Cacela Velha, Oost-AlgarveStraatje in Cacela VelhaStrand van Cacela Velha
 

Cacela Velha, het beste uitzicht van de Ria Formosa

Gelukkig bestaan ze nog steeds; de ongerepte, authentieke plekjes aan de Portugese zuidkust. Als je de Oost-Algarve bezoekt, in de buurt van de Spaanse grens, kom je al rijdend over de regionale weg Cacela tegen. En daar zijn er twee van ;-) Het nieuwe dorp, Villa Nova de Cacela en het oude dorp, Cacela Velha. Pak de laatste afslag in de richting van de zee. Je arriveert bij een mini-kustdorpje met een interessante geschiedenis en een heerlijk strand.

De iconische plek is een van de kleinste dorpjes van de Algarve, vlak bij Tavira. Cacela Velha markeert de oostelijke grens van het Ria Formosa natuurpark dat helemaal doorloopt tot aan Faro, zo'n 60 kilometer verderop.

Panoramisch uitzicht Cacela Velha

 

Dat veel Portugese dorpen een tikkie jaloers zijn op dit goed bewaarde gehuchtje, heeft allemaal te maken met het panoramische uitzicht. Nergens wordt dat geëvenaard.

Top 3 Algarve specialisten & reisbureaus
Eliza was here & Olives Gastvrij Portugal

Bijzonder overnachten in de Algarve, Portugal

Ligging op een heuvel

Het schilderachtige dorpje heeft een kleine historische kern met een ronde vorm. De belangrijkste bezienswaardigheden in Cacela Velha zijn de statige kerk, een achttiende-eeuws fort en de begraafplaats. Het dorp heeft maar weinig inwoners en een paar restaurantjes. 

Het dorpje Cacela Velha

 

In een aantal opzichten komt Cacela Velha overeen met andere typisch Portugese dorpjes. Prachtige geplaveide straatjes die door het dorp slingeren, de architectuur waar de Algarve bekend om staat: witgekalkte huisjes met kleurrijke kozijnen, de beroemde chaminés Algarvias (schoorstenen van de Algarve) en de oranje dakpannen van klei.

Toch zorgt de ligging op de top van een heuvel, het uitzicht in combinatie met de niet alledaagse toegang tot het strand, dat Cacela Velha uniek is.

Keurige huisjes in Cacela Velha

 
 

Altijd invloed van eb en vloed

Achter de charmante kerk ligt een promenade die de schoonheid van de Ria Formosa toont als nergens anders. Vanaf dat hoge punt kijk je namelijk op de lagune, waar eb en vloed de uitzichten steeds veranderen.

De getijden creëren net als de wind telkens weer nieuwe vormen in het water en het zand. Er ontstaan zandbanken in alle denkbare formaten waar de zon op schittert. Absoluut een lust voor het oog!

Uitzicht over de kustlijn

 

De kalme wateren maken het mogelijk om bij eb schelpdieren te rapen. Voor veel Portugezen is dat een ontspannen manier om de lunch te verzamelen.

 

Strand van Cacela Velha

Een aantal jaren terug is het strand van Cacela Velha door verschillende reisjournalisten al uitgeroepen tot een van de beste stranden ter wereld. Bij eb zijn de prachtige lagunepoelen ideaal om verkoeling te vinden. Ook kun je dan vanuit het dorp oversteken naar de overkant, waar het echte strand zich bevindt.

Het strand bij ebHet strand van Cacela Velha bij eb

 

Bedenk wel dat het weer een keer vloed wordt. Dus op tijd terug. Of anders kun je de aandacht van een lokale visserman proberen te vangen, die je tegen een kleine vergoeding met zijn boot brengt. De laatste, minst aantrekkelijke optie is door het diepe water teruglopen.

Vissersboten bij Cacelha VelhaVissersboten bij Cacela Velha

 

Zowel aan de westkant als aan de oostkant van het dorpje is er toegang tot de lagunes en de zee. De oostkant is breder, maar daar is de afdaling redelijk steil en grotendeels niet geasfalteerd. Aan de westkant ligt er een trap naar beneden.

