Ponte de Lima in regio MinhoNationaal park Peneda Gerês in Noord-PortugalMonte Santa Luzia in Viana do Castelo
 

Minho, Noord-Portugal

Minho, in het uiterste noordwesten van Portugal, telt vele bezienswaardigheden, zoals de heilige stad Braga en het Middeleeuwse Guimarães. Voor natuurliefhebbers en wandelaars is het indrukwekkende natuurreservaat Parque Nacional da Peneda-Gerês een 'must'.

Vakantie boeken naar Minho, Noord-Portugal?
Ga naar het overzicht met:
vliegvakanties, rondreizen & accommodaties ↓

Wijngaarden Noord-Portugal, Pinhão
Wijngaarden in het Douro-dal, Minho

In Minho proef je het traditionele Portugal. Je vindt hier kleinschalige landbouw, historie, religie en folklore. Dankzij regelmatige neerslag in het voor- en najaar, is Minho de groenste regio van Portugal. In de valleien groeien de druiven voor de karakteristieke Vinho Verde.

Costa Verde - Groene kust
Aan de Costa verde (Groene kust) vind je de minst ontdekte stranden van Portugal, al groeit het toerisme ook hier gestaag. Toeristische badplaatsen zijn ondermeer Esposende en Ofir.

De badplaats Viana do Castelo is prachtig gelegen aan de monding van de rivier de Lima, in de schaduw van de Monte Santa Luzia (195m). De charmante stad is een sfeervolle combinatie van strand, vissershaven en historie. Viana do Castelo is beroemd om haar volksfeesten en eeuwenoude klederdracht. Een heerlijke plek om een dagje te slenteren door de oude straatjes en over schilderachtige pleinen.

Bom Jesus do Monte, Noord-Portugal
Bom Jesus do Monte

Religieus Braga en Bom Jesus do Monte
Met meer dan 30 kerken, het bisschoppelijk paleis en vele religieuze feesten is Braga de heilige stad van Portugal. Bijzonder is het even buiten Braga gelegen bedevaartsoord Bom Jesus do Monte.

De kerk is te bereiken via een gigantische dubbele zigzag-trap van 686 treden, gedecoreerd met beelden, kapelletjes en fonteinen. Een meer comfortabele manier naar boven biedt de 'elevador' of kabelspoorbaan.

Citânia de Briteiros, Minho, Noord-Portugal
Citânia de Briteiros

Citânia de Briteiros
Een bekende toeristische trekpleister in Minho is ook het Citânia de Briteiros. De indrukwekkende opgraving, een nederzetting uit de IJzertijd, is gedeeltelijk gereconstrueerd.

Verfrissende Vinho Verde
Uniek voor Portugal is de verfrissende 'groene' wijn: Vinho Verde. De jonge, licht sprankelende wijn vindt haar oorsprong in Noord-Portugal. Niet te versmaden: vinho verde van de tap (vinho verde pressão) tijdens een luie lunch met verse vis.

Wil je meer weten over deze speciale witte óf rode Portugese wijn, rijd dan (een deel van) de vinho verde-autoroute, Rota dos Vinhos Verdes. Deze toeristische, bewegwijzerde route is uitgestippeld door het productiegebied van de vinho verde.

Typsich Portugese koe in natuurpark Peneda-Geres
Natuurpark Peneda-Gerês

Natuurreservaat Parque Nacional da Peneda-Gerês
Een eldorado voor wandelaars en natuurliefhebbers is het 700 km2 grote nationale park van Peneda-Gerês aan de grens met Spanje. Woeste natuur en grillige bergketens, weelderige bossen en steile ravijnen wisselen af met traditionele dorpjes, kleinschalige landbouw en groene heuvels. De flora en fauna (waaronder wolven) zijn van grote schoonheid. Dwars door het gebied hebben de Romeinen 2000 jaar geleden een verharde weg aangelegd: de Via Geira. Delen hiervan, inclusief Romeinse zuilen en mijlpalen zijn bewaard gebleven. Bezienswaardig zijn ook de traditionele dorpen Soajo en Lindoso, met name bekend vanwege hun fraaie espigueiros.

