Costa Verde in Noord-Portugal, strand van MoledoVisssershaven van AngeirasMonte Santa Luzia in Viana do Castelo, Costa Verde
 

Costa Verde, de groene kust in het noorden van Portugal

Van gezellig Caminha tot bruisend Porto strekt zich een afwisselende kustlijn uit: de Costa Verde of 'groene kust' van Portugal. De regio is amper ontdekt door buitenlandse toeristen. Een heerlijke plek voor traditioneel Portugees genieten. In dit artikel vind je de mooiste bezienswaardigheden en verborgen plekjes.

Ga je mee op reis langs de nog onbekende Costa Verde van Portugal? We beginnen in het uiterste noorden, in het oude stadje Caminha. Daarna dalen we af langs de kust, met de tintelfrisse, verkoelende oceaan altijd dichtbij. Een fijne plek om te zijn als de temperaturen in het binnenland 's zomers hoger oplopen.

Gezellige vissersplaatsjes en prachtige, oude kuststeden zoals Viana do Castelo wisselen af met intieme rotsstrandjes, vele stoere forten, traditionele molens, groene pijnboombossen en rustige, uitgestrekte zandstranden. Na levendig en alom bekend Porto, sluit badplaats Espinho de rij met bezienswaardigheden.

Gezellig Porto aan de Douro-rivierGezellig Porto aan de Douro-rivier

 

Op deze pagina:

Top 3 aanbieders vliegvakantie Costa Verde & Noord-Portugal:
de Jong Intra Eliza was here &Olives

Waar ligt de Costa Verde?

De Costa Verde is de groene kuststrook in het noordwesten van Portugal. In het noorden wordt de grens met Spanje gevormd door de rivier de Minho, bij het stadje Caminha. Als zuidelijke grens van de Costa Verde geldt meestal de rivier de Douro, bij Porto. In dit artikel nemen we ook een stukje kust mee ten zuiden van Porto, tot aan de badplaats Espinho.

 

Bezienswaardigheden Costa Verde, plaatsen en stranden

 

Caminha

In het oude grensstadje Caminha is het publiek een gezellige mix van dagjesmensen, toeristen en wandelaars die de Caminho de Santiago lopen. Het plaatsje ligt een paar kilometer landinwaarts aan de rivier de Minho. De prachtige, uitgestrekte zandstranden zijn makkelijk bereikbaar.

Caminha, Praça Conselheiro Silva TorresPraça Conselheiro Silva Torres, het centrale plein in Caminha, met middenin de fontein Chafariz de Caminha

 

Het centrum van Caminha ademt een middeleeuwse sfeer. Op het centrale plein Praça Conselheiro Silva Torres is volop gezelligheid met terrasjes en historische gebouwen. In het midden schittert de uitbundige 16e-eeuwse fontein Chafariz do Terreiro.

Bezienswaardig is ook de Torre do Relógio de Caminha. Je kunt deze klokkentoren beklimmen en het stadje zo van bovenaf bewonderen. De toren hoort bij de oude verdedingswerken van de stad. Delen van de stadsmuur kun je nog bezichtigen aan de rand van het stadje, vlakbij de kerk Igreja Matriz de Caminha.

Torre do Relógio, CaminhaCaminha met midden achterin Torre do Relógio

 

Vlakbij de klokkentoren vind je het toeristenbureau en de kerk Igreja da Misericórdia. Liefhebbers van uitbundige religieuze versieringen mogen die laatste zeker niet overslaan.

Dwaal wat rond in de straatjes met prachtige oude gevels. Misschien zie je de ambachtelijke scharensliep wel langsfietsen terwijl hij met een folkloristisch fluitdeuntje zijn komst aankondigt. Elke dinsdag is er een weekmarkt op het plein langs de N13.

Markt in CaminhaDe weekmarkt in Caminha

 

Uit eten in Caminha
In het centrum van Caminha rondom het centrale plein is ruime keuze uit eetgelegenheden, met voor elk wat wils. Van traditioneel Portugees tot ambachtelijke hamburgers.

Vlakbij de vissershaven en de stranden, zo'n 2 km buiten het centrum, ligt restaurant O Forte da Ínsua. Hier geniet je van de traditionele Portugese keuken met uiteraard ook heerlijke visschotels. Het uitzicht over de riviermonding en Spanje aan de overkant is er prachtig, zeker met zonsondergang.

 

De stranden van Caminha
Caminha ligt niet direct aan de kust, maar aan de oever van de rivier de Minho. De stranden (op zo'n 2 km) zijn makkelijk bereikbaar per auto, fiets of te voet. Voor wandelaars en fietsers gaat het laatste stuk over een mooi pad van houten planken langs de rivier. Onderweg zie je de fleurige bootjes van de plaatselijke vissers verspreid liggen in de riviermonding.

Wandel- en fietspad langs de Rio Minho bij CaminhaWandel- en fietspad langs de Rio Minho bij Caminha.

 

Praia do Foz do Minho ligt aan het uiterste puntje van de rivier de Minho, vlakbij de camping Parque de Campismo Orbitur de Caminha. De plek is geliefd bij gezinnen vanwege het relatief rustige water en de aanwezige horeca en strandwachten. Zwemmen is nog best een uitdaging want het water is heel koud! Je hebt prachtig uitzicht over de vissersbootjes en de stad. Vanaf hier vertrekt ook een bootje dat Caminho-gangers overzet naar Spanje.