Trap naar het strandTrap naar het strand

 

Het strand van Cacela Velha is ook wel bekend als Praia do Sítio da Fábrica of Praia da Fábrica. Dat is het naastgelegen strandje waar je naartoe kunt wandelen bij eb of achterlangs via de weg naartoe rijdt. De naam "Fabrica" (fabriek in het Portugees) is afgeleid van een steenfabriek die daar in de twintigste eeuw stond.

De enorme (gratis) parkeerplaats die voor Cacela Velha ligt, doet vermoeden dat het altijd een drukste van jewelste is. Het tegendeel is waar. In de zomermaanden is dit een heerlijk plekje tussen alle drukkere stranden aan de rest van de kust. Er hangt altijd een sfeer van rust en stilte.

Ook al staat Cacela Velha inmiddels bekend als goed bezochte bezienswaardigheid, vanwege het lager gelegen strand, het voelt er nooit heel druk. De bezoekers verdelen zich altijd heel natuurlijk over het dorpje en het strand.

 

Historische bezienswaardigheden

Dan de bezienswaardigheden van Cacela Velha. Zowel de Grieken, de Romeinen als de Moren hebben hun sporen nagelaten. Vooral de Moren, die kwamen in 713 en bleven er eeuwenlang. De naam Cacela komt uit de tijd van de Moorse bezetting, toen de stad Hisn-Kastal heette.

Let als je het dorp bezoekt ook eens op de verkeersborden. Daar staan namen op van dichters die zich lieten inspireren door de plek. De islamitische dichter Ibn Darraj al-Qastalli werd in 958 in Cacela geboren. Andere zijn Eugénio de Andrade, Gastão Cruz en Sophia de Mello Breyner Andresen.

 

De kerk van Cacela

Kerk en het pleintje van Cacela VelhaKerk en het pleintje van Cacela Velha

 

Er zijn maar weinig kerken met zo'n bijzondere ligging te vinden in de Algarve. Met Pasen en Kerst, en rondom de langste dag van het jaar, worden er leuke marktjes georganiseerd op het pleintje achter de kerk.

Het meest prominente gebouw in het dorp heet de Igreja Matriz de Cacela Velha. Het werd in 1583 gebouwd op de ruïnes van een kerk uit de 13e eeuw. De grote aardbeving in Portugal van 1755 zorgde voor flinke beschadigingen.

In 1795 werd de kerk herbouwd, maar het originele renaissanceportaal bleef behouden. Het portaal bij de ingang toont twee kleine hoofden van Petrus en Paulus. Binnen staat een standbeeld van Nossa Senhora de Assunção, aan wie deze kerk is gewijd.

 

Fortaleza met een verhaal

100 meter van de kerk ligt het Fortaleza dos Cavaleiros de Santiago de Cacela. Dit fort heeft altijd een belangrijke rol gespeeld bij de verdediging van de kust van de Algarve. In de Moorse tijd was het zelfs een kasteel. Schepen die voorbij voeren op weg naar Tavira en Faro werden geïnspecteerd. Daarna bleef het fort een logistieke locatie van belang toen men streed tegen de islamitische bolwerken Tavira, Silves en Aljezur.

Het fort van Cacela VelhaHet fort van Cacela Velha

 

Het huidige trapeziumvormige Fortaleza de Cacela werd gebouwd tussen 1770 en 1794. Aan het einde van de 19e eeuw nam de Guarda Fiscal zijn intrek in het fort. Deze Portugese speciale militaire eenheid was verantwoordelijk voor de controles rondom Cacela en de grens met Spanje. Tegenwoordig wordt het gebruikt door de GNR, de Nationale Republikeinse Garde. Om deze reden is het helaas niet mogelijk om het fort te bezoeken.

 

De begraafplaats

Als je vanaf de parkeerplaats naar het kerkje loopt, zie je de poort van het kerkhof aan de rechterkant, tegenwoordig de plaatselijke cemitério. Het is rijk gevuld met heiligdommen, beelden en bloemen. Best een kijkje waard. Deze begraafplaats werd in 1918 geopend, ten tijde van de Spaanse griep.

 

Zeevruchten en vis op tafel

Lokale vissers brengen heerlijke verse oesters, kokkels, garnalen, inktvis en andere lekkernijen naar de restaurants van het dorp. Casa da Igreja en Casa Velha zijn populaire eetgelegenheden, waar je overigens ook goede vleesgerechten kunt bestellen.