Espigueiros

Espigueiros: graan- en maisschuren
Karakteristiek voor het landschap van de Minho, Noord-Portugal zijn de zogenoemde espigueiros. In deze opslagplaatsen van hout of graniet bewaren de boeren het maïs of graan, veilig voor vocht en ongedierte. De gebouwtjes, ook wel met een kruis op het dak, zijn soms net graftombes.

Haan van Barcelos, Noord-Portugal
De haan van Barcelos is het bekendste souvenir uit Portugal. De bont beschilderde haantjes kun je in het hele land in allerlei vormen kopen. Een bekende legende koppelt de haan aan de plaats Barcelos in Minho. Hier wordt ook de belangrijkste ambachtelijke & keramiekmarkt van het land gehouden.

Guimarães, geboortestad van Portugal
De eerste hoofdstad van Portugal, Guimarães, ademt nog de sfeer van de Middeleeuwen. In dit bijzonder gezellige stadje is het heerlijk wandelen door de levendige, smalle straatjes. Sfeervol is ook het historische plein Largo da Oliveira. Bezienswaardig zijn het grote kasteel uit de 10e eeuw en het vlakbij gelegen gotische paleis Paço dos Duques de Bragança.

Ponte de Lima
Het traditionele stadje Ponte de Lima is vooral bekend vanwege de prachtige Romeinse brug over de rivier de Lima. Ook de grote weekmarkt is een bezoekje waard.

Valença do Minho
Het dubbel ommuurde fort van Valença do Minho kijkt statig uit over de rivier de Minho en de plaats Tui in Spanje. Dit grensstadje is erg geliefd bij dagjesmensen uit Spanje. In het oude gedeelte vind je dan ook vele toeristische winkeltjes met ambachtelijk handwerk. Later op de avond, als de toeristen weer naar huis zijn, ligt het oude gedeelte van de stad er verlaten bij. Binnen de muren van het fort vind je een luxe overnachtingsplek: Pousada de São Teotónio.

Accommodaties Noord-Portugal


Bijzonder overnachten in de regio Minho, Noord-Portugal

Casa Fontelheira, glamping en vakantiehuizenCasa Fontelheira, Vila Nune (via Gastvrij Portugal). Kleinschalig vakantieresort in het prachtige noorden van Portugal. Hier vier je vakantie in één van de vakantiehuisjes of luxe safaritenten van de verzorgde glamping. Nederlandse eigenaren.


Kijk op Gastvrij Portugal voor meer bijzonder overnachten in Minho, Douro of Trás-os-Montes:

Bed and breakfastBed & breakfast, hotels Noord-Portugal
(ook Nederlandstalige eigenaren)

Pousada Noord-PortugalPousadas (luxe, karakteristieke hotels) in Noord-Portugal
online reserveren)

Camping Noord-PortugalCampings Noord-Portugal
(ook Nederlandstalige eigenaren)

Glamping Noord-PortugalGlamping in Noord-Portugal
(luxe ingerichte tenten, pipowagens en meer)

Vakantiehuis Noord-PortugalVakantiehuizen Noord-Portugal
(ook Nederlandstalige eigenaren)


Natuurhuisje Noord PortugalDuurzaam: Natuurhuisje.nl. Draag tijdens jouw vakantie bij aan het behoud van de natuur: Natuurhuisje.nl plant een boom voor iedere geboekte nacht. Met een mooie selectie vakantiehuizen in Noord-Portugal. Naar Natuurhuisje.nl


Solares de PortugalBijzonder: Solares de Portugal. Logeren in karakteristieke, traditioneel ingerichte 17e en 18e-eeuwse huizen. Solares zijn vaak al honderden jaren in privé-bezit van dezelfde familie. De meeste Solares liggen in het noorden van Portugal. Meer Solares

 

Meer hotels, B&B
Meer pousadas
Meer vakantiehuizen

Vakanties Minho, Noord-Portugal

Fly drive Minho (vliegticket & huurauto) met accommodatie

Eliza was here: regio Costa Verde & Porto in typisch Portugese stijl
Kleinschalige accommodaties (appartement of hotelletje) met mooie ligging en couleur locale, waarvan een aantal in regio Minho. Je boekt inclusief vliegticket & huurauto, soms met ontbijt.

