Ilha da Armona in natuurgebied Ria FormosaRia Formosa natuurpark gezien vanuit de luchtPraia do Barril
 

Ria Formosa, de parel van de Algarve

In het oosten van de Algarve is heel veel moois te ontdekken. Een groot deel van de hoogtepunten uit de regio komt samen in het natuurgebied Ria Formosa. Tussen Faro en Tavira bevindt zich een 60 kilometer lange lagune met daaromheen een labyrint van eilanden, schiereilanden, zandbanken, witte stranden, duinen met de meest bijzondere flora en fauna. Trek erop uit naar dit prachtige paradijs.

Vakantie boeken naar Ria Formosa of Algarve? Bekijk fly drives, hotels, vakantiehuizen & vliegtickets

Ria Formosa is niet voor niets een van de zeven natuurwonderen van Portugal. Het unieke kustgebied valt te vergelijken met de Nederlandse Wadden.

Met een oppervlakte van ongeveer 20.000 hectare is Ria Formosa erg omvangrijk. Er leven maar liefst 1500 verschillende diersoorten en er groeien veel inheemse planten. Dankzij de uitgestrektheid van het natuurgebied, zijn veel plekken echt een oase van rust.

Boten in Ria FormosaRia Formosa is een uniek natuurgebied

 

Beschermd natuurpark

Het natuurpark bestaat uit twee schiereilanden en vijf barrière-eilanden die een natuurlijke inham vormen met de open zee. De zesde inham is later kunstmatig aangelegd ter verbetering van de doorgang naar de haven van Faro.

In 1987 werd Ria Formosa officieel een natuurpark. Positief gevolg is dat de lagune sindsdien alle aandacht krijgt als het gaat om milieubescherming. Naast een trekpleister voor natuurliefhebbers, is Ria Formosa ook belangrijk voor de economie van de Algarve vanwege de viskwekerij en de export van schaaldieren.

Oesterkwekerij in Ria FormosaOesterkwekerij in Ria Formosa

Bezoekerscentrum Ria Formosa

Centros de Educação Ambiental is het bezoekerscentrum van Ria Formosa aan de rand van het levendige vissersdorp Olhão. De toegang is nog geen € 3 per persoon en het is een nuttig startpunt. Na een mooie rondwandeling van drie kilometer langs duinen, zoutpannen en pijnbomen ben je veel wijzer over dit veelzijdige landschap.

Bezoekerscentrum Ria FormosaHet bezoekerscentrum van Ria Formosa aan de rand van Olhão

Aan de achterkant van het park loop je langs de zee en zie je Ilha da Armona liggen. De vroegere Romaanse fabriek die je tegenkomt, werd later een molen aangedreven door het getij. Nu kun je er bovenop staan en van het uitzicht genieten.

 

Unieke flora

Het afwisselende landschap van Ria Formosa is constant aan verandering onderhevig door de invloed van wind, eb en vloed. Ook de fauna in het gebied is divers en wordt voor een deel bepaald door eb en vloed. Verschillende kruiden en grassoorten komen alleen in Ria Formosa voor.

Bijzonder overnachten in de Algarve, Portugal

 

Dierenrijk

Ria Formosa is een belangrijk broedgebied voor (trek)vogels en een paradijs voor vogelliefhebbers. De duinen langs de kust zijn een geschikte plek voor vogels uit Noord- Europa om in de winter neer te strijken. Er wonen in die periode duizenden soorten vogels, waaronder meerdere zeldzame. De purperkoet is daar een van. De prachtige vogel met blauwe veren is bovendien het symbool van het Parque Natural da Ria Formosa.

SPurperkoetDe purperkoet is het symbool van het Parque Natural da Ria Formosa.


 

Ook de lepelaar, de woudaap en de griel zijn een aantal andere trotse inwoners van het park. Houd je camera en de verrekijker maar in de aanslag als je onderweg bent!

TIP voor de echte natuurliefhebbers: trakteer jezelf op vogels spotten met een ecologische zonneboot door Ria Formosa.