Zeevruchten worden rondgebracht op de fiets

 

Als je hier 's avonds gaat eten, zou het eeuwig zonde zijn als je de zonsondergang overslaat. En wie weet kom je de familie Kerry tegen (voormalig president-kandidaat van de VS) of de familie Picasso (van de beroemde kunstenaar). Zij lieten rondom Cacela Velha hun droomhuis bouwen.

 

Hoe kom je in Cacela Velha?

Een auto heb je idealiter wel nodig om in Cacela Velha te komen. Toch is het openbaar vervoer niet uitgesloten. Neem de trein vanuit Faro naar Vila Nova de Cacela en pak daar een taxi (10 minuten) naar Cacela Velha.

De sportiefste mogelijkheid is met de fiets, leuk als je redelijk in de buurt bent. In het oosten van de Algarve is de kustlijn vlak. Er ligt een mooie fietsroute, de Ecovia do Litoral, die de hele Algarve doorkruist. In Tavira begint het laatste traject, dat langs Cacela Velha komt. Je deelt de weg op veel plekken wel met het andere verkeer, dus wees je daarvan bewust.

Een fijne accommodatie in de buurt is Casa de Cacela. Ben je in de naastgelegen badplaats Manta Rota, waar ook meerdere leuke overnachtingsplekken zijn, dan bereik je Cacela Velha via een van de twee wandelroutes. Een gaat over het strand (ga bij eb), de andere route ligt door het duingebied. Je begint deze wandeling dan achter de grote parkeerplaats aan de westkant van de badplaats. De parking doet in de wintermaanden dienst als camperplaats.

Verblijf je elders in de Algarve, dan kun je ook nog meegaan met een georganiseerde dagtrip. Bijvoorbeeld met deze tours langs Cacela Velha en andere mooie plekken in de Algarve.

 

Anouk HulsmanDit artikel is geschreven door Anouk Hulsman. Anouk is vanaf eind 2018 voor haar werk als yogadocente vaak in het zuiden van Portugal om kleinschalige yogavakanties te organiseren. In de prachtige Algarve om precies te zijn. Vanuit daar bezoekt ze graag bijzondere plaatsen, mooie natuurgebieden en schilderachtige strandjes. En dat zijn er nogal wat 😉

Accommodaties in Algarve

Vakantiehuizen Algarve

Vakantiehuis AlgarveGastvrij Portugal - vakantiehuizen Algarve. Vele vakantiehuizen met rust en ruimte. Voor een vrijstaand boerderijtje in het binnenland, authentieke dorpswoning, rustig gelegen vakantievilla of quinta met privé-zwembad. Huur direct van Vlaamse en Nederlandse eigenaren.

Natuurhuisje Algarve PortugalNatuurhuisje.nl: vakantiehuizen in de natuur en landelijke gebieden van de Algarve. Een duurzame keuze, want voor elke geboekte overnachting plant Natuurhuisje.nl een boom.

Vakantievilla AlgarveLuxe vakantievilla's - All in Portugal. Specialist in luxe vakantiehuizen in Portugal. Met een ruim aanbod luxe, vrijstaande vakantievilla's in de Algarve met zwembad. 

Hotels en B&B Algarve

Campings & glamping Algarve

Meer hotels, B&B
Meer pousadas
Meer vakantiehuizen

Vliegvakanties Algarve

Fly-drive Algarve
(vliegticket & huurauto & 1 accommodatie)

Eliza was here: Algarve in typisch Portugese stijl
Kleinschalige accommodaties met mooie ligging en couleur locale. Incl. vlucht & huurauto.

Authentieke reis Algarve met By JuneBy June: geniet van de authentieke Algarve (mét huurauto)
De Algarve, maar dan net even anders. Sfeer, rust en altijd met je eigen huurauto. Voor wie houdt van kleinschalig en landelijk.

