Coimbra, Portugal
 

Coimbra: charme ten top

Fotogeniek, statig, vol tradities, jong en gezellig. Het zijn slechts enkele kenmerken van dé universiteitsstad van Portugal. Ga mee naar de veelzijdige stad Coimbra in de regio die Centro de Portugal heet. Eeuwenoude historie en een modern leven gaan hier perfect samen. In 1139 werd Coimbra de eerste hoofdstad van Portugal toen het nog een koninkrijk was.

Vakantie of overnachting boeken in Coimbra, Portugal?
Bekijk reizen & accommodaties Coimbra

Afgelopen jaren is Coimbra steeds een beetje bekender geworden. En dat is heel begrijpelijk. Toch is het nog steeds geen drukke toeristische bestemming. Allereerst is de centrale ligging van Coimbra gunstig, midden in het hart van Portugal. Tussen Lissabon en Porto en niet ver van zee, maar al wel ver genoeg van de kust om ook een goede indruk te krijgen van het leven in het groene binnenland.

Uitzicht over CoimbraCoimbra is prachtig gelegen aan de Rio Mondego

 

Aan de oevers van de Rio Mondego

Ook om de directe ligging van de stad aan de rivier de Rio Mondego wordt Coimbra geprezen. Dat is de grootste rivier die alleen in Portugal stroomt. Hij ontspringt op 1500 meter hoogte in de Serra da Estrela, een bergketen ten oosten van Coimbra. Via de stad stroomt de lange rivier richting het westen, waar hij in de Atlantische Oceaan uitkomt.

In het knusse stadspark Parque Verde do Mondego aan de oever vind je terrasjes en is er volop ruimte om te picknicken of een rondje hard te lopen.

Parque Verde de MondegoParque Verde de Mondego

 

Via de voetgangersbrug Ponte Pedro e Inês kun je vanaf het park de rivier oversteken. Vanuit het park aan de overkant, Parque do Choupalinho, heb je een fantastisch uitzicht op de hogergelegen oude stad. Vanaf de Ponte de Santa Clara heb je een geweldig zicht op de stad. Ook een riviercruise over de Mondego-rivier is een erg leuke en ontspannen manier om de stad te bekijken.

 

Meest geliefde bezienswaardigheid: de universiteit van Coimbra

Coimbra staat natuurlijk bekend om zijn indrukwekkende universiteit. In Portugal is het met haar 725 jaar de oudste universiteit. Ook in Europa zijn er maar weinig oudere universiteiten te vinden. Niet zo gek dat dit een van de meest geliefde bezienswaardigheden is in de stad.

Dit bijzondere onderwijscomplex was zelfs de reden dat Coimbra een plekje kreeg op de UNESCO werelderfgoedlijst, omdat het beschouwd wordt als uniek cultureel erfgoed.

De universiteit van CoimbraDe universiteit van Coimbra

 

Student van de universiteit van Coimbra in traditionele zwarte mantelStudent van de universiteit van Coimbra in traditionele zwarte mantel

 

Excursie-TIP: ontdek Coimbra samen met een lokale gids

Rondleiding door CoimbraAltijd interessant om te doen: een rondleiding met een lokale gids. Zo ontdek je veel meer van een stad dan wanneer je alleen de reisboekjes volgt.

Een paar suggesties:
· Rondleiding door de Universiteit van Coimbra. Tijdens een 2 uur durende wandeling vertelt een oud-student je alles over de universiteit.
· Coimbra: historische privé-wandeling door de oude binnenstad. Bezoek de belangrijkste architectonische hoogtepunten tijdens een wandeling van 3 uur met een deskundige gids.

Je kunt deze excursies makkelijk vooraf online reserveren, betalen met IDeal en, wanneer nodig, tot 24 uur van tevoren annuleren.

Bekijk meer tours en dagtrips naar Coimbra

Voormalig paleis

Op het universiteitsterrein woonde de eerste koning van Portugal, in het Koninklijk Paleis van Alcáçova. Vanaf de 16e eeuw huist in het paleis het hoofdgebouw van de universiteit, die sinds die tijd een belangrijke stempel drukt op het sociale en het culturele leven in de stad.