Flamingo's in Ria FormosaFlamingo's in Ria Formosa


 

Het natuurpark mag zich verder gelukkig prijzen met een enorm rijk zeeleven. Schelpdieren, schaaldieren en veel soorten vis. Wist je dat Ria Formosa zelfs de thuishaven is voor zoetwaterschildpadden en werelds grootste populatie zeepaardjes?


Dolfijnen spotten

Flamingo's, goudgele stranden, turquoise zeewater, wuivende palmbomen; Ria Formosa geeft je soms het gevoel dat je je op een tropische bestemming bevindt. Je kunt er zelfs dolfijnen spotten.

Vanaf eind april wordt de temperatuur weer hoger en dan is er een grotere populatie dolfijnen aanwezig. Er zwemmen verschillende soorten dolfijnen voor de kust van de Algarve, maar de kans is het grootst dat de Delphinus Delphis tevoorschijn komt. Dat is een kleine en gekleurde dolfijn. Met kinderen is dit echt een niet te missen avontuur!

Als er een stevige wind staat, kun je beter niet aan boord gaan. Dan zullen de speelse dieren zich minder gauw laten zien.

Dolfijn in de AlgarveDe Delphinus Delphis is de meest voorkomende dolfijnensoort in Ria Formosa


 

Dolfijnentochten in Ria Formosa kun je vooraf online reserveren, bijvoorbeeld met Formosamar: Ontdek het zeeleven van de Algarve met een mariene bioloog (vanuit Faro). Bij Passeios Ria Formosa organiseren ze verschillende boottochten dolfijnen kijken, met vertrek uit o.a. Cabanas de Tavira, Fuzeta en Olhão.


De Portugese waterhond

In het waterrijke gebied kregen de vissers vroeger hulp van honden, bijvoorbeeld voor het ophalen van verloren materiaal en het binnenbrengen van de vangst. Van de Portugese waterhond (Cão d'Água) om precies te zijn. Oorspronkelijk werd dit harige ras met zijn grote bos krullen door Portugezen gefokt. Een tijdlang was deze opvallende bewoner van Ria Formosa met uitsterven bedreigd. Inmiddels wordt hij weer gefokt.

 

Op pad in Ria Formosa

Er zijn veel manieren om van de schoonheid van het moerasgebied te genieten. Ook wandelend of fietsend kun je (een deel) van het gebied verkennen. De kleurencombinaties die je overal tegenkomt van de planten, het blauwe water, het witte zand en de glinstering van de zon zorgen dat je van de ene verbazing in de andere valt.

Tip: met een gids op fietstour door Ria Formosa is ook een leuke ervaring! Bij SeaHorse Bike Rental in Olhão heb je keuze uit verschillende lengtes en routes. De 3 uur durende fietstocht door Ria Formosa van Formosamar vertrekt vanuit Faro (online te reserveren).


 

Juweeltjes van stranden

Aan spectaculaire stranden geen gebrek hier. Zowel aan het vaste land als op de eilanden vind je juweeltjes van stranden en baaitjes. Van groot tot klein en van redelijk levendig tot idyllisch en verlaten. Van die typische "alleen op de wereld"-plekken zijn er genoeg te vinden. Tussen het moeraslandschap en de zee schitteren deze fijne plekjes die goed bereikbaar zijn vanaf de hoofdweg N125. Dat is de weg die van het oosten naar het westen van de Algarve loopt.

Strand FusetaStrand bij Fuseta

 

Eilandhoppen in Ria Formosa

De charme van het gebied is het beste te beleven vanaf het water. Daarom is een boottocht naar een van de pittoreske eilanden een leuke en ontspannen manier om de lagune verder te verkennen.

Er is veel aanbod, variërend van een kort tochtje tot een complete dagtrip met lunch aan boord. Stap op een traditionele vissersboot, een glasboot, de ferry of een luxe catamaran, het kan allemaal. Voor kinderen is het varen met een boot ook een perfect dagje uit. Kijk bijvoorbeeld eens bij deze boottochten en dagtrips in Ria Formosa.