Praia do Foz do Minho, CaminhaPraia do Foz do Minho, met uitzicht naar Caminha.

 

Meer wild en uitgestrekt zijn Praia de Caminha (dat ook Praia do Foz do Minho wordt genoemd) en Praia do Camarido, allebei 'om de bocht' aan de Atlantische oceaan. Je komt er het makkelijkst over de houten wandelpaden dwars door het imposante naaldbomenbos, Mata Nacional do Camarido. Een heerlijke omgeving voor strandwandelingen en genieten van de zonsondergang.

Praia de Caminha en Praia do CamaridoPraia de Caminha en Praia do Camarido omzoomd door naaldboombossen, met in de verte Forte da Ínsua.

 

Moledo

Op amper 5 km zuidelijk van Caminha ligt het kleine dorpje Moledo. Hier draait alles om het strand. De bebouwing is laag gebleven en er zijn opvallend veel grote strandvilla's. Het schijnt dat ook veel bekende Portugezen hier hun vakantie doorbrengen. Langs de boulevard is een ruïne omgetoverd tot hip horecaterras, er zijn wat restaurants, frisse boetiekjes en een enkele strandtent.

Een stukje voor de kust schittert het Forte da Ínsua stoer op een zandbank. Langs de kustlijn staan op een paar plekken nog authentieke molens. En kijk je naar het noorden, dan zie je op de achtergrond de Monte de Santa Tecla. Deze iconische berg ligt net over de grens in Spanje.

Forte da Ínsua voor de kust bij MoledoForte da Ínsua voor de kust bij Praia de Moledo.

Praia de MoledoPraia de Moledo.

Praia de MoledoPraia de Moledo.

 

Bij Praia de Moledo is het bijna altijd winderig en er zijn sterke golven. Geen wonder dat deze plek een grote aantrekkingskracht heeft op surfers. Je ziet er wind-, golf- en kitesurfers.

Wil je de kust verder verkennen, stap dan op de fiets en volg het wandel- en fietspad Ecovia Litoral do Norte. Je kunt een mooi stukje langs de oceaan fietsen naar het zuiden.

 

Ecovia do Litoral Norte

De Ecovia do Litoral Norte is een fiets- en wandelroute (in wording) langs de Costa Verde. Uiteindelijk moet het een aaneengesloten route worden van 73 km tussen de gemeentes Caminha en Esposende. Nog niet alle paden zijn aangelegd (2020), maar je kunt al wel mooie tochtjes maken. Het wegdek bestaat afwisselend uit verharde paden en houten vlonders.

De Ecovia do Litoral Norte, tussen Moledo en Vila Praia de ÂncoraDe Ecovia do Litoral Norte, tussen Moledo en Vila Praia de Âncora.

De Ecovia do Litoral Norte, even ten zuiden van Vila Praia de ÂncoraDe Ecovia do Litoral Norte, even ten zuiden van Vila Praia de Âncora.

 

Tip: de route is over het algemeen makkelijk te fietsen. Maar let extra goed op voor traptreden die soms op onverwachte plekken en zonder markering in het pad kunnen zitten. o.a. even ten zuiden van Vila Praia de Âncora. Je kijkt er makkelijk overheen.

Vila Praia de Âncora

In de badplaats Vila Praia de Âncora is het 's zomers een gezellige bedrijvigheid. Het strand direct aan de boulevard is geliefd bij gezinnen. Bij de loopbrug over het water komt de rivier Rio Âncora uit in de oceaan. Door de samenkomst van de rivier en de oceaan ontstaan hier kleinere waterpoelen tussen de zandbanken.

Aan de boulevard is de zeestroming minder sterk dan verderop langs de kust. Wil je weten of het tijdens jouw bezoek veilig is om te zwemmen, check dan de kleur van de speciale vlaggen op het strand.

Zandstrand aan de boulevard van Vila Praia de ÂncoraZandstrand aan de boulevard van Vila Praia de Âncora.

Zandstrand aan de boulevard van Vila Praia de Âncora, bij de monding van de rivier en de loopbrugEen gedeelte van het strand aan de boulevard ligt aan de monding van de Rio Âncora.

 

Het is ook aan de boulevard van Vila Praia de Âncora waar de meeste restaurants en café's te vinden zijn. Zoals in bijna elke kustplaats aan de Costa Verde, ligt ook hier aan de vloedlijn een oud fort: Fortaleza de Lagarteira.

Fortaleza de Lagarteira in Vila Praia de ÂncoraFortaleza de Lagarteira in Vila Praia de Âncora.

 

In het dorp zijn verder gezellige straatjes met wat winkeltjes en een plein met kerkje en restaurants. De gevels zijn vaak rijkelijk versierd met azulejos en smeedijzeren balkonhekjes. Ze zijn soms wat vervallen, maar ook dat heeft z'n charme. De route van de stoptrein ligt dwars door het plaatsje heen.

Winkel-TIP: bij Herança Minhota vind je ambachtelijke delicatessen en souvenirs uit de omliggende regio Alto Minho (Rua 5 de Outubro 97).

