Via Algarviana routewijzer
 

Wandelen over de Via Algarviana en langs de zuidkust van de Algarve

Wandelen in de Algarve is afwisselend en werkt verslavend. Ga de uitdaging aan met de lange afstandsroute Via Algarviana of GR13 in het binnenland. Geniet van spectaculaire klifwandelingen of kies een vlakke route langs eindeloze stranden en lagunes. Jolanda Dam van B&B Casa Grande Vale vertelt over haar favoriete wandelroutes.

Wie aan Portugal denkt, of beter gezegd de Algarve, denkt misschien niet direct aan wandelen. En dat is niet zo gek. De stranden van de Algarve worden regelmatig gekozen als de mooiste van Europa. Kustplaatsen als Albufeira, Lagos, Carvoeiro en Tavira zijn in het hoogseizoen vooral druk bevolkt met strandgangers.

Maar zodra de temperaturen buiten het hoogseizoen iets dalen, verdwijnen de strandgangers. In hun plaats verschijnen overwinteraars en wandelaars. En dat is niet zomaar! Trek ook je wandelschoenen aan en ontdek een afwisselend wandelaanbod.

Wandelen over de Via AlgarvianaWandelen over de Via Algarviana

 

Via Algarviana: schitterende lange afstandsroute

In het binnenland van de Algarve ligt een schitterende lange afstandsroute: de GR13 ofwel Via Algarviana. De route is 300 km lang en goed bewegwijzerd. De GR13 strekt zich uit van Alcoutim, aan de Portugees-Spaanse grens, tot aan de vuurtoren van Cabo de São Vincente op de meest zuidwestelijke punt van Europa.

Wandelen over de Via AlgarvianaWandelen over de Via Algarviana

 

De totale route bestaat uit 14 dagetappes tussen de 14 en 30 km lang. De niveaus zijn verschillend. Sommige etappes zijn goed toegankelijk. Ook zijn er pittige etappes bij die een gemiddelde wandelaar niet zomaar even doet. Naast de 14 dagetappes heeft de Via Algarviana ook diverse bewegwijzerde rondwandelingen. Fijn voor wie langer dan één dag op een plek wil verblijven. Ook deze wandelingen bieden voor elk wat wils en voldoende afwisseling.

De Barrocal, het binnenland

In het binnenland van de Algarve gaan de wandelingen door uitgestrekte landschappen. De Portugezen noemen dit gebied de Barrocal. Je passeert soms dorpjes waar het lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan. Dorpjes waar senioren op een schaduwrijke centrale plek samen de laatste nieuwtjes doornemen. Je ontdekt kurkeikbossen, amandel- en citrusboomgaarden, wandelt langs stuwmeren en verlaten huizen. Juist bij deze wandelingen ontmoet je het authentieke Portugal. Het is er stil en vredig. Je wordt hooguit opgeschrikt door een blaffende hond.

De Via Algarviana is goed bewegwijzerdDe Via Algarviana is goed bewegwijzerd

 

De Serra, de bergen

Ga je iets verder langs de Via Algarviana dan kom je in de bergen, de Serra. Hier worden de wandelpaden steiler en is de lucht iets koeler. Adembenemende uitzichten zijn de beloning voor elke klim die je maakt. Rocha da Pena, de Serra bij Monchique… het is er schitterend! Hier ervaar je dat de Serra de koude wind uit het noorden echt tegenhoudt voor de Algarve. Het is de Serra die de Algarve de milde winters bezorgt, samen met het mediterrane klimaat.

Uitzicht over de AlgarveElke klim wordt beloond met een adembenemend uitzicht

 

De Barrocal en de Serra, je zou er eindeloos kunnen ronddwalen. Maar beperk je niet tot de Via Algarviana. Ook aan de kust zijn de routes prachtig en afwisselend.

Wandelen over spectaculaire kliffen

Het strand, dat is zonnebaden en zwemmen. Maar als je goed kijkt, zie je op de rotsformaties en stranden wandelaars voorbij trekken. Klifwandelaars!