 

Bezoek aan de Universidade de Coimbra

Ingang van de universiteit van CoimbraIngang van de universiteit van Coimbra
 

Alle gebouwen van het universiteitscomplex liggen op de top van de heuvel. Daar vind je het Pátio das Escolas, oftewel het grote schoolplein. Een ding is zeker, vanaf deze locatie is het uitzicht over het centrum van Coimbra adembenemend. Ook de klokkentoren kun je beklimmen, voor nóg spectaculairdere vergezichten, bijvoorbeeld op de rivier en de rode daken van de omliggende huizen.

Pátio das EscolasPrachtig uitzicht over de stad vanaf Pátio das Escolas.

 

Capela de São Miguel

Op het terrein van de universiteit vind je ook de prachtig beschilderde Capela de São Miguel. Deze kleine kapel is gebouwd in de 16e eeuw.

Capela de São MiguelCapela de São Miguel van Universidade de Coimbra

 

Biblioteca Joanina

Dan is er de immense bibliotheek van het complex, de Biblioteca Joanina. Het gebouw bestaat uit maar liefst drie verdiepingen en is het archief voor meer dan 300.000 literaire werken uit het jaar 1800 en eerder. De rijen boeken staan uitgestald op boekenkasten van tropisch hout.

Biblioteca JoaninaDe ingang van Biblioteca Joanina

 

Over dit deel van de universiteit wordt gezegd dat het de mooiste en rijkst gedecoreerde bibliotheek is die er bestaat. Alles is in barokstijl versierd en voor een groot deel beschilderd met bladgoud. Als je binnenkomt in de magische vertrekken, lijkt het wel alsof je de set van Harry Potter oploopt.

Het verhaal gaat dat er 's nachts nog steeds vleermuizen rondvliegen. Een ouderwetse methode om de boeken te beschermen tegen insecten. En blijkbaar werkt het nog steeds ;-).

In de kelder van de bibliotheek bevond zich tot 1835 zelfs een gevangenis. In die tijd was het studentenleven nog niet zo gezellig als tegenwoordig. Ongehoorzame leerlingen werden daar zonder pardon achter slot en grendel gezet.

Bezoekers mogen de bibliotheek bezoeken, maar steeds in groepjes van beperkte grootte. Zo wordt de kalme sfeer bewaard.

Video: prachtige sfeerimpressie van het studentenleven in Coimbra met o.a. de bibliotheek.

 

Botanische tuin

Naast de Universidade de Coimbra ligt de botanische tuin, Jardim Botânico. In elk seizoen een fijne en rustige plek om even rond te wandelen tussen de 1200 exotische planten, die ook voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt worden.

Jardim BotânicoJardim Botânico

 

Rondreis: Onthaasten in het hart van Portugal

Onthaasten in Portugal Centro, rondreis

 

Ontdek de rust, rijke culturele historie, natuur en gastvrijheid van de regio Centro tijdens deze rondreis Onthaasten in het hart van Portugal (9 dagen).

Deze autorondreis start met een paar dagen Coimbra. Verder zie je ook veel andere mooie plekken, zoals bedevaartsoord Fátima, natuurpark Serra da Estrela, de charmante stad Viseu en bruisend Porto.

Deze rondreis boek je naar keuze als autorondreis (met eigen vervoer) of als complete fly drive (inclusief vliegtickets en huurauto).

Bekijk meer vakanties naar Coimbra

De twee kathedralen van Coimbra

Coimbra kent onder de vele bezienswaardigheden ook twee fraaie kathedralen: de Sé Velha (de oude kathedraal) en de Sé Nova (de nieuwe kathedraal).

Sé Velha

In de 12e eeuw werd de Sé Velha gebouwd op een plek waar een eerdere kerk was verwoest door de Moren. Vanaf die tijd hebben er verschillende veranderingen plaatsgevonden aan de kathedraal, maar nog steeds ademt het de Romaanse stijl. De buitenkant doet een beetje denken aan een fort.

Kathedraal Sé VelhaDe kathedraal Sé Velha

Kathedraal Sé Velha, binnenplaatsBinnenin de kathedraal Sé Velha

 

De emoties van studenten
De grote trappen aan de voorkant van de kathedraal vormen in mei het jaarlijkse podium voor de Queima das Fitas, het afsluitingsfeest van het academische jaar. Tijdens de 'noite da serenata' zingen studenten in hun traditionele zwarte mantels de Fado de Coimbra. Een unieke belevenis om naar het emotionele Portugese levenslied te luisteren.