Praça da República in Vila Praia de ÂncoraPraça da República in Vila Praia de Âncora.

 

Bezienswaardigheden Vila Praia de Âncora
Wil je een snufje cultuur toevoegen aan je bezoek, neem dan een kijkje bij het kleine heiligdom Monte do Calvário. Een lange trap met kruisbeelden brengt je naar een kapelletje bovenop de berg. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over de kust en de Serra d'Arga in het binnenland.

Monte do Calvário, trap met kruisbeeldenMonte do Calvário, trap met kruisbeelden.

Kapel bij Monte do CalvárioKapel bij Monte do Calvário.

Uitzicht vanaf Monte do CalvárioUitzicht vanaf Monte do Calvário.

 

Monte do Calvário is per auto bereikbaar, maar ook wandelend vanuit het centrum van Vila Praia de Âncora is dit goed te doen. Kom je te voet: het begin van de trap vind je bij Rua António Pontes 141. Met de auto kun je naar de parkeerplaats bovenop de berg navigeren.

 

Stranden rondom Vila Praia de Âncora
Verder langs de kust zijn de stranden veel uitgestrekter. Maar daar is de wind ook harder en zijn de golven hoger.

Als je vanaf de boulevard in het stadje de opvallende loopbrug oversteekt, wandel je zo het Praia da Duna do Caldeirão op. Een prachtig weids zandstrand, vanwege de wind geliefd bij surfers. Aan de linkerkant zijn stukjes rivierstrand met meer beschutting.

Praia da Duna do CaldeirãoPraia da Duna do Caldeirão.

 

Verderop gaat dit strand over in Praia Forte do Cão, met op het uiterste puntje weer een van de vele stoere forten. Romdom het fort kun je leuk wat klauteren over de rotsen en schelpjes zoeken.

Praia do Forte do CãoPraia do Forte do Cão.

 

Viana do Castelo

Dat de Costa Verde niet alleen de moeite waard is voor strandliefhebbers, bewijst de historische stad Viana do Castelo. Alleen al de ligging aan de monding van de Rio Lima is prachtig.

Praça da República, Viana do CasteloPraça da República in Viana do Castelo.

 

Op het centrale plein van de stad, Praça da República, staan bijzondere monumentale bouwsels, zoals de oude fontein (1553), de kerk met hospitaal Misericórdia (bekijk de kerk zeker ook van binnen) en het oude stadhuis Paços do Concelho.

Gezellig oud straatje in Viana do CasteloGezellig historisch straatje in Viana do Castelo.

 

In de smalle, oude straatjes van Viana do Castelo vind je winkeltjes met ambachtelijk borduurwerk en klederdracht uit de regio. Ook typisch voor de stad zijn sierraadhangers in de vorm van het 'Coração de Viana' (Hart van Viana). Ze worden gemaakt in ragfijne filigrain-patroontjes. Wil je meer weten over deze ambachtsvormen, bezoek dan zeker het Museu do Traje (klederdrachtmuseum) op het Praça da República.

Santuário de Santa Luzia, Viana do CasteloSantuário de Santa Luzia.

 

Tijdens een dagje Viana do Castelo wil je ook het iconische Santuário de Santa Luzia niet missen. Een kabeltrein (vertrek achter het treinstation) brengt je naar deze hoog gelegen plek. Voor het meest spectaculaire uitzicht klim je bovenin de hoogste koepel van de kerk die lijkt op de Parijse Sacré-Cœur. Een prachtige panoramaview over de stad, stranden, kustlijn en de monding van de rivier de Lima is je beloning.

 

De stranden van Viana do Castelo
Direct grenzend aan de stad ligt  Praia do Norte, een levendige plek met gezellige boulevard. Het strand heeft hier weinig zand en veel rotsen. In de rotsen zijn kunstmatige zwembaden uitgehakt die bij vloed steeds worden gevuld met vers zeewater.

Wil je een meer natuurlijke omgeving, pak dan het veerpontje over de rivier naar het uitgestrekte zandstrand Praia do Cabedelo, omzoomd door duinen. Vanwege de wind en de golven zie je hier veel (kite) surfers. Een fijne plek om te wandelen, even neer te strijken bij een van de terrasjes of te genieten van een prachtige zonsondergang.

Praia do Cabedelo, Viana do CasteloHet strand Praia do Cabedelo bij Viana do Castelo op een bewolkte zomerdag.

 

Ook ten noorden van de stad zijn meerdere mooie stranden te vinden. Volg met je auto de N13 en neem willekeurig een afslag met de aanduiding 'praia', bijvoorbeeld naar het kleine maar gezellige Praia do Paçô (11 km).

Ook het brede zandstrand van Praia de Afife (12 km) is een leuke plek, vanwege de golven vooral populair bij surfers.

Praia do Paçô, noord van Viana do CasteloPraia do Paçô, ten noorden van Viana do Castelo.

