Prachtige ligging van Porto aan de Douro-rivierUitzicht over Braga vanaf Bom Jesus do MonteBinnenstad van Braga
 

Braga: mooie plekken in de meest religieuze stad van Portugal

Op reis door Noord-Portugal is een stop in Braga eigenlijk onontkoombaar. Met meer dan 30 kerken en vele mooie gebouwen is deze stad een waar openluchtmuseum. Niet voor niks is Braga door de World Travel Awards verkozen tot Europa's belangrijkste opkomende bestemming van 2024. Philip de Wit (Beleef Porto) neemt je mee langs de mooiste plekken, van geliefd bedevaartsoord tot iconisch koffiehuis.

De zogenoemde religieuze hoofdstad van Portugal ligt op slechts drie kwartier rijden van Porto. Een stad met een geschiedenis die teruggaat naar de Romeinen: 16 jaar voor Christus was Braga het Galicische hoofdkwartier van het Romeinse Rijk. Toen heette het nog Bracara Augusta.

Het centrum van Braga met de kathedraal

 

Vakantie boeken naar Braga of Noord-Portugal? Bekijk citytrips, vliegvakanties, hotels & vliegtickets

Heiligdom Bom Jesus do Monte

Voordat je naar het centrum van Braga gaat, stop dan eerst bij het prachtige heiligdom Bom Jesus do Monte. Het veelbezochte bedevaartsoord is gelegen op de hellingen van de berg Espinho, die uitzicht heeft op Braga. Meer dan 600 jaar werkte de katholieke kerk aan de bouw van het heiligdom, met zijn kenmerkende barokstijl.

Heiligdom Bom Jesus do Monte, Braga

Heiligdom Bom Jesus do Monte
 

Begin je bezichtiging vooral onderaan de trappen, meer dan 500 treden. Ze leiden naar boven langs een reeks kapellen met sculpturen die het lijden van Christus uitbeelden. Je komt langs fonteinen, aangelegde tuinen en mooie uitzichtpunten. Deze zogeheten Via Crucis eindigt op de top bij de kerk, de basiliek van het heiligdom van Bom Jesus do Monte. Deze werd gebouwd tussen 1784 en 1811.

Uitzicht vanaf Bom Jesus do Monte over Braga

Uitzicht vanaf Bom Jesus do Monte over Braga
 

Als je geen zin hebt om vanaf de kerk via de trappen weer naar beneden te lopen, kan je de zogenoemde funicular nemen. Het is een kabeltrein die over de Espinho berg heen en weer pendelt. De wagons rijden tegelijkertijd, van boven naar beneden, en van beneden naar boven. De kabeltrein die bergafwaarts gaat, wordt verzwaard met water, waardoor de lichtere wagon die opwaarts gaat, naar boven wordt gedreven. Het is de oudste kabelbaan ter wereld, aangelegd in de jaren tachtig van de negentiende eeuw, die watercompensatie gebruikt.

De funicular van Bom Jesus do Monte

De funicular van Bom Jesus do Monte
 

Het heiligdom ligt net buiten de stad en is makkelijk te bereiken met de taxi of Uber.

Top 3 aanbieders vakantie Noord-Portugal:
TUI Eliza was here &Olives

Braga centrum

Na het zien van het heiligdom is een bezoek aan het centrum van Braga een must. Een stad met een oude historische kern die deels ommuurd is. Een fijne plek om te voet te verkennen, ook omdat de binnenstad autovrij is. Dat is bijzonder omdat in de meeste Portugese steden de auto nog altijd koning is.

Het centrum van Braga
 

Smalle straatjes en steegjes, bloemrijke parkjes, pittoreske huizen en monumentale gebouwen, en dus meer dan 30 kerken; je vindt het allemaal in Braga.

 

Praça da República

Praça da República met Arcada da Lapa

Praça da República met Arcada da Lapa
 

Een goede plek om te beginnen met het ontdekken van Braga is het centraal gelegen Praça da República, het Plein van de Republiek. Het ligt aan het einde van de Avenida da Liberdade. Daar vind je behalve sierfonteinen ook een VVV-kantoor, een poort naar de oude stad en Jardim da Avenida Central, een brede straat met prachtige bloemperken. Natuurlijk vind je er ook een kerk, Igreja da Lapa, herkenbaar aan zijn neoclassicistische stijl.

Avenida da Liberdade

Avenida da Liberdade
 

Rondreis-TIP: De indrukwekkende geschiedenis van Portugal en Spanje

Zonsondergang bij Bom Jesus do Monte, Braga

 

Ontdek prachtige steden en de authentieke regio Alentejo tijdens de rondreis De indrukwekkende geschiedenis van Portugal & Spanje ... (12 of 15 dagen). De eerste nacht van de reis verblijf je in Braga.