Op andere momenten is een bezoek aan Fado ao Centro een aanrader. Dagelijks is daar een live fado-optreden om 18.00 uur. Voor ongeveer tien euro ben je getuige van de traditionele muziekkunst. Misschien komt het bekende nummer 'Coimbra é uma Lição' wel voorbij. Dat betekent 'Coimbra is een les'. Handig: boek vooraf online een kaartje voor de fadoshow, inclusief portje.

Vlak bij deze oude kathedraal kun je het steile voetpad de Arco de Almedina doorwandelen. Een pareltje dat je niet mag missen. Het pad begint bij de gelijknamige poort Arco de Almedina en de Porta e Torre de Almedina.

Capela de São MiguelStart van het voetpad Arco de Almedina met de gelijknamige poort. Rechts direct om de hoek vind je de Porta e Torre de Almedina (foto onder).
Porta e Torre de AlmedinaPorta e Torre de Almedina
 

Sé Nova

In de buurt van de universiteit ligt de Sé Nova. Dit monumentale bouwwerk oogt elegant en vrij sober tegelijk. Voordat het de zetel van het bisdom van Coimbra werd, was dit een kerk van de Jezuïten uit de zeventiende eeuw. De 'nieuwe' kathedraal heeft verschillende interieurstukken uit de oude kathedraal.

Kathedraal Sé NovaDe kathedraal Sé Nova

 

Stadswandeling Coimbra: rondslenteren van boven naar beneden

De oude stad van Coimbra ligt aan de oostkant van de rivier en is verdeeld over een prachtige beneden- en een bovenstad. In de bovenstad Alta of Almedina woonden vroeger de welgestelden, de aristocraten en de geestelijken. Later kwamen daar de studenten bij. In de smalle, bochtige en steile straatjes hangt nog steeds de middeleeuwse sfeer.

De oude bovenstad van CoimbraDe oude bovenstad van Coimbra met op de top de universiteit

 

De Baixa, de benedenstad, was het deel van de stad waar handel gedreven werd, vakmannen hun werk uitvoerde en waar arbeiders woonden.

Verdwaal en bewonder

Bijna geen enkele straat in het sfeervolle stadscentrum is vlak. Maar er is zoveel te bekijken dat je je protesterende kuitspieren misschien niet eens opmerkt. Is het te zwaar? Pak dan de lift (Elevador do Mercado) om van de bovenstad naar de benedenstad te komen. De lift ligt in de Rua Padre António Viera.

Kleurrijk, oud straatje in CoimbraKleurrijk, oud straatje in Coimbra

Kijk tijdens het slenteren door de stad ook regelmatig omhoog, daar ontdek je veel bijzondere details. Als je door de kleurrijke steegjes slingert, doet het zelfs een beetje arabisch aan.

De Rua Ferreira Borges is een voetgangersgebied in de benedenstad. Een levendige winkelstraat met ook hier weer prachtige gebouwen met artistieke gevels. Vanuit deze straat loop je naar het mooie klooster Mosteiro de Santa Cruz, waar de overblijfselen van de eerste koning van Portugal liggen begraven.

Rua Ferreira BorgesRua Ferreira Borges, winkelstraat in Coimbra

Mosteiro de Santa CruzMosteiro de Santa Cruz

Ook in de buurt ligt een wel heel leuk tentje om het bekende Portugese custardgebakje met ei en kaneel op te smullen. Namelijk The World Needs Nata.

Belangrijkste plein van Coimbra

Het Praça de Comércio is het oude marktplein van de stad. Net als vroeger is dit het belangrijkste plein van Coimbra. Naast de kerk Igreja de São Tiago staan er gebouwen uit de zeventiende en achttiende eeuw.

Praça de ComércioPraça de Comércio

 

Igreja de São Tiago op het Praça de ComercioDe kerk Igreja de São Tiago op het Praça de Comercio

 

Op de plek waar vroeger de schandpaal stond, telt het gezellige plein nu vele terrassen. Duik de zijstraatjes in als je op zoek bent naar een heerlijk restaurantje.

Elke laatste zaterdag van de maand wordt op het plein de Feira das Velharias gehouden, de Portugese rommelmarkt.

 

Een tuin met een verhaal

Het hotel Quinta das Lágrimas***** was aan het begin van de 19e eeuw een paleis met een weelderige middeleeuwse tuin. Die romantische tuin was ooit het decor van een verboden liefde tussen Prins Pedro en Inês. Pedro viel als een blok voor Inês, maar zij was de hofdame van zijn vrouw Constança. Toen zij overleed, kon het stel samenzijn.

