Fadozangeres met begeleiding van gitarenPortugese fadogitaarFadorestaurant in Lissabon
 

Fado

De passionele, soms droevige fadomuziek is onlosmakelijk verbonden met Portugal. Traditionele zangers of zangeressen kleden zich vaak in sober zwart, gitaren begeleiden hun gezang. Centraal thema is vaak 'het onafwendbare noodlot'.

De fado wordt in het buitenland vaak beschouwd als dé nationale muziek van Portugal. Dat beeld klopt niet helemaal: elke streek in Portugal heeft zijn eigen muziek. De fado is slechts één van de vele verschillende muziekgenres die dit land rijk is.

FadoBekend grafittikunstwerk over de fado in de wijk Alfama, Lissabon

Wie live wil luisteren naar de fado, kan het best naar Lissabon of Coimbra gaan. In Lissabon zijn veel speciale restaurants waar de professionele fadistas hun muziek ten gehore brengen. Vooral de wijken Bairro Alto en Alfama zijn hierom bekend. In Coimbra spelen en zingen voornamelijk studenten de fado.

Veel goede fadorestaurants in Lissabon verzorgen een avondvullend programma met diner en fadomuziek. Reserveren is meestal verplicht.

Fado avond of rondleiding

Wil je de fado van Portugal ervaren, maar weet je niet goed waar te beginnen? Dan is een georganiseerde fado avond, wandeling of rondleiding iets voor jou.

Ontdek de fado samen met een 'local' (Withlocals)

Fado avond in LissabonDoor de inwoners van een land te ontmoeten, kom je op plekken die je anders nooit had gevonden. Via Withlocals ontmoet je heel gemakkelijk Portugezen met wie je de mooiste tours kan boeken. Zo organiseert Hugo de Petiscos Tapas & Portuguese Fado Tour in Lissabon. Deze gids spreekt Engels.

Tapas en Fado Wandeling Lissabon (Baja Bikes)

Tapas en fado wandeling door LissabonOok bij Baja Bikes kun je een Tapas en Fado Wandeling in Lissabon boeken. Je wandelt door de stad met een Engelstalige gids, maakt een ritje met een historische tram, bezoekt verschillende tapas- en fadobars en je woont een live fado-optreden bij.

Ruime keus uit fadoshows in Lissabon (GetYourGuide)

Tapas en fado wandeling door LissabonBij GetYourGuide kun je veel verschillende fadoshows in Lissabon online reserveren. Eventueel inclusief een wandeling, tramrit en/of diner. Heel handig bij het kiezen: check vooraf ook de beoordelingen van andere reizigers.
 

 

Live fado in Lissabon

Vakanties met fado

Ervaar de fado in Coimbra (Riksja Travel)

Fado in CoimbraTijdens een verblijf van 2 nachten in Coimbra kun je genieten van de fado, het Portugese levenslied. Slenter overdag door de gezellige steegjes van de universiteitsstad en bezoek de beroemde bibliotheek. Dineer in een traditioneel restaurantje en proef van streekgerechten. Trakteer jezelf daarna op een muzikale avond met fadoklanken tussen de lokale bevolking. Dit korte arrangement van Riksja Travel (Portugal Online) kun je naar keuze uitbreiden met meer 'bouwstenen'. Steeds staat hierin het authentieke Portugal centraal. Meer info

Cultuurreis met fado: hoogtepunten van Portugal (Riksja Travel)

Genieten aan het strand van de Algarve Een fly drive (14 dagen) met afwisselende mix van de highlights, gecombineerd met de onbekende plekjes in het binnenland en een lekker lui strandeinde. Je bezoekt fadostad Coimbra, Porto, de Atlantische kust, Lissabon en de kliffenkust van de Algarve.
Meer info

Fado tips

  • Laat je niet door een taxichauffeur naar een willekeurig fadorestaurant brengen, want dan beland je snel in erg commerciële, toeristische restaurants.
  • Voor fado-gekken is een bedevaart naar het graf van Amália Rodrigues een aanrader. Oudere dames (fans) zijn erg bereid alles over de 'Koningin van de Fado' te vertellen. Te vinden in de kerk Panteão Nacional (Nationaal Pantheon) in Lissabon. (Tip van Hans Pörtzgen)
  • Wil je meer weten over de fado, bezoek dan ook het Museu do Fado in de wijk Alfama, Lissabon.

Fado restaurants Lissabon

  • Café Luso is een van de oudste Fado-huizen van Lissabon. Hier startte Amália Rodrigues haar carrière.
  • Clube de Fado in het hart van de wijk Alfama, Lissabon.

Fado links

  • Fado: the people's soul. Een uitgebreide beschrijving van het ontstaan van de verschillende vormen van de fado en de verschillen hiertussen. Luister ook naar fadoliederen uit Lissabon en Coimbra.

 

Dit is ook interessant:
LissabonLissabon
De mooiste bezienswaardigheden in de hoofdstad van Portugal.
CoimbraCoimbra
Gezellige, fotogenieke stad waar ook studenten de fado zingen.
LissabonAlfama
In deze oude visserswijk van Lissabon lijk je terug te gaan in de tijd. Bekijk de insider-tips.
Bairro AltoBairro Alto
Karakteristieke volkswijk met bonte mix van hippe barretjes en kleine restaurants.


Handig artikel? Deel het op Facebook! Dank je wel :-)

Ja, ik wil graag tips.
Stuur mij regelmatig inspiratie over vakantie in Portugal *
Als welkom krijg je het e-boek:
de 12 mooiste bezienswaardigheden in Portugal
12 Mooiste bezienswaardigheden van Portugal
* Gratis inspiratiemail,
verschijnt max 2x per maand.
Wij respecteren jouw privacy.
Laatste vakantienieuws & tips

Met de auto naar Portugal: routes & tips
Bonfim in Porto, een goed bewaard geheim
Street art in Lissabon: de beste hotspots
Costa Verde, groene kust van het noorden
Rondreis per auto, van Porto naar Algarve
Rondreis Algarve: routes & tips
Portugal met kinderen: adresjes & tips
Algarve: mooiste plekken & vakantietips

Meer vakantienieuws & tips →

Iets nieuws te melden? Neem contact op via info@portugal-vakantie.info.

Overzicht van alle vakanties →