 

Uit eten in Viana do Castelo
In het stadje zijn vele goede eetgelegenheden te vinden. Strijk voor een traditioneel Portugese lunch eens neer bij Churrasqueira Oceano. Gegrilde kip is een specialiteit, maar ook voor andere vlees- en visgerechten zit je hier goed. Het personeel is heel vriendelijk, de prijs-/kwaliteitverhouding prima en vanaf het terras kijk je uit op het levendige Praça da República (Passeio das Mordomas da Romaria 03).

Voor een lichte lunch of brunch in een hippe, frisse ambiance ga je naar Cafetaria La Familia, een originele combi van minimercado, café en restaurant. Op de kaart staan o.a. salades, soepen, sandwiches, plankjes met lekkers, heerlijke koffie(specials) én taartjes natuurlijk. Je eet op het terras of binnen (Rua Sacadura Cabral 13).

 

TIP: fly drive Costa Verde met authentieke accommodatie

Fly drive Costa Verde met Eliza was hereQuinta da Bouca d'Agrues ligt verscholen in het groene achterland, amper 15 km van Viana do Castelo. De authentieke quinta is al generaties lang in bezit van dezelfde Portugese familie. Vanaf hier kun je heerlijk de hele Costa Verde ontdekken.

Quinta da Bouca d'Argues is als fly drive (incl. logies, ontbijt, huurauto en vliegticket) te boeken bij Eliza was here. Je reist CO2-neutraal.
 

Meer vakanties aan de Costa Verde


Overnachten in Viana do Castelo
Wil je jezelf eens heerlijk verwennen? Ga dan luxe overnachten bij Pousada Viana do Castelo, hoog op de berg Santa Luzia. Het uitzicht is  grandioos. Ben je met kinderen dan is Hotel Fábrica do Chocolate een leuke plek om te logeren, vlakbij het historische centrum. Alle kamers zijn ingericht in chocoladethema en er is ook een chocolademuseum. Een duurzame keuze is het Melo Alvim Hotel. Dit manor house uit 1509 heeft een Green Key-certificaat en ligt in het historische centrum.

 

Esposende

In Esposende is de invloed van het strandtoerisme zichtbaar, maar deze plek heeft vooral ook de romantiek van het oude vissersbestaan behouden. De omgeving heeft aantrekkingskracht op een gevarieerd publiek, van badgasten en watersporters tot natuurliefhebbers.

Traditionele windmolens, Apúlia - EsposendeTraditionele windmolens aan de kust bij Apúlia - Esposende.

 

Esposende ligt aan de monding van de rivier de Cávado en tegen het natuurpark Parque Natural Litoral do Norte. Via houten vlonderpaden kun je langs de rivier wandelen of fietsen. In de omgeving zijn verschillende bewegwijzerde wandelroutes uitgezet. Voor vogelspotters is er veel te ontdekken in het estuarium van de river.

Wil je wat geschiedenis opsnuiven tijdens je vakantie, breng dan zeker een bezoek aan Castro de São Lourenço. Deze nederzetting dateert uit de ijzertijd en is deels gereconstrueerd. Als extraatje kun je hier genieten van een prachtig uitzicht over de omgeving bij Miradouro de São Lourenço.

Castro de São LourençoCastro de São Lourenço op zo'n 5 km van Esposende.

 

Póvoa de Varzim

Póvoa de Varzim is al decennia lang een populaire vakantiebestemming en dat is langs de kustlijn duidelijk terug te zien. Aan het uitgestrekte zandstrand van deze oude badplaats staat veel hoogbouw.

Het strand van Póvoa de VarzimHet strand van Póvoa de Varzim

 

Ben je bij het strand, dan kun je hier vlakbij wat leuke bezienswaardigheden bewonderen. Op de grote Muro de Azulejos zijn gebeurtenissen uit de geschiedenis van Póvoa de Varzim afgebeeld in blauwwitte azulejos. Je vindt de panelen bij de rotonde aan de ingang van de vissershaven.

Dicht bij de haven ligt ook het plaatselijke fort, Fortaleza de Póvoa de Varzim. Het verdedigingswerk is open voor publiek; binnenin is een aantal restaurantjes en café's gevestigd. Leuk voor een lunch met mooi uitzicht over de oceaan.

Wat verder zuidelijk langs de boulevard staat een bijzondere kerk. De sobere Igreja Nossa Senhora da Lapa is uniek vanwege de geïntegreerde vuurtoren.

Póvoa de Varzim, Igreja Nossa Senhora da LapaDe bijzondere kerk Igreja Nossa Senhora da Lapa in Póvoa de Varzim

 

Ook het oude stadscentrum herbergt nog authentieke gebouwen. Zo heeft de kerk Igreja Matiz de Póvoa de Varzim (1757) een zeer uitbundig gedecoreerd gouden interieur.

Verder biedt deze stad alles wat je van een flinke badplaats zou verwachten, inclusief een oud casino (1930), boulevard met uitgaansgelegenheden, nachtclubs en restaurants, autovrije winkelstraten (Rua da Junqueira en omgeving) en natuurlijk heerlijke zandstranden.

 

Vila do Conde

Gelegen tussen het meer bekende Porto en Viana do Castelo in, wordt Vila do Conde vaak over het hoofd gezien. Maar voor wie sightseeing en historie wil combineren met het strand, is dit een leuke plek. De oude vissersplaats kent een rijke geschiedenis en werd in de tijd van de ontdekkingsreizen belangrijk voor de scheepsbouw.