De vader van Pedro, Koning Afonso van Portugal, zag dit niet zitten. Hij wilde ook geen nageslacht van Inês op de troon. Ze werd vermoord in de tuinen. Rode vlekken op de bodem van de fontein in de tuin zouden verwijzen naar haar bloed.

Quinta das LagrimasQuinta das Lágrimas

 

Overnachten in stijl: Quinta das Lágrimas*****

Hotel Quinta das LágrimasHet beroemde 5-sterrenhotel Quinta das Lágrimas was ooit het decor van het beroemdste liefdesverhaal van Portugal. Nu kun je in grote luxe overnachten in dit voormalig paleis.

Kies voor een paleiskamer, waar ooit de Hertog van Wellington sliep, een tuinkamer met uitzicht op de prachtige botanische tuinen, of een spakamer met hydromassagebad. In de twee restaurants geniet je van seizoensgebonden gerechten bereid met verse ingrediënten uit eigen tuin.

Losse overnachtingen bij Quinta das Lagrimas kun je reserveren via Booking.com.

Bekijk meer accommodaties in Coimbra

Coimbra met kinderen

Coimbra is een gemoedelijke en vriendelijke bestemming voor het hele gezin. Er is zelfs een pretpark in de stad dat al 80 jaar bestaat!

Portugal dos Pequenitos is een mooi themapark waar allerlei belangrijke en bekende bouwwerken uit Portugal in miniatuurvorm zijn nagebouwd. Niet alleen een leuk uitje, hier steken de kleintjes ook nog wat op over de geschiedenis van het vakantieland. Natuurlijk is ook de universiteit van Coimbra in het klein te bewonderen.

Themapark Portugal dos PequenitosThemapark Portugal dos Pequenitos

 

Hoe en wanneer naar Coimbra reizen?

Vanwege het weer plan je een bezoek aan Coimbra het beste tussen april en oktober.

Qua bereikbaarheid kun je op verschillende manieren naar Coimbra reizen. Het meest praktisch is met een (huur)auto. Omdat het grootste deel van de binnenstad autovrij is, moet je je auto of camper wel buiten het oude centrum parkeren.

Ook met trein vanuit Lissabon of Porto is Coimbra goed bereikbaar. Reken op een uurtje treinen vanuit Porto en vanaf Lissabon zit je ongeveer 1,5 uur in de trein. Busverbindingen zijn er vanuit het hele land en uit de grotere steden vertrekken er snelbussen.

Tekst op deze pagina: Anouk Hulsman.
Anouk woont vanaf eind 2018 in het zuiden van Portugal. In het prachtige oosten van de Algarve om precies te zijn. Vanuit daar bezoekt ze graag alle bijzondere plekjes van haar nieuwe thuisland. En dat zijn er nogal wat 😉


Vakanties Coimbra, Portugal


Vakantie boeken naar Coimbra? Maak je keuze. Ik zoek een:

Excursies & dagtrips Coimbra

Uitzicht over CoimbraExcursies & tours Coimbra. De stad ontdekken met een lokale gids? Boek dan (vooraf) online je activiteiten via Get Your Guide. Met o.a. ook dagtrips naar Coimbra vanuit Porto of Lissabon, vaak in combinatie met o.a. Fátima of Aveiro. Handig betalen met IDeal.

Accommodaties Coimbra

Quinta das LágrimasQuinta das Lágrimas - Small Luxury Hotels***** is misschien wel het bekendste hotel van Coimbra. Hier heeft zich een beroemd liefdesverhaal afgespeeld. Dit luxe hotel met prachtige tuinen kun je reserveren via Booking.com.

Hotel in CoimbraVolop keuze uit hotels in Coimbra (Booking.com). In en rondom Coimbra zijn vele mooie hotels en B&B's te vinden, zoals bijvoorbeeld het klassieke Hotel Astoria (foto).


 

Voor meer bijzonder overnachten in de regio Beiras, kijk op Gastvrij Portugal:

Bed and breakfastBed & breakfast, hotels Beiras
(ook Nederlandstalige eigenaren)

Pousada BeirasPousadas (luxe, karakteristieke hotels) in Beiras
(online reserveren)

Camping BeirasCampings Beiras
(ook Nederlandstalige eigenaren)

Glamping BeirasGlamping in Beiras
(luxe ingerichte tenten, pipowagens en meer)

Vakantiehuis BeirasVakantiehuizen Alentejo
(ook Nederlandstalige eigenaren)

 

Meer hotels, B&B
Meer pousadas
Meer vakantiehuizen

Vakanties Coimbra en Centro de Portugal

Fly drive Coimbra (vliegticket & huurauto & accommodatie)

hotel Vila Galé CoimbraSapienta Boutique Hotel (&Olives). Gelegen in het hoogste gedeelte van de stad, tegenover de universiteit van Coimbra. Vanaf het dakterras heb je prachtig uitzicht over de stad en de rivier. Alle kamers zijn stijlvol en verschillend ingericht. Incl. huurauto.