Klifwandelingen zijn spectaculair. Op de kliffen voel je pas echt hoe overweldigend de Portugese kustlijn is. De paden zijn enigszins gebaand en toch kies je er steeds je eigen weg. De ene keer tijdens het betere klim- en klauterwerk, de andere keer over de volle breedte van de rotspartij.

Spectaculaire klifwandeling AlgarveKlifwandelingen in de Algarve zijn spectaculair

klifwandeling Algarve
 

Klifwandelingen gaan van A naar B. Maar je kunt er zelf een rondwandeling van maken. Je keert gewoon iets meer landinwaarts terug naar jouw vertrekpunt.

Wandelroute Caminho dos Promeontório

Inmiddels vind je langs de kust meerdere bewegwijzerde routes. Een van de nieuwste routes (2018) is de Caminho dos Promeontório, de Trail of the Headlands. Deze trail volgt de contouren van de kustlijn en strekt zich uit over 6 km.

Je start op het strand Praia do Molhe vlak bij Ferragudo en de monding van de rivier de Arade, of op het strand Praia do Paraíso vlakbij Carvoeiro. De route leidt je langs de stranden Caneiros, Vale da Azinhaga en Pintadinho. Onderweg staan borden met informatie over de kustlijn, geologie en vegetatie.

Wandelroute Caminho dos PromeontórioWandelroute Caminho dos Promeontório

 

De wandeling zelf is een aanrader. De plaatsen in de buurt van de start en het eind zijn ook een bezoek waard. Ferragudo is een typisch Portugees vissersdorp met een centraal plein, kleine straatjes en restaurants waar de verse vis aan de kade wordt gegrild. Carvoeiro is meer een typische toeristische kustplaats met een klein strand, vele bars en restaurants. Hoewel het kleinschalig is, is alles ingericht rondom het toerisme.

Als je deze wandeling maakt, zorg dan voor goed stevig schoeisel. Zeker een paar gympen met goede zolen. En vergeet vooral geen water mee te nemen. Onderweg tref je geen horeca aan. En hoewel de zeewind lekker verkoelend werkt, heb je meestal wel volop de zon op je.

Wandelen door de lagunes van de Algarve

Ook aan de kust zijn de routes afwisselend. Naast de klifwandelingen kun je hier ook vlakke wandelingen maken door en over lagunegebied. Op deze plekken ontmoeten eb en vloed elkaar, raken zout en zoet elkaar en spelen surfers met de krachten van de natuur.

Amper drie uur vliegen

Wandelen in de Algarve is een ware natuurbeleving. En wandelaars van elk niveau vinden hier een sportieve uitdaging. In nog geen drie uur vliegen ben je er al. Heerlijk toch? Al is het maar voor een paar dagen.

Dus: ben jij toe aan tijd voor jezelf? Heb je zin om je gevoel te volgen? Zeker in het voor- en najaar nodigen de temperaturen uit om erop uit te trekken. Trek de wandelschoenen aan en kom de Algarve verkennen! Wandelend ontdek je meer.

Jolanda en MarcTekst en foto's op deze pagina: Jolanda Dam
Wie ben ik? Mijn naam is Jolanda. In 2016 leerde ik Marc kennen tijdens een tennisreis in de Algarve. Hij nam me mee naar zijn B&B, die hij sinds zes jaar runde.

Ik werd aangenaam verrast door het binnenland. Achter de toeristische kustlijn ligt een glooiend landschap. Soms lijkt het alsof de tijd er heeft stilgestaan. Hier ontspan je en kom je echt tot rust. Toen ik ontdekte dat de Via Algarviana op slechts 4 km van de B&B ligt, was ik verkocht. Ik nam Marc mee.

Tijdens de eerste rondwandeling rondom "ons" dorp Messines zag ik zelfs Marc, die nog nooit zo ver gewandeld had, super enthousiast worden. Hoewel ik duidelijk de meest sportieve ben van de twee, was hij bijna niet te stoppen. Dit bewijst dat je voor wandelen echt geen sporter hoeft te zijn. Wandelen kan altijd en iedereen, op elk niveau.