Ilha de Cabanas, Ilha de Tavira en Ilha da Armona zijn een aantal van die prachtige eilanden.

Boot in Ria FormosaEen boottocht is een leuke manier om Ria Formosa te ontdekken


 

Ilha de Cabanas

Slechts 70 meter breed en 7 kilometer lang, groter is Ilha de Cabanas niet. Een smal lang strand met fijn wit zand biedt alles wat je nodig hebt voor een heel rustig dagje aan de kristalheldere zee. Een beter plekje voor een wandeling op blote voeten door het zand is niet denkbaar.

Houd er rekening mee dat er slechts een restaurantje op het eiland is, wel met gratis toiletten en zelfs een douche. Iets te eten en te drinken meenemen is geen overbodige luxe. Daarvoor kun je prima terecht in het kleine dorp Cabanas voordat je op de boot stapt.

Luchtfoto Cabanas en Ilha de CabanasHet dorp Cabanas en Ilha de Cabanas


 

In de zomer is Ilha de Cabanas een populaire plek voor de Portugezen en ook voor windsurfers. Vanaf Tavira ben je er binnen een mum van tijd. Rijd naar Avenida Ria Formosa, de gezellige boulevard van het dorp. Voor € 1,50 word je naar de overkant gebracht en weer opgehaald.

Tip: als je graag schelpen verzamelt, vind je hier zeker bijzondere exemplaren!


Praia do Barril

Praia do Barril is een vriendelijk, afgelegen strandje op Ilha de Tavira. Kom je hier aan het einde van de middag, blijf dan nog wat langer om de zonsondergang te bewonderen.

Met de trein naar het strand

Je kunt bij het strand van Barril komen via Pedras del Rei. Je rijdt door een vakantiepark als je uiteindelijk bij de lagune uitkomt. Wandel vanaf daar verder naar de brug waar het treintje vertrekt. Een extra leuke ervaring als je met kinderen op ontdekkingstocht bent in Ria Formosa. Het is een kort tochtje van een kilometer door het zoutmoeras met mooie watervogels. Ook wandelend kun je dit stukje prima afleggen. Aan Praia do Barril liggen een paar restaurantjes.

Praia do BarrilPraia do Barril


 

Vissers

In de duinen liggen tientallen ankers die in het verleden bij de visvangst naar tonijn werden gebruikt. Alle gebouwen die op Praia do Barril staan, waren ooit bescheiden visserswoningen. De vissers en hun gezinsleden brachten hier de zomermaanden door.

Wie graag een naturistenstrand bezoekt, bereikt dit deel van het eiland door vanaf het eindpunt van het treintje ongeveer 1,5 kilometer verder te wandelen.


Ilha da Armona

Het charmante en behoorlijk grote eiland Ilha da Armona van 9 kilometer lang ligt voor de kust van Fuseta. Vanaf Olhão is het binnen twintig minuten bereikbaar met de boot. Ook het strand van Ilha da Armona staat bekend om het mooie witte zand. Er zijn een stuk of vijf restaurantjes. Vanaf de aanlegplaats in het knusse dorp is het een stukje lopen via een houten brug naar het strand.

Ilha da ArmonaIlha da Armona


 

Als het in de zomermaanden drukker wordt, zoek dan iets verder langs de duinen naar rustigere plekjes, die zijn er genoeg op dit fijne eiland. De duinen kunnen hier trouwens ontzettend hoog worden, tot wel acht meter hoog als het flink waait.

Het bedrijf Passeios Ria Formosa biedt verschillende boottochten aan, onder andere een ontspannen tripje van een uur waar je even op Ilha da Armona aanlegt.

Video: prachtige beelden van het natuurgebied Ria Formosa en de verschillende eilanden.