Bezienswaardigheden Vila do Conde
De bezienswaardige oude binnenstad van Vila do Conde ligt aan de monding van de Rio Ave. Aan de oever van deze rivier domineert het imposante Convento de Santa Clara. Langs de achterkant van het klooster loopt nog een opvallende verschijning: het 18e eeuwse viaduct Aqueduto de Santa Clara telt maar liefst 999 bogen. Het middelpunt van de oude stad wordt gevormd door het Praça Vasco da Gama met haar 16e eeuwse kerk Igreja Matriz.

Convento de Santa Clara, Vila do CondeConvento de Santa Clara

Igreja Matriz, Vila do CondeIgreja Matriz met in de verte het aquaduct en rechtsachter Convento de Santa Clara

 

Wil je meer weten over de rijke historie van Vila do Conde, bezoek dan het Museu de Construção Naval (museum over de scheepsbouw). Vlakbij het museum kun je aan boord van een reconstructie van het 16e eeuwse schip Nau Quinhentista.

Reconstructie van de 16e eeuwse Nau QuinhentistaReconstructie van de 16e eeuwse Nau Quinhentista. Foto: L.Filipe C.Sousa via Unsplash

 

Net als scheepsbouw is ook klantklossen een oude traditie van Vila do Conde. Hieraan is zelfs een heel museum gewijd: Museu das Rendas de Bilros. Met wat geluk ben je hier getuige van een live demonstratie.

 

Stranden Vila do Conde
De stranden van Vila do Conde, Praia do Forno, Praia do Seca en Praia da Senhora da Guia, grenzen direct aan de stad. Ze zijn populair bij Portugese families.

Praia do Forno  ligt in een kleine inham, waardoor het water rustiger is dan op andere plekken langs de kust. Luxe genieten doe je 's zomers bij Praia do Seca op een riant strandbed of bij een van de beach bars.

Praia do Seca, Vila do CondeRiante strandbedden bij Praia do Seca

 

Ook bij de stranden word je herinnerd aan de rijke historie van deze stad. Op Praia do Seca domineert het stoere fort Forte de São João. Op een pleintje bij het fort staat ook het Padrão da Memória, een monument voor een van de vele strijden die hier zijn geleverd.

Praia da Senhora da Guia bij Vila do CondePraia da Senhora da Guia bij Vila do Conde

 

Het Praia da Senhora da Guia ligt zuidelijk van het fort, aan de monding van de rivier. Hier gaat het strand over in een 300 meter lange pier. Aan het begin van de pier staat de witte Capela de Nossa Senhora da Guia, een plekje waar ongetwijfeld veel gebeden is voor een behouden vaart. Neem een kijkje binnen om de rijke versierselen te bewonderen. Vanaf de hoge trap naast de kapel heb je een mooi uitzicht over de kustlijn.

 

Vila Chã

Vila Chã is een rustig vissersdorpje tussen Vila do Conde en Porto. Toeristen komen hier vooral vanwege de stranden van zand, afgewisseld met lage, donkere rotspartijen. Een houten vlonderpad maakt het een fijne plek voor wandelingen langs de oceaan en de begroeide zandduinen.

Strandje bij MindeloStrandje bij Mindelo, even ten noorden van Vila Chã.

 

Het authentieke, kleurrijke vissershaventje van Vila Chã is zeker ook een bezoekje waard. Aan het begin van de ochtend is hier de meeste bedrijvigheid.

De vissershaven van Vila ChãDe vissershaven van Vila Chã.

 

Nadat je een verse vis hebt uitgezocht, kom je even verderop in het dorp misschien wel de groenteboer tegen. Hij verkoopt zijn spullen rechtstreeks vanuit de vrachtwagen.

De groenteboer van Vila ChãMobiele groenteboer in Vila Chã.

 

Restaurtant-TIP: voor traditioneel, eenvoudig Portugees eten is het familierestaurant Café Praia Mar een aanrader. Kies uit een van de verse dagschotels (vlees of vis) en kijk vanaf het terras toe hoe de eigenaar jouw eten bereidt op de houtskoolbarbeque. Te vinden in een straatje achter de vissershaven (Rua da Praia 614, Vila Chã).

Ben je modeliefhebber, dan wil je vast je slag slaan in Vila do Conde Porto Fashion Outlet, net buiten het dorpje Vila Chã. Vanaf dit moderne winkelcentrum is Porto rechtstreeks bereikbaar met het openbaar vervoer.

 

Porto

De grootste trekpleister van de Costa Verde is natuurlijk Porto, de tweede stad van Portugal. Een prachtige plek voor een stedentrip of om te bezoeken tijdens je rondreis door Portugal.

De wijk Ribeira in PortoDe oude wijk Ribeira in Porto aan de Douro-rivier.

 

Struin door Ribeira, de oudste wijk aan de rivier, bewonder de imposante, iconische bruggen, bekijk de stad in vogelvlucht vanuit de kabelbaan, geniet van de prachtige azulejos op treinstation São Bento en verwonder je in de beroemde boekwinkel Livraria Lello. Zomaar een greep uit de vele mooie plekken in deze stad. Wil je weten welke highlights je verder niet mag missen, check dan zeker deze bezienswaardigheden in Porto. Hieronder lees je meer over de kustlijn en de stranden van Porto.