Meer fly drive Algarve (vlucht & accommodatie & huurauto)

Rondreis - fly drive Algarve
(ticket & huurauto & meerdere accommodaties)

Cabo de Sao Vicente, Algarve De mooiste plekken van de zuidkust, flydrive rondreis (Flextravel). Tijdens deze rondreis (12 dagen) bezoek je hoogtepunten langs de kust van Algarve. Van toeristisch Albufeira tot de rustige Cabo de São Vicente. Je overnacht in boutique hotels en schattige huisjes.

Meer rondreis - fly drive Algarve (vlucht & huurauto & meerdere accommodaties)

Vliegtickets Faro

VliegtuigVliegticket Faro. Bekijk de 5 tips voor een goedkoop vliegticket naar Faro in de Algarve. Met handige prijsvergelijkers om direct jouw beste ticket te boeken.

Auto huren Algarve

Auto huren AlgarveWil je meer zien van de Algarve dan alleen je accommodatie en het strand? Dan is een huurauto onmisbaar. Voor zorgeloos een auto huren in Portugal is Sunny Cars een aanrader. Waarom, dat lees je op de pagina auto huren in Portugal.

Dit is ook interessant

Bezienswaardigheden AlgarveAlgarve
Bezienswaardigheden, stranden en mooie vakanties in de Algarve.
FaroFaro
Faro is een charmante stad. Voor de kust ligt het natuurgebied Ria Formosa. Een bezoek waard!
AlbufeiraAlbufeira
Is Albufeira (nog) een plek voor cultuurliefhebbers?
LagosLagos
Oogverblindende stranden op loopafstand, een rijke historie en hippie-achtige sfeer.
FerragudoFerragudo
Karakteristiek vissersdorpje vol bedrijvigheid, met vele terrasjes en heerlijke stranden.
Strand Algarve10 mooiste stranden Algarve
De Algarve kent een enorme variatie aan stranden, het ene nog mooier dan het andere. 
Fly drive AlgarveFly drive Algarve
Mooie fly drives en rondreizen met de vrijheid van een huurauto. Het aanbod bij reisbureaus.
Rondreizen AlgarveRondreizen Algarve
Stel zelf je rondreis door de Algarve samen met deze routes en tips voor logeeradresjes.
CarvoeiroCarvoeiro
Kleine, ontspannen badplaats met goudgele stranden direct voor de deur.
Cabo de São Vicente in Sagres, AlgarveSagres
Beleef het ultieme 'einde-van-de-wereld-gevoel' bij Cabo de São Vicente, Sagres.
SilvesSilves
Charmant stadje in het achterland met het beroemde rode kasteel.
LouléLoulé
Charmant, verrassend stadje met haar beroemde markthal.
Ria FormosaNatuurgebied Ria Formosa
Labyrint van (schier)eilanden, zandbanken en stranden, met bijzondere flora en fauna.
TaviraTavira, Oost-Algarve
Charmant stadje midden in het zoutpannengebied van het Ria Formosa natuurpark.
Santa Luzia in Oost-AlgarveOlhão, Fuseta en Santa Luzia
Vissersdorpjes in de Oost-Algarve die je zeker wil zien.
PortimãoPortimão
Havenstadje met prachtige stranden en gezellig centrum.
Algarve, Portugal met kinderenAlgarve met kinderen
Kindvriendelijke dagtrips en fijne logeeradresjes voor gezinnen in de zuidelijke Algarve.
Boottocht excursie AlgarveExcursies & activiteiten Algarve
Meer zien dan alleen het strand? Deze activiteiten & excursies in de Algarve wil je niet missen.
Wandelen in de Serra de Monchique, AlgarveWandelen in natuurgebied Serra de Monchique
De mooiste wandelroutes in het Monchique-gebergte, Algarve.
Via Algarviana in de AlgarveWandelen over Via Algarviana en langs de zuidkust
Meer mooie wandelroutes in de Algarve.


Leuk artikel? Deel het op Facebook! Dank je wel :-)

Ja, ik wil graag tips.
Stuur mij regelmatig inspiratie over vakantie in Portugal *
Als welkom krijg je het e-boek:
de 12 mooiste bezienswaardigheden in Portugal
12 Mooiste bezienswaardigheden van Portugal
* Gratis inspiratiemail,
verschijnt max 2x per maand.
Wij respecteren jouw privacy.
Algarve, mooiste plekken & tips