 

Extra tips voor Ria Formosa

Verse vis, rechtstreeks op je bord

Drie keer raden wat je hier tijdens je vakantie echt moet gaan proeven? Inderdaad, verse vis. Want verser (en lekkerder) dan in de Ria Formosa kun je ze niet krijgen.

Een aanrader is het visrestaurant Marisqueira Fialho in het gehucht Pinheiro. Al jaren favoriet bij de lokale bevolking en een walhalla voor visliefhebbers. Voor of na het eten wandel je vanaf de locatie een mooi stuk door de natuur van Ria Formosa. Er is hier geen strand, maar het weidse uitzicht hier is niet zomaar een uitzicht. Fenomenaal mooi!


Wandeling tijdens het getij

Het weidse strand van Manta Rota, het meest oostelijke deel van Ria Formosa, is een ideale locatie voor eindeloze strandwandelingen.

Loop bijvoorbeeld via de duinen naar de prachtige plaats Cacela Velha. De wandeling start aan de achterkant van de grote parkeerplaats bij Restaurante Rios Bar. Als het eb of vloed wordt, ontstaan er langzaam allerlei zandbanken. Een natuurspektakel, want binnen mum van tijd ziet het strand er compleet anders uit. Het is dan even zoeken naar de beste doorgang als je bij het dorp wilt komen.

De duinen bij Cacela VelhaDe duinen bij Cacela Velha


 

Maar gewoon je stoute schoenen uittrekken en door het ondiepe water lopen kan altijd. Oké, soms is het water aan de frisse kant, toch is het warmer dan op andere plaatsen in Portugal. Dit dankt de streek aan het mediterraan klimaat.


Pittoresk dorpje Cacela Velha

Cacela Velha is een klein wit stadje met een belangrijk architectonisch erfgoed. Loop naar het fort en snuif daar de gezonde zeelucht op en luister naar de geluiden van allerlei vogels.  Bij het witte kerkje aan de rand van de hooggelegen burcht kijk je uit over het strand en de zandbanken. Zeker bij zonsondergang verandert de lucht hier in een aaneenschakeling van prachtige kleuren. Er zit ook een goed restaurant met een mooi terras. Je vindt het als je het dorpje binnenwandelt aan de linkerkant, genaamd Casa Velha.

Strand Cacela VelhaStrand en zandbanken bij Cacela Velha

Vissersdorp Cacela VelhaHet oude vissersdorp Cacela Velha


 

Veel plezier met het bewonderen van dit unieke ecosysteem van Portugal, waar een mooie balans is ontstaan tussen mens en natuur.

Vakantie boeken naar Ria Formosa of Algarve? Bekijk fly drives, hotels, vakantiehuizen & vliegtickets

Anouk HulsmanDit artikel is geschreven door Anouk Hulsman. Anouk is vanaf eind 2018 voor haar werk als yogadocente vaak in het zuiden van Portugal om kleinschalige yogavakanties te organiseren. In de prachtige Algarve om precies te zijn. Vanuit daar bezoekt ze graag bijzondere plaatsen, mooie natuurgebieden en schilderachtige strandjes. En dat zijn er nogal wat 😉

Vakanties Ria Formosa & Algarve


Vakantie boeken naar Ria Formosa, Algarve? Maak je keuze. Ik zoek een:

Tours & excursies Ria Formosa

Ria Formosa boottochtEen leuke boottrip, wandeling met gids of fietstocht maken door natuurgebied Ria Formosa? Via Get Your Guide kun je heel handig een tour reserveren bij een lokaal bedrijf, ook last minute. Betalen doe je o.a. met IDeal, eventueel annuleren is eenvoudig. Bekijk & boek boottochten, tours en dagtrips naar Ria Formosa.

Vliegvakanties Ria Formosa en omgeving

Fly-drive Algarve
(vliegticket & huurauto & 1 accommodatie)

Eliza was here: Algarve in typisch Portugese stijl
Kleinschalige accommodaties met mooie ligging en couleur locale. Incl. vlucht & huurauto. Op de foto: Colégio Charm House bij Tavira en vlakbij Ria Formosa.