De buitenwijken van de stad grenzen direct aan de oceaan en zijn makkelijk bereikbaar. Heel leuk om bijvoorbeeld eens een fietstochtje te doen vanuit het centrum naar het strand.

Stranden van Porto, luchtfotoDe buitenwijken van Porto grenzen direct aan het strand en de Atlantische Oceaan.

 

Het dichtste bij is Praia do Carneiro, een rotsachtig, smal strandje met grof zand aan de monding van de rivier. Niet direct een plek om je strandlaken voor de hele dag uit te rollen, maar wel heerlijk om lekker uit te waaien en te genieten van het uitzicht. Bekend beeld van dit strand is de oude vuurtoren Farolim de Felgueiras op haar lange pier. Op ruwe dagen zijn de golven hier spectaculair.

Farolim de Felgueiras, PortoWoeste golven bij Farolim de Felgueiras - Praia do Carneiro.

 

Waarschijnlijk het meest geliefd bij inwoners van de stad is het uitgestrekte Praia do Matosinhos. Het strand met boulevard grenst aan een gezellige volkswijk; de omgeving is een mengeling van natuur, stad en industrie.

De wijk Matosinhos is een walhalla voor liefhebbers van vis en schaal- en schelpdieren. Aan de Rua Heróis de França, waar ook de grote vishal Doca Peixe is, kun je neerstrijken bij een indrukwekkend aantal kleine restaurants. Overal ruik je de geur van op houtskool gebakken vis. Last van keuzestress? Ga dan naar Tito II.

Praia do Matasinhos, PortoZonsondergang op Praia do Matosinhos.

 

Ook ten zuiden van Porto liggen mooie stranden die per fiets makkelijk bereikbaar zijn. Steek de brug Ponte Dom Luís I over naar Vila Nova de Gaia en volg de oever van de rivier. Ben je hier rond lunchtijd? Dan kun je ook eerst aanschuiven bij een van de visrestaurants in het traditionele vissersdorpje Afurada aan de rivier. Vervolg daarna je weg naar de kust.

Langs de oceaan liggen prachtige fiets- en wandelpaden die je uitnodigen om langzaam een stukje af te zakken naar het zuiden. Na zo'n 8 kilometer peddelen langs de kustlijn stuit je op een beroemd strand: Praia do Senhor da Pedra met haar romantisch in de vloedlijn gelegen kapel.

Praia da Senhora da Pedra, PortoPraia da Senhora da Pedra met haar gelijknamige kapel.

 

Overnachten in Porto
Aan hotels en appartementen is in Porto geen gebrek, volop keuze dus. Ook voor wie tijdens het reizen wil letten op duurzaamheid zijn er prachtige plekjes te vinden. Zo heeft het hippe Pestana Vintage Porto***** een Green Key label. Ook bij Vivacity Porto - Rooms & Apartments is sustainability een belangrijk aandachtspunt. Een voordelige overnachtig boek je bij The Passenger Hostel, gelegen in het beroemde treinstation Sao Bento . En voor gezinnen zijn de appartementen van Old Stone Flats een ideale logeerplek.

 

Espinho

Espinho, zo'n 20 kilometer zuid van Porto, is een typische badplaats waar zon, zee en strand de boventoon voeren. De uitgestrekte zandstranden zijn er dan ook prachtig. De golven hebben grote aantrekkingskracht op surfers.

Strand Praia da Frente Azul, EspinhoPraia da Frente Azul, langgerekt strand bij Espinho.

 

Het stadje zelf is niet heel speciaal, maar het biedt wel alles voor een luie strandvakantie. Er is zelfs een casino. En met leuke mogelijkheden om te overnachten.

Wil je toch wat cultuur meenemen, bezoek dan het Castro de Ovil. Op deze plek liggen goed bewaarde overblijfselen van een nederzetting uit de ijzertijd.

 

Beste reistijd en klimaat Costa Verde

In de smalle strook langs de kust van de Costa Verde heerst een gematigd zeeklimaat. Het is hier eigenlijk nooit echt heet. De gemiddelde temperatuur ligt in juli en augustus rond de 25°C, met af en toe uitschieters naar de 30°C. Dankzij verkoelende zeewind kan de temperatuur op hete zomerdagen soms wel tot 10 graden lager zijn dan verderop in het binnenland.

In de winter blijft het aan de kust relatief warm met gemiddeld zo'n 14°C. De meeste neerslag valt in de periode van oktober tot april, hoewel ook de zomer een zeldzaam buitje kent. Dat is natuurlijk ook waarom dit gebied zo groen is.

Kustlijn Costa Verde

 

Een bekend verschijnsel aan de oceaan is zeemist: bij westenwind is de kust soms gehuld in flarden mysterieuze nevel. Een paar kilometer verder in het binnenland kan het op dat moment gewoon stralend weer zijn. En ook aan zee trekt de mist vaak in de loop van de zomerdag weer weg.

Wil je de meeste kans hebben op lekker weer, dan is de beste reistijd van mei t/m september met juli en augustus als de topmaanden.