In onze B&B Casa Grande Vale bieden wij wandelaars routes aan. Zo kunnen zij zelf genieten van al dit moois.

Meer informatie Via Algarviana
De Via Algarviana heeft een eigen website (in het Engels). Hierop vind je ook de Via Algarviana Guide met uitgebreide informatie over de dagetappes en rondwandelingen (.pdf).


← Alle artikelen binnen het thema wandelen in Portugal

Dit is ook interessant

Bezienswaardigheden AlgarveAlgarve
Bezienswaardigheden, stranden en mooie vakanties in de Algarve.
Strand Algarve10 mooiste stranden Algarve
De Algarve kent een enorme variatie aan stranden, het ene nog mooier dan het andere. 
FaroFaro
Faro is een charmante stad. Voor de kust ligt het natuurgebied Ria Formosa. Een bezoek waard!
SilvesSilves
Charmant stadje in het achterland met het beroemde rode kasteel.
LouléLoulé
Charmant, verrassend stadje met haar beroemde markthal.
Ria FormosaNatuurgebied Ria Formosa
Labyrint van (schier)eilanden, zandbanken en stranden, met bijzondere flora en fauna.
TaviraTavira, Oost-Algarve
Charmant stadje midden in het zoutpannengebied van het Ria Formosa natuurpark.
Santa Luzia in Oost-AlgarveOlhão, Fuseta en Santa Luzia
Vissersdorpjes in de Oost-Algarve die je zeker wil zien.
Wandelen in de Serra de Monchique, AlgarveWandelen in natuurgebied Serra de Monchique
De mooiste wandelroutes in het Monchique-gebergte, Algarve.
Boottocht excursie AlgarveExcursies & activiteiten Algarve
Meer zien dan alleen het strand? Deze activiteiten & excursies in de Algarve wil je niet missen.
AlbufeiraAlbufeira
Is Albufeira (nog) een plek voor cultuurliefhebbers?
Fly drive AlgarveFly drive Algarve
Mooie fly drives en rondreizen met de vrijheid van een huurauto. Het aanbod bij reisbureaus.
Rondreizen AlgarveRondreizen Algarve
Stel zelf je rondreis door de Algarve samen met deze routes en tips voor logeeradresjes.
FerragudoFerragudo
Karakteristiek vissersdorpje vol bedrijvigheid, met vele terrasjes en heerlijke stranden.
LagosLagos
Oogverblindende stranden op loopafstand, een rijke historie en hippie-achtige sfeer.
CarvoeiroCarvoeiro
Kleine, ontspannen badplaats met goudgele stranden direct voor de deur.
Cabo de São Vicente in Sagres, AlgarveSagres
Beleef het ultieme 'einde-van-de-wereld-gevoel' bij Cabo de São Vicente, Sagres.


Handig artikel? Deel het op Facebook! Dank je wel :-)

Ja, ik wil graag tips.
Stuur mij regelmatig inspiratie over vakantie in Portugal *
Als welkom krijg je het e-boek:
de 12 mooiste bezienswaardigheden in Portugal
12 Mooiste bezienswaardigheden van Portugal
* Gratis inspiratiemail,
verschijnt max 2x per maand.
Wij respecteren jouw privacy.
Laatste vakantienieuws & tips

Met de auto naar Portugal: routes & tips
Bonfim in Porto, een goed bewaard geheim
Street art in Lissabon: de beste hotspots
Costa Verde, groene kust van het noorden
Rondreis per auto, van Porto naar Algarve
Rondreis Algarve: routes & tips
Portugal met kinderen: adresjes & tips
Algarve: mooiste plekken & vakantietips

Meer vakantienieuws & tips →

Iets nieuws te melden? Neem contact op via info@portugal-vakantie.info.

Overzicht van alle vakanties →