Quinta dos PoetasQuinta dos Poetas Rural Hotel. Landelijk en rustig gelegen tussen Olhão en Faro, aan de rand van Ria Formosa. Het kleinschalige vakantieadres heeft maar 22 kamers. Als fly drive (inclusief huurauto) te boeken bij &Olives.

Meer fly drive Algarve (vlucht & accommodatie & huurauto)
Meer fly drive Portugal

Vliegvakantie Ria Formosa & Algarve
(incl. vliegticket & accommodatie)

Vila Gale AlbacoraVila Galé Albacora: een uniek resort, gevestigd in een gerestaureerd vissersdorp middenin Ria Formosa. Het geheel lijkt meer op een dorp dan op een hotel. Je overnacht in de voormalige vissershuisjes. Als vliegreis te reserveren via &Olives.

Robinson Club Quinta da Ria in CabanasStrandvakantie Cabanas (TUI). Het vissersdorpje Cabanas ligt middenin het natuurpark Ria Formosa. Een prachtige plek voor een relaxte strandvakantie zonder massatoerisme. Op de foto: Robinson Club Quinta da Ria****, duurzaam all-inclusive resort.

Strand in Oost-AlgarveGoedkope vliegvakanties naar Oost-Algarve en Ria Formosa (Prijsvrij.nl). Prijsvechter Prijsvrij.nl heeft een klein aanbod strand- en vliegvakanties naar vissersplaatsjes in de regio Ria Formosa, o.a. in Tavira, Olhão en Cabanas.


Meer vliegvakantie & strandvakantie Algarve (vlucht & accommodatie)

Accommodaties in Ria Formosa & Algarve

Hotels en B&B Ria Formosa & Algarve

Hotel bordjeZoek en boek een hotel in Ria Formosa via Booking.com. Ruime keus uit hotels in Ria Formosa en omgeving (1.100+). Hotel-TIP: Pousada Convento de Tavira in een 16e-eeuws klooster in het historische centrum van Tavira.

B&B Guesthouse Casa Verdazul, Oost-AlgarveB&B Guesthouse Casa Verdazul, op 5 km van Tavira (via Gastvrij Portugal). Heerlijk landelijk gelegen bed and breakfast in de Oost-Algarve, tussen de wijngaarden en sinaasappelbomen. In de verte zie je de zee al verleidelijk lonken. Nederlandse eigenaren.

Bed and breakfast AlgarveGastvrij Portugal - hotels, B&B: veelal kleinere hotelletjes en B&B op rustige plekken in de Algarve. Vlaamse en Nederlandse eigenaren. Op de kaart kun je zien welke in of dichtbij Ria Formosa liggen.

Meer hotels, B&B
Meer pousadas
Meer vakantiehuizen

Vakantiehuizen Ria Formosa en Algarve

Vakantiehuis Casa RobaloCasa Robalo, Moncarapacho (via Gastvrij Portugal). Vakantiehuis van Nederlandse eigenaren op een unieke plek in de Oost-Algarve: direct aan zee en in het natuurgebied Ria Formosa. Heerlijk zwemmen en suppen in je 'voortuin'. Ook fijn voor overwinteren.

Vakantiehuis AlgarveGastvrij Portugal - vakantiehuizen Algarve. Vele vakantiehuizen met rust en ruimte. Voor een vrijstaand boerderijtje, luxe vakantievilla of authentieke quinta. Direct van Vlaamse en Nederlandse eigenaren. Op de kaart kun je zien welke in of dichtbij bij Ria Formosa liggen.

Natuurhuisje Algarve PortugalNatuurhuisje.nl: vakantiehuizen in de natuur en landelijke gebieden van de Algarve. Een duurzame keuze, want voor elke geboekte overnachting plant Natuurhuisje.nl een boom. Met ook een selectie vakantiehuizen in Ria Formosa.