 

Meer Noord-Portugal

De Portugese Costa Verde is schitterend. Maar als je toch in deze regio bent, sla dan het groene binnenland zeker niet over. Je vindt er imposante natuurgebieden, eeuwenoude stadjes en vele wijngaarden.

De regio Minho, in het uiterste noordwesten, herbergt het enige nationale park van het land: Parque Nacional da Peneda-Gêres. Liefhebbers van oude steden genieten ongetwijfeld in Guimarães, Braga en Ponte de Lima. Voor wandelaars en natuurlovers is het nog ongerepte en onontdekte, wildromantische gebergte Serra da Cabreira een absolute aanrader.

Serra da CabreiraDe Serra da Cabreira

 

In het noordoosten van Noord-Portugal ligt de meest onherbergzame en dunst bevolkte streek van het land: Trás-os-Montes, 'achter de bergen'. Ook hier is ongerepte natuur in overvloed aanwezig en er zijn maar liefst drie natuurgebieden. In steden als Bragança en Chaves proef je de historie.

Wat zuidelijker, landinwaarts ter hoogte van de stad Porto, kun je de wereldberoemde Douro-vallei zeker niet missen. Met haar karakteristieke landschap van vele strakbelijnde wijngaarden is dit een walhalla voor elke wijnliefhebber.

Niet alleen wijn-, cultuur- en natuurliefhebbers komen in Noord-Portugal volop aan hun trekken, deze regio is ook met kinderen geweldig om te ontdekken: kijk maar bij de tips voor een vakantie naar Noord-Portugal met kinderen.

Vakanties Costa Verde


Vakantie boeken naar Noord-Portugal? Maak je keuze. Ik zoek een:

Fly drive Costa Verde & Noord-Portugal

Fly drive Costa VerdeEliza was here: Costa Verde & Noord-Portugal in Portugese stijl
Kleinschalige accommodaties met mooie ligging en couleur locale. Je kunt boeken inclusief vliegticket & huurauto, soms ook met ontbijt. Met bijzondere adresjes in het groene binnenland, maar ook een paar plekjes vlakbij de kust.

Op de foto: Quinta da Bouca d'Argues, op 12 km van het zandstrand.

Fl drive Costa Verde&Olives: bijzondere accommodaties, auto inclusief
Bij &Olives vind je authentieke, kleinschalige accommodaties. In het aanbod aan de Costa Verde een paar mooie strandhotels en unieke hotelletjes. Inclusief vliegticket & huurauto.

Op de foto: Hotel FeelViana, strandhotel in een pijnboombos aan zee bij Viana do Castelo.

Fl drive Costa VerdeBebsy: select aanbod fly drives Noord-Portugal
Mooie fly drives in Noord-Portugal. Met een paar fijne hotels aan het strand en ook authentieke quintas in het binnenland. Inclusief vliegticket & huurauto, soms is half- of volpension mogelijk.

Op de foto: São Félix Hotel Hillside and Nature bij badplaats Póvoa de Varzim.

Meer fly drive Portugal

Vliegvakanties Costa Verde

Accommodaties met vlucht

Quinta da Boa ViagemDe Jong Intra: vliegvakanties Noord-Portugal
Boek voordelig een accommodatie met vlucht aan de Costa Verde, bijvoorbeeld in Vila Praia de Âncora, Póvoa de Varzim, Espinho en Esposende. Via De Jong Intra.


Meer vliegvakanties naar Costa Verde & Noord-Portugal bij:

de VakantieDiscounterPrijsvrij.nl&OlivesTUI

 

Rondreizen Costa Verde

Individuele rondreizen met Costa Verde op de route

Tijdens deze rondreizen door Portugal verblijf je ook een of meerdere nachten aan de Costa Verde:

Pousada rondreis Noord-PortugalPousadarondreis Minho (SNP, 8 dagen). Autorondreis met overnachtingen in luxe, traditionele pousada hotels. Op de route o.a. Guimarães, de stranden van de Costa Verde en natuurpark Peneda Gerês. Je boekt zonder vliegticket, autohuur is optioneel.

Culinair PortoNoord-Portugal voor genieters (&Olives, 9 dagen). Bijzondere rondreis fly drive langs de mooiste plekjes in Noord-Portugal. Je logeert in vier verschillende charmante hotels, waaronder eentje in Viana do Castelo. In elk hotel krijg je een verrassingsdiner.

Pousada special Noord-PortugalPousadarondreis Noord-Portugal (8, 10, 13 of 15 dagen, Style in Travel). Pousada fly-drive met overnachtingen in de pousadas van Guimarães, Viana do Castelo aan de Costa Verde, Amares (nabij natuurpark Peneda-Gerês) en Viseu.

Porto, de wijk RibeiraRondreis pousadas in Noord-Portugal (8 dagen, &Olives). Genieten van de cultuur en natuur van Noord-Portugal. Fly drive met verblijf in pousadas. Met o.a.  de Costa Verde, Porto, de Douro vallei, natuurpark Peneda-Gerês en de steden Braga en Guimarães.

