Montpellier - Perpignan - Barcelona - Valencia - Murcia - Malaga - Sevilla - Faro.
Heb je alle tijd, doe dan een grandtour over het Iberisch schiereiland. Dan behoort ook Barcelona tot de opties.
Is Midden-Portugal of Noord-Portugal je bestemming? Dan kun je vanaf Barcelona via Zaragoza - Madrid richting de Portugese grens rijden. Bij Madrid kies je de weg via Salamanca naar Porto of via Cáceres en Badajoz naar Lissabon.
Zoek je nog meer inspiratie voor een rondreisroute zodra je eenmaal in Portugal bent? Bekijk bijvoorbeeld de leuke autoroute N2 dwars door het binnenland, de roadtrip van Porto naar Lissabon, de autorondreis van Porto naar de Algarve of de rondreisroutes door de Algarve.
Eenmaal in Portugal geen zin om zelf op zoek te gaan naar een accommodatie of je rondreis verder uit te stippelen? Dan kun je vooraf ook iets boeken bij een reisbureau. Kijk bijvoorbeeld eens bij Eliza was here (accommodaties buiten de gebaande paden), de Jong Intra (autorondreizen door Portugal) of SNP Natuurvakanties (autoreizen door Portugal).
P.S.: de leukste accommodaties van Nederlandse en Belgische eigenaren in Portugal vind je op Gastvrij Portugal.
Tekst op deze pagina: Anouk Hulsman.
Anouk is vanaf eind 2018 voor haar werk als yogadocente vaak in het zuiden van Portugal. In de prachtige Algarve om precies te zijn. Vanuit daar bezoekt ze graag bijzondere plaatsen, mooie natuurgebieden en schilderachtige strandjes. En dat zijn er nogal wat 😉
Handig artikel? Deel het op Facebook! Dank je wel :-)
→ Met de auto naar Portugal: routes & tips
→ Cacela Velha, iconisch minidorpje
→ Street art in Lissabon: de beste hotspots
→ Costa Verde, groene kust van het noorden
→ Rondreis per auto, van Porto naar Algarve
→ Rondreis Algarve: routes & tips
→ Portugal met kinderen: adresjes & tips
→ Algarve: mooiste plekken & vakantietips
Iets nieuws te melden? Neem contact op via info@portugal-vakantie.info.
Overzicht van alle vakanties →