Meer fly drive

Rondreizen die (deels) door Minho, Noord-Portugal gaan

Mooie plekjes in Noord-PortugalFly drive Noord-Portugal met Couleur Locale (&Olives). Bijzondere rondreis fly drive (8 dagen) langs mooie plekjes in Noord-Portugal. Je logeert in drie verschillende hotels met 'couleur locale' in Porto, de Douro-vallei en in de Minho-regio.

Pousada rondreis Noord-PortugalPousadarondreis Minho (SNP, 8 dagen). Autorondreis met overnachtingen in luxe, traditionele pousada hotels. Je bezoekt Guimarães, de stranden van de Costa Verde en natuurpark Peneda Gerês. Je boekt zonder vliegticket, autohuur is optioneel.

Porto, de wijk RibeiraRondreis pousadas in Noord-Portugal (8 dagen, &Olives). Genieten van historie, cultuur en natuur. Hoogtepunten van de fly drive zijn Porto, de Minho regio, de Douro vallei, natuurpark Peneda-Gerês, de Costa Verde en de steden Braga, Guimarães en Bragança.

Natuurgebied Peneda Geres, Noord-PortugalNatuur en traditie (Flextravel, 8 of 10 dagen), fly-drive. Rondreis langs de mooiste steden en natuurgebieden van de Minho, met overnachtingen in typische Portugese solares. Fly drive is te verlengen met 2 dagen Porto.

Pousadas Minho & Paradores Galicië (Flextravel, 15 dagen), rondreis langs pousadas in Noord-Portugal (Minho) en paradores in Noordwest-Spanje (Galicië).

Meer individuele (rond)reizen door Noord-Portugal
Meer individuele rondreizen door heel Portugal

Ook interessant:
fly drives door heel Portugal

Groepsreizen die deels door Minho gaan

Douro vallei, Noord-Portugal Grand Tour Portugal (OAD, 11 dagen). Vlieg-bus groepsreis met een prachtige impressie van Portugal, ook veel van het noorden. Je bezoekt o.a. Porto, Guimarães, Viana do Castelo, Braga, natuurpark Peneda-Gerês, de Douro-vallei en Lissabon e.o.

Meer groeps(rond)reizen door Noord-Portugal
Meer groepsrondreizen door heel Portugal

Reisgidsen & wegenkaarten

Lezen over Noord-Portugal

Wandelgids Noord-PortugalWandelgids Noord-Portugal (Op Lemen Voeten)
26 wandelingen door een van de mooiste wandelgebieden van Europa. Ook geschikt voor de fly-drive reiziger die iets meer wil. Geheel herzien en uitgebreid in 2015.

Reisgids Noord-PortugalReisgids Nord-Portugal(Michael Muller Verlag)
Duitstalige gids over alleen het noordelijke gedeelte van Portugal (2020).

Meer reisgidsen en landkaarten Portugal

← Alle artikelen over de Noord-Portugal.


Handig artikel? Deel het op Facebook! Dank je wel :-)

Ja, ik wil graag tips.
Stuur mij regelmatig inspiratie over vakantie in Portugal *
Als welkom krijg je het e-boek:
de 12 mooiste bezienswaardigheden in Portugal
12 Mooiste bezienswaardigheden van Portugal
* Gratis inspiratiemail,
verschijnt max 2x per maand.
Wij respecteren jouw privacy.
Laatste vakantienieuws & tips

Met de auto naar Portugal: routes & tips
Cacela Velha, iconisch minidorpje
Street art in Lissabon: de beste hotspots
Costa Verde, groene kust van het noorden
Rondreis per auto, van Porto naar Algarve
Rondreis Algarve: routes & tips
Portugal met kinderen: adresjes & tips
Algarve: mooiste plekken & vakantietips

Meer vakantienieuws & tips →

Iets nieuws te melden? Neem contact op via info@portugal-vakantie.info.

Overzicht van alle vakanties →
Meer reizen & accommodaties bij:
Gastvrij Portugal&OlivesEliza was hereNatuurhuisje.nlDe Jong Intra vakantiesSNP NatuurreizenBooking.com