Coimbra tijdens pousadarondreisPousadas van Noord- en Centraal-Portugal (10 dagen, &Olives). Prachtige rondreis door Noord- en Midden-Portugal, met o.a. Viana do Castelo, Porto, Guimarães, de Douro-regio, natuurgebied Serra da Estrela, studentenstad Coimbra en waterstad Aveiro.


Meer rondreizen door Portugal (individueel) →

Groepsrondreizen met Costa Verde op de route

Douro vallei, Noord-PortugalGrand Tour Portugal (OAD, 11 dagen). Vlieg-bus groepsreis met een prachtige impressie van Portugal, ook veel van het noorden. Je bezoekt o.a. Porto, Guimarães, Viana do Castelo, natuurpark Peneda-Gerês, Braga, de Douro-vallei en Lissabon en omgeving.

Meer groepsrondreizen door Portugal

Stedentrips Costa Verde

Duurzaam hotel in PortoDuurzame keuze: Pestana Vintage Porto***** (via TUI). Voor wie meer bewust op vakantie wil: dit hotel heeft een Green Key label. Geniet verder van de hippe, vintage inrichting en de prachtige locatie aan de Douro-rivier in de oude wijk Ribeira.

Citytrip PortoVoordelige citytrips naar Porto (via VakantieDiscounter). Als je op zoek bent naar een goedkope stedentrip naar Porto, check dan zeker de stedenreizen van VakantieDiscounter. Met de last-minutes Porto kun je zelfs boeken tot 4 uur voor vertrek.

Meer stedentrips bij:
TUIPrijsvrij.nlDe Jong Intra&OlivesVakantiedisdounter

Meer stedentrips
Bezienswaardigheden Porto

Accommodaties in Noord-Portugal


Natuurhuisje Costa VerdeNatuurhuisje in Fão-Ofir. Bijzonder vakantiehuisje op 2 minuten van het strand. Een duurzamere keuze, want Natuurhuisje.nl plant een boom voor elke geboekte nacht. Bekijk meer vakantiehuizen in Noord-Portugal bij  Natuurhuisje.nl

Meer bijzondere logeeradresjes in Noord-Portugal, vooral wat meer in het binnenland, vnd je op Gastvrij Portugal:

Bed and breakfastBed & breakfast, hotels Noord-Portugal
(ook Nederlandse eigenaren)

Pousada Noord-PortugalPousadas (luxe, karakteristieke hotels) in Noord-Portugal
(online reserveren)

Camping Noord-PortugalCampings Noord-Portugal
(ook Nederlandstalige eigenaren)

Glamping Noord-PortugalGlamping in Noord-Portugal
(luxe ingerichte tenten, pipowagens en meer)

Vakantiehuis Noord-PortugalVakantiehuizen Noord-Portugal
(ook Nederlandstalige eigenaren)

 

Actieve vakantie Costa Verde

Fietsvakantie Noord-PortugalFietsvakantie Noord-Portugal langs bijzondere hotels (SNP, 7 dagen). Fietsen in het groen over landweggetjes, langs wijngaarden, rivieren en oude stadjes. Tussendoor volg je de kust van de Atlantische Oceaan met prachtige stranden.

WandelvakantiesWandelvakanties (Bijzonder Portugal). Meer wandelvakanties door (Noord-)Portugal, waaronder arrangementen bij Nederlandstalige accommodatiehouders.


Meer actieve vakanties Portugal

Reisgidsen & wegenkaarten

Lezen over Noord-Portugal

Wandelgids Noord-PortugalWandelgids Noord-Portugal (Op Lemen Voeten)
26 wandelingen door een van de mooiste wandelgebieden van Europa. Ook geschikt voor de fly-drive reiziger die iets meer wil. Geheel herzien en uitgebreid in 2015.

Reisgids Noord-PortugalReisgids Nord-Portugal(Michael Muller Verlag)
Duitstalige gids over alleen het noordelijke gedeelte van Portugal (2020).

Wegenkaarten

Wegenkaart Noord-PortugalWegenkaart Portugal Norte (Michelin)

Meer reisgidsen en landkaarten Portugal


Handig artikel? Deel het op Facebook! Dank je wel :-)

Ja, ik wil graag tips.
Stuur mij regelmatig inspiratie over vakantie in Portugal *
Als welkom krijg je het e-boek:
de 12 mooiste bezienswaardigheden in Portugal
12 Mooiste bezienswaardigheden van Portugal
* Gratis inspiratiemail,
verschijnt max 2x per maand.
Wij respecteren jouw privacy.
Laatste vakantienieuws & tips

Met de auto naar Portugal: routes & tips
Bonfim in Porto, een goed bewaard geheim
Street art in Lissabon: de beste hotspots
Costa Verde, groene kust van het noorden
Rondreis per auto, van Porto naar Algarve
Rondreis Algarve: routes & tips
Portugal met kinderen: adresjes & tips
Algarve: mooiste plekken & vakantietips

Meer vakantienieuws & tips →

Iets nieuws te melden? Neem contact op via info@portugal-vakantie.info.

Overzicht van alle vakanties →
Vakanties Costa Verde & Noord-Portugal boek je bij:
&OlivesDe Jong Intra VakantiesBebsyEliza was hereDe VakantieDiscounterTUIPrijsvrij
Accommodaties Noord-Portugal:
Gastvrij PortugalBooking .com