Verder voert deze fly drive je langs de universiteitsstad Coimbra, de Spaanse steden Salamanca en Cáceres, onderzoek je de geschiedenis van de zuidelijke regio Alentejo en geniet je tot slot van sprookjesachtig Sintra. Je overnacht in Vila G Collection hotels.

Deze rondreis boek je inclusief vliegtickets, huurauto, overnachtingen en ontbijt via Style in Travel.

Meer info over deze rondreis door Portugal en Spanje

Meer rondreizen met Braga op de route


Arcada da Lapa

Aan het Praça da República is ook de Arcada da Lapa gevestigd, een arcade van winkels en het iconische café Vianna. De arcade is gebouwd in 1715 op de plek waar vroeger een deel van de middeleeuwse stadsmuur stond, terwijl Café Vianna er in 1858 voor het eerst zijn deuren opende. De Arcada da Lapa moest bezoekers in de 18de eeuw de indruk geven dat Braga een bruisende en drukke stad was.

Achter de arcade stond vroeger een kasteel, waarvan een imposante toren is overgebleven. Het is de moeite waard de toren van dichtbij te bekijken. Dan zie je in de muur de 'handtekeningen' gegraveerd van de stenenleggers die de toren ooit hebben gebouwd.

 

Kasteel toren

Toren van het voormalige kasteel
 

Café a Brasileira

Vlakbij, op de Largo Barão de São Martinho, ligt een ander iconisch café van Braga, a Brasileira. Het klassieke koffiehuis, in 1930 geopend, was ooit de pleisterplaats voor de elite van Braga. Zonder stropdas kwamen mannelijke klanten de zaak niet binnen.

Café a BrasileiraCafé a Brasileira. Foto: yuka HAYASHI from Osaka, JAPAN, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons.


A Brasileira maakt deel uit van de eerste franchise van koffiehuizen in Portugal, een pionier in een tijd dat buitenshuis koffiedrinken ongekend was. De perfecte plek voor een koffie met een pastel de nata.

 

Sé kathedraal

Sé de Braga, beter bekend als Sé kathedraal, is de eerste kathedraal ooit opgericht in Portugal. Een monument in hartje Braga, officieel geïnaugureerd in 1089.

Hoewel de domkerk oorspronkelijk op was getrokken in de typische romaanse stijl van die tijd, heeft het gebouw door de eeuwen heen voortdurend veranderingen ondergaan. Behalve romaanse, herken je nu ook gotische, barokke en zelfs moorse invloeden.

Sé de Braga

Sé de Braga
 

Een van de trekpleisters van de kathedraal is de kapel met het graf van Dom Afonso (van begin 1400), de eerste zoon van koning João I. In de kathedraal bevindt zich ook een museum met 'heilige kunst'. Daar kijk je je ogen uit: kerkelijke schatten, zeldzame geglazuurde tegels, beelden en houtsnijwerk.

 

De tuinen van Santa Bárbara

Naast het middeleeuwse Bisschoppelijke paleis in Braga, waar tegenwoordig de universiteit huist, vind je Jardim de Santa Bárbara. Deze prachtige tuinen combineren in geometrische vormen bloemen, met hagen en overblijfselen van ruïnes. Een beeld van Santa Bárbara, de patroonheilige van de tuinen, staat in het midden van de tuin, op de fontein. Het is een oase in de binnenstad.

Jardim de Santa Bárbara

Jardim de Santa Bárbara
 

Arco da Porta Nova

In Portugal kennen ze een bekend gezegde dat verwijst naar Braga. Als je vergeet de deur te sluiten, kan je zomaar gevraagd worden of je soms uit Braga komt. Deze opmerking heeft alles te maken met de oude hoofdingang van de stad, de zogeheten Arco da Porta Nova. Deze boog van steen is gebouwd in 1512. Het was de plek waar de notabelen stadssleutels ontvingen, maar ook de poort die de ommuurde stad verbond met de buitenwereld.

Arco da Porta Nova

Arco da Porta Nova
 

Wat opmerkelijk is aan de poort, is het ontbreken van een deur, en dat die er nooit in heeft gezeten. Het was niet meer nodig. Zo werd Braga een stad met een poort die nooit zijn deuren sluit.

 

Voetbalstadion van Sporting Braga

Sporting Braga, de lokale voetbalclub, is de trots van de stad. Een club die de afgelopen tien jaar altijd in de top 4 van de Portugese eredivisie is geëindigd. En Portugezen zijn gepassioneerde voetbalsupporters. Een wedstrijd meemaken is een culturele ervaring.