Campings & glamping Algarve

Happy Days Safari Lodge, safaritent met sanitairHappy Days Safari Lodge, Oost-Algarve (via Gastvrij Portugal). Luxe safaritenten met eigen sanitair, zwembad en hot tub. Heerlijk genieten in de vrije natuur, alsof je alleen op de wereld bent. Op 20 km van Ria Formosa. Met Nederlandse eigenaren. Voor 21+.

Vliegticket Faro

Vliegticket Faro. Bekijk de 5 tips voor een goedkoop vliegticket naar Faro. Met handige prijsvergelijkers om direct jouw beste ticket te boeken.

Auto huren Algarve

Voor zorgeloos een auto huren in Portugal bevelen wij Sunny Cars aan. Waarom, dat lees je op de pagina auto huren in Portugal.

Dit is ook interessant

Bezienswaardigheden AlgarveAlgarve
Bezienswaardigheden, stranden en mooie vakanties in de Algarve.
TaviraTavira, Oost-Algarve
Charmant stadje midden in het zoutpannengebied van het Ria Formosa natuurpark.
Santa Luzia in Oost-AlgarveOlhão, Fuseta en Santa Luzia
Vissersdorpjes in de Oost-Algarve die je zeker wil zien.
FaroFaro
Faro is een charmante stad. Voor de kust ligt het natuurgebied Ria Formosa. Een bezoek waard!
LagosLagos
Oogverblindende stranden op loopafstand, een rijke historie en hippie-achtige sfeer.
AlbufeiraAlbufeira
Is Albufeira (nog) een plek voor cultuurliefhebbers?
SilvesSilves
Charmant stadje in het achterland met het beroemde rode kasteel.
FerragudoFerragudo
Karakteristiek vissersdorpje vol bedrijvigheid, met vele terrasjes en heerlijke stranden.
CarvoeiroCarvoeiro
Kleine, ontspannen badplaats met goudgele stranden direct voor de deur.
LouléLoulé
Charmant, verrassend stadje met haar beroemde markthal.
Cabo de São Vicente in Sagres, AlgarveSagres
Beleef het ultieme 'einde-van-de-wereld-gevoel' bij Cabo de São Vicente, Sagres.
PortimãoPortimão
Havenstadje met prachtige stranden en gezellig centrum.
Costa VicentinaCosta Vicentina
Westkust van de Algarve met ongerepte natuur, eindeloze stranden en lieflijke dorpjes.
Strand Algarve10 mooiste stranden Algarve
De Algarve kent een enorme variatie aan stranden, het ene nog mooier dan het andere. 
Fly drive AlgarveFly drive Algarve
Mooie fly drives en rondreizen met de vrijheid van een huurauto. Het aanbod bij reisbureaus.
Rondreizen AlgarveRondreizen Algarve
Stel zelf je rondreis door de Algarve samen met deze routes en tips voor logeeradresjes.
Algarve, Portugal met kinderenAlgarve met kinderen
Kindvriendelijke dagtrips en fijne logeeradresjes voor gezinnen in de zuidelijke Algarve.
Boottocht excursie AlgarveExcursies & activiteiten Algarve
Meer zien dan alleen het strand? Deze activiteiten & excursies in de Algarve wil je niet missen.
Wandelen in de Serra de Monchique, AlgarveWandelen in natuurgebied Serra de Monchique
De mooiste wandelroutes in het Monchique-gebergte, Algarve.
Via Algarviana in de AlgarveWandelen over de Via Algarviana en langs de zuidkust
Meer mooie wandelroutes in de Algarve.


Handig artikel? Deel het op Facebook! Dank je wel :-)

Ja, ik wil graag tips.
Stuur mij regelmatig inspiratie over vakantie in Portugal *
Als welkom krijg je het e-boek:
de 12 mooiste bezienswaardigheden in Portugal
12 Mooiste bezienswaardigheden van Portugal
* Gratis inspiratiemail,
verschijnt max 2x per maand.
Wij respecteren jouw privacy.
Algarve, mooiste plekken & tips