Rondreizen & fly-drives met Coimbra op de route

 Hoogtepunten Portugal: van Porto tot Faro (Riksja Travel, 14 dagen). Afwisselende mix van highlights, onbekende plekjes en lekker lui strandeinde. Je verblijft twee nachten in fadostad Coimbra. Verder reis je langs Porto, de Atlantische kust, Lissabon en de Algarve.

Rondreis Ontdek Portugal (De Jong Intra, 10 dagen). Autorondreis langs de bekende hoogtepunten van Portugal, van de Algarve via Porto naar Lissabon. Je verblijft ook een nacht in Coimbra. Andere hoogtepunten onderweg zijn o.a. Évora, Aveiro en Fátima.

Rondreis door Noord en Centraal PortugalFly-drive Noord en Centraal Portugal, rondreis langs hotels (&Olives, 8 dagen). Gevarieerde rondreis met op het programma: Porto, Guimarães, de Douro-vallei, Arganil (bezoek Piódão en de Serra da Estrela), Coimbra en Aveiro.

Kathedraal in ÉvoraFly drive Complete Portugal (Sunweb, 8 dagen). In een flink tempo zie je tijdens deze reis veel highlights van Portugal. Met o.a. Lissabon, Sintra, Cascais, Óbidos, Coimbra, Porto, Fátima, Marvão en Estremoz. Op dag 3 overnacht je in Coimbra.

Rondreis Centro met De Jong IntraOnthaasten in het hart van Portugal (De Jong Intra, 9 dagen). Ontdek de rust, rijke culturele historie, natuur en gastvrijheid van de regio Centro. Je start in Coimbra. Verder op de route o.a. Fátima, Serra da Estrela en Porto. Keuze uit fly drive of met eigen vervoer.

Meer individuele rondreis - fly drive Beiras

Vliegticket Porto of Lissabon

Vliegticket Porto of Lissabon. Coimbra is makkelijk met de auto bereikbaar vanaf zowel het vliegveld van Porto (135 km) als Lissabon (200 km). Bekijk de 5 tips voor een goedkoop vliegticket naar een van deze luchthavens. Met handige prijsvergelijkers om direct jouw beste ticket te boeken.

Auto huren Coimbra & Centro de Portugal

Als je in Coimbra verblijft, dan is een huurauto zeker handig. Niet alleen voor vervoer van en naar de luchthaven, maar ook om de prachtige regio Centro de Portugal verder te gaan verkennen. Zoek dan wel een hotel met eigen parkeerplaats of buiten het oude centrum.

Voor zorgeloos een auto huren in Portugal bevelen wij Sunny Cars aan. Waarom, dat lees je op de pagina auto huren in Portugal.


← Alle artikelen over de regio Beiras - Portugal


Handige of leuke info? Deel het op Facebook! Dank je wel :-)

Ja, ik wil graag tips.
Stuur mij regelmatig inspiratie over vakantie in Portugal *
Als welkom krijg je het e-boek:
de 12 mooiste bezienswaardigheden in Portugal
12 Mooiste bezienswaardigheden van Portugal
* Gratis inspiratiemail,
verschijnt max 2x per maand.
Wij respecteren jouw privacy.
Laatste vakantienieuws & tips

Herfst in Portugal: vakantietips
Alfama, oude visserswijk van Lissabon
Costa Verde, groene kust van het noorden
Rondreis per auto, van Porto naar Algarve
Rondreis Algarve: routes & tips
Portugal met kinderen: adresjes & tips
Roadtrip Portugal over de N2 of Route 66
Algarve: mooiste plekken & vakantietips

Meer vakantienieuws & tips →

Iets nieuws te melden? Neem contact op via info@portugal-vakantie.info.

Overzicht van alle vakanties →
Meer reizen & accommodaties Coimbra en Beiras bij:
&OlivesBooking.comRiksja PortugalANWBGastvrij Portugal