Voetbalstadion van Braga

Voetbalstadion van Braga. Foto: 準建築人手札網站 Forgemind ArchiMedia from Taichung, Taiwan, Taiwan, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons.
 

Maar mocht je niet van voetbal houden, dan kan een bezoek aan het stadion toch de moeite waard zijn. Het ligt in een voormalige steengroeve, tegen de helling van Monte do Crasto. En je hebt er een prachtig uitzicht op de vallei van de rivier Rio Cávado. Indrukwekkend: nergens in de wereld kom je zo’n stadion tegen.

Philip de WitDe tekst op deze pagina is geschreven door Philip de Wit, Nederlandse gids in Porto bij Beleef Porto. Hij verzorgt op verzoek ook rondleidingen in Braga.

Hotel of appartement Braga

Bord hotelHotel of appartement boeken in Braga (via Booking.com). Ruime keus uit meer dan 100 leuke hotels en appartementen in Braga. Lekker makkelijk en snel boeken, met recensies van eerdere gasten.

Rondleidingen & tours

Bom Jesus do Monte, BragaOntdek Braga samen met een 'local'
Bij GetYourGuide vind je mooie tours en activiteiten in en rondom Braga. Laat je rondleiden door een locale gids tijdens een stadstour of dagtrip vanuit Porto.

 

Rondreizen

Rondreizen die ook door Braga gaan

Porto, de wijk RibeiraRondreis pousadas in Noord-Portugal (8 dagen, &Olives). Genieten van de historie, cultuur en natuur van Noord-Portugal. Highlights van de fly drive zijn Porto, de Douro vallei, natuurpark Peneda-Gerês, de Costa Verde en de steden Braga, Guimarães & Bragança.

Porto by nightFly drive Noord, Centraal en Lissabon (&Olives, 11 dagen). Rondreis van Porto naar Lissabon met onderweg o.a. Guimarães, Óbidos, de Serra da Estrela, Coimbra en de Douro-vallei. Op dag 3 breng je een bezoek aan Braga.

Natuurgebied Peneda Geres, Noord-PortugalNatuur en traditie (Flextravel, 8 of 10 dagen), fly-drive. Rondreis langs de mooiste steden en natuurgebieden van de Minho, met overnachtingen in typische Portugese solares. Onderweg is een bezoek aan Braga mogelijk. Te verlengen met 2 dagen Porto.


Meer rondreizen en fly drives Noord-Portugal →
Meer individuele rondreizen door heel Portugal
Ook interessant: fly drives Portugal

Groepsreizen die ook door Braga gaan

Douro vallei, Noord-PortugalGrand Tour Portugal (OAD, 14 dagen). Vlieg-bus groepsreis met een prachtige impressie van Portugal, ook veel van het noorden. Je bezoekt o.a. Porto, Guimarães, Viana do Castelo, Braga, natuurpark Peneda-Gerês, de Douro-vallei en Lissabon e.o..

Meer groepsrondreizen door Portugal

Vliegticket Porto

Vliegticket Porto. Met het vliegtuig op vakantie? Bekijk de 5 tips voor een goedkoop vliegticket naar Porto. Met handige prijsvergelijkers om direct jouw beste ticket te boeken.

Auto huren Braga en Noord-Portugal

Auto huren BragaDe regio rondom Braga is heerlijk om met de auto rond te toeren. De wegen zijn er rustig en goed. Voor zorgeloos een auto huren in Portugal is Sunny Cars een aanrader. Waarom, dat lees je op de pagina auto huren in Portugal.


Handig artikel? Deel het op Facebook! Dank je wel :-)

Ja, ik wil graag tips.
Stuur mij regelmatig inspiratie over vakantie in Portugal *
Als welkom krijg je het e-boek:
de 12 mooiste bezienswaardigheden in Portugal
12 Mooiste bezienswaardigheden van Portugal
* Gratis inspiratiemail,
verschijnt max 2x per maand.
Wij respecteren jouw privacy.
Laatste vakantienieuws & tips

Met de auto naar Portugal: routes & tips
Bonfim in Porto, een goed bewaard geheim
Street art in Lissabon: de beste hotspots
Costa Verde, groene kust van het noorden
Rondreis per auto, van Porto naar Algarve
Rondreis Algarve: routes & tips
Portugal met kinderen: adresjes & tips
Algarve: mooiste plekken & vakantietips

Meer vakantienieuws & tips →

Iets nieuws te melden? Neem contact op via info@portugal-vakantie.info.

Overzicht van alle vakanties →
Rondreizen & vakanties Noord-Portugal
Style in Travel&OlivesTUIDe Jong Intra vakanties
Accommodaties Braga
Booking.com