Camper op camping in Midden-PortugalOnderweg met de camper in PortugalCamper op camping in Midden Portugal
 

Met de camper naar Portugal

Wil je graag met de camper naar Portugal? Of denk je erover om ter plaatse een camper te huren? Check dan eerst deze tips met camperplaatsen, gidsen en verhuurders.

Op deze pagina:


Portugal is een fijn camperland. Het klimaat is er heerlijk, het wegennet is over het algemeen goed en het verblijf is goedkoop. Ook zijn er veel (gratis) camperplaatsen en servicestations in het hele land. Reden waarom Portugal, en dan met name de Algarve, populair is bij overwinteraars in eigen camper of caravan.

Maar ook in de zomervakantie, met z'n tweetjes of met de kinderen, geniet je tijdens het camperen van veel vrijheid. Reis langs de mooiste bezienswaardigheden en de prachtigste stranden. Verken het hele land vanuit je eigen 'huisje'.

Waar kun je overnachten met de camper in Portugal?

In Portugal kun je met de camper overnachten op een (gratis) camperplaats of op campings. De voorzieningen op camperplaatsen zijn wisselend. Op de ene plek zijn er geen voorzieningen of alleen stromend water, op andere plaatsen vind je meer luxe zoals electriciteit en sanitair. Een campergids voor onderweg is handig. Of kijk op deze kaart met gratis camperplaatsen en servicestations in Portugal.

Met kleine kinderen is een camping meestal gezelliger: ze maken makkelijker vriendjes en kunnen wat vaker vrij rondstruinen dan op een camperplaats. Heb je een grote camper, dan kunnen sommige (kleinere) campings moeilijk of niet bereikbaar zijn vanwege een te smalle of steile, soms ook onverharde toegangsweg.

Met de camper in Portugal

 

Mag je in Portugal vrij kamperen met de camper?

In Portugal is vrij kamperen met de camper lang een grijs gebied geweest. Officieel mocht je alleen overnachten op de daarvoor aangewezen plekken. Maar op veel parkeerplaatsen zag je toch mensen in campers overnachten en dat werd vaak gedoogd. Soms waren er wel controles rondom drukke toeristenplaatsen en in natuurgebieden.

Sinds januari 2021 wordt er veel strenger gecontroleerd en gehandhaafd op de regels. Sta je niet op een officiële camperplek, dan loop je het risico dat je wordt weggestuurd of een boete krijgt.

Overigens schijnt er per 1 oktober 2021 weer een wijziging te zijn in de officiële regels. Kijk hiervoor in dit artikel: President approves restrictive motorhome law.

Wat is een mooie route met de camper door Portugal?

Dankzij de goede wegen kun je over het algemeen heel makkelijk reizen met de camper door Portugal. Je kunt dan ook vrij eenvoudig zelf een route uitstippelen. Maar reis je met een grotere camper, dan kan het soms te smal zijn in dorpjes of te steil en te smal op kleine bergweggetjes. Ga je naar een kleinere camping, vraag dan vooraf wat de makkelijkste toegangsweg is.

Een route die populair is onder lokale camperaars, is de roadtrip langs de N2, ook wel de Route 66 van Portugal genoemd. Bij dag 4 in deze route vind je tips voor camperstops.

In het boek Met de camper door Portugal staan nog meer mooie reisroutes.

Camper huren

Camper huren in PortugalGoboony: goedkoop een camper huren van particuliere eigenaar
Via het Goboony platform huur je jouw camper in Portugal rechtstreeks van de particuliere eigenaar. Dat is vaak goedkoper dan bij een verhuurbedrijf.

Huurcamper in PortugalCamper huren bij WorldWide Campers
Vlieg naar Portugal en huur ter plaatse een camper, bijvoorbeeld via het Nederlandse bedrijf WorldWide Campers. Je kunt de kampeerauto afhalen in Faro, Lissabon of Porto.

Vintage camper huren in PortugalCamper Tales - huur een vintage camper
Verken Portugal in stijl met een vintage camper van Camper Tales. De busjes zijn compleet ingericht en uit te rusten met extra's, zoals een surfplank, barbeque of fietsenrek. Gevestigd in Lissabon, Nederlands sprekende verhuurders.

Campergidsen Portugal

Met de camper door Portugal reisgidsMet de camper door Portugal, de complete route van Noord naar Zuid. Prachtige reisgids (2022) van Nederlands schrijversechtpaar. Met goed beschreven camperroutes door Noord-Portugal, Midden-Portugal en Zuid-Portugal. Compleet met veel toeristische informatie en plaatsen om te overnachten, camperplaatsen en campings. Een must have als je met de camper naar Portugal gaat. Te bestellen via reisboekwinkel De Zwerver.

Campergids PortugalCampergids Facile-en-Route, deel 3 (2022) voor Portugal, Spanje, Italië, Slovenië, Kroatië en Griekenland. Een geliefd naslagwerk voor vele camperaars. Dankzij duidelijke symbolen en afbeeldingen kun je snel beoordelen of de camperplaats voldoet aan jouw wensen. Te bestellen bij  reisboekwinkel De Zwerver.

Camperkaart MichelinCamperkaart van Michelin met een overzicht van gratis camperplaatsen en servicepunten in heel Portugal. Die is natuurlijk onmisbaar als je met de camper gaat rondtrekken door Portugal... Voor € 14,95 (ex. verzendkosten) te bestellen via reisboekwinkel De Zwerver.

Camperplaatsen en -campings Portugal

Campings PortugalMeer campings Portugal (Gastvrij Portugal) →
Check vooraf de voorzieningen en mogelijkheden. Niet alle campings zijn toegankelijk voor (grote) campers.

Georganiseerde kampeerreizen Portugal

ACSI: kampeerreizen in een groep
Gezellig en handig samen reizen, maar toch in alle vrijheid. Maak een rondreis in uw eigen camper of caravan samen met ACSI kampeerreizen. Het aanbod in Portugal:

  • Kampeerreis Costa Verde (rondreis, 39 dagen). Een Grand Tour door Portugal en Spanje, via Noordwest-Spanje, de Portugese kust van Porto naar de Algarve en weer omhoog door het binnenland van Spanje. Met excursies en veel mooie bezienswaardigheden.


Handig artikel? Deel het op Facebook! Dank je wel :-)

Ja, ik wil graag tips.
Stuur mij regelmatig inspiratie over vakantie in Portugal *
Als welkom krijg je het e-boek:
de 12 mooiste bezienswaardigheden in Portugal
12 Mooiste bezienswaardigheden van Portugal
* Gratis inspiratiemail,
verschijnt max 2x per maand.
Wij respecteren jouw privacy.
Laatste vakantienieuws & tips

Met de auto naar Portugal: routes & tips
Bonfim in Porto, een goed bewaard geheim
Street art in Lissabon: de beste hotspots
Costa Verde, groene kust van het noorden
Rondreis per auto, van Porto naar Algarve
Rondreis Algarve: routes & tips
Portugal met kinderen: adresjes & tips
Algarve: mooiste plekken & vakantietips

Meer vakantienieuws & tips →

Iets nieuws te melden? Neem contact op via info@portugal-vakantie.info.

Overzicht van alle vakanties →
Aanbieders campers Portugal
GoboonyWorldWide CampersACSI kampeerreizen