Bragança in de regio Trás-os-Montes
 

Trás-os-Montes, Noord-Portugal

Trás-os-Montes ('achter de bergen') is de meest afgelegen regio van Portugal. Een bergachtige streek in het uiterste noordoosten van het land.

Vakantie boeken naar Trás-os-Montes, Noord-Portugal? Kijk bij
vliegvakanties, rondreizen & accommodaties ↓

Kasteel van BragançaHet kasteel van Bragança met uitzicht op het landschap van Trás-os-Montes

Het gebied wordt gedomineerd door granieten berghellingen met struikgewas. Her en der verspreid in de dalen liggen vele kleine dorpjes en de grotere steden Chaves en Bragança.

Bragança
Hoofdstad van de provincie Trás-os-Montes is Bragança. Deze ommuurde citadel ligt strategisch boven op een heuvel en is goed bewaard gebleven. De gekanteelde muur heeft 18 wachttorens. Van verre domineert al de donjon of uitkijktoren (33m).

Chaves: brug over rivier TâmegaChaves: brug over rivier de Tâmega

Chaves
De stad Chaves ('sleutels') is bekend om haar Romeinse brug over de rivier Tâmega, de gerookte ham 'Presunto de Chaves' en haar natuurlijke warmwater bronnen. In de calda's borrelt water omhoog van 73°C. Het water zou een genezende werking.

Van het 14e eeuwse kasteel van Chaves staat alleen nog de donjon of uitkijktoren overeind. De rest is verwoest in de Middeleeuwen. Vanaf de toren heb je prachtig uitzicht over de rivier Tâmega. In de toren is een militair museum.

Pombal of duiventil in Trás-os-Montes
Duiventil of pombal
Kenmerkend voor het landschap van Trás-os-Montes zijn de hoefijzervormige duiventillen. De duiven dienen als voedsel. De uitwerpselen van de vogels zijn een belangrijke meststof voor de grond.

Natuurgebieden in Trás-os-Montes
In Trás-os-Montes zijn drie natuurgebieden:

  • Parque Natural de Montesinho. Een ongerept, ruig gebied tussen Bragança en de Spaanse grens van 70.000 hectare. Hier leven Iberische wolven, otters, wilde zwijnen en steenarenden. Behalve granieten berghellingen zie je hier ook akkers, weidegronden, eikenbossen en vele kastanjegaarden.
  • Parque Natural do Douro Internacional. Gelegen in het dal van de Douro-rivier met haar enorme kloven, op de oostgrens tussen Portugal en Spanje. Op de flanken van de rivier groeien Port-druiven en olijven.
  • Parque Natural do Alvão, een wat kleiner en minder bekend natuurpark. Je ziet hier gecultiveerde weilanden en woeste berghellingen (1339 m). Bekende bezienswaardigheid zijn de 300 meter hoge watervallen in de rivier de Olo: Fisgas de Ermelo.
Bloeiende amandelbomen, Noord-PortugalBloei van de amandelbomen in de lente, volgens velen de mooiste periode van het jaar

Voor wandelaars valt in de natuurgebieden van Trás-os-Montes veel te ontdekken. Zie ook de wandeltips: Wandelen in Portugal

Traditionele landbouw
Trás-os-Montes kent koude winters en hete zomers. De Portugezen in dit gebied leven voornamelijk van de landbouw. In het meest noordelijke deel zijn de kastanjegaarden belangrijk. Meer naar het zuiden verbouwt men ook olijven, wijndruiven, amandelen en citrus. De ezel, burro mirandês, speelt hier nog een belangrijke rol als lastdier.

Ook hier, in het nog traditionele Portugal van Trás-os-Montes, staan de ontwikkelingen niet stil. De welvaart neemt toe, en vooral in de grotere steden zie je steeds meer nieuwbouw naast de traditionele, granieten huisjes.

Accommodaties Noord-Portugal

Tips voor bijzonder overnachten in de regio Trás-os-Montes

Vakantiehuisje op Camping Cepo VerdeCamping Cepo Verde is een prachtige, kleinschalige natuurcamping in Gondensende bij Bragança. Hier heb je alle rust en ruimte. Je kunt overnachten in een traditioneel stenen vakantiehuisje of kamperen in je eigen tent. Geniet van ongerepte natuur en oude dorpjes.

Dorpje Montesinho A Lagosta Perdida is een charmant guesthouse met Nederlandse gastheer. Het hotelletje ligt verscholen in het dorpje Montesinho in het gelijknamige natuurgebied, een van de ruigste natuurgebieden van Europa. Het dorpje is sinds de Middeleeuwen amper veranderd.

Uitzicht over BragançaPousada São Bartolomeu, Bragança. Charmante pousada met prachtig uitzicht op Bragança en haar kasteel. (Pestana Pousadas de Portugal)


Voor meer logeeradresjes in Noord-Portugal, kijk op Gastvrij Portugal:

Bed and breakfastBed & breakfast, hotels Noord-Portugal
(ook Nederlandstalige eigenaren)

Pousada Noord-PortugalPousadas (luxe, karakteristieke hotels) in Noord-Portugal
online reserveren)

Camping Noord-PortugalCampings Noord-Portugal
(ook Nederlandstalige eigenaren)

Glamping Noord-PortugalGlamping in Noord-Portugal
(luxe ingerichte tenten, pipowagens en meer)

Vakantiehuis Noord-PortugalVakantiehuizen Noord-Portugal
(ook Nederlandstalige eigenaren)

Meer solares
Meer hotels, B&B
Meer pousadas
Meer vakantiehuizen

Vakanties Trás-os-Montes, Noord-Portugal

Rondreizen die deels door Trás-os-Montes gaan

Rondreis met BragancaPortugese vestingstadjes (Girassol vakanties, 8 dagen). Prachtige rondreis langs onbekende stadjes door heel Portugal, zoals Bragança in Trás-os-Montes, Marvão, Évora, Valença do Minho, Belmonte en Guimarães. Je overnacht in pousadas.

Meer individuele (rond)reizen door Noord-Portugal

Groepsreizen die deels door Trás-os-Montes gaan

Groepsrondreis Noord-Portugal en GaliciëRondreis Noord-Portugal & Spaans Galicië (Kras, 10 dagen). Reis door relatief onbekend gebied met authenticiteit en prachtige natuur. Treed in de voetsporen van pelgrims, bewonder de ruige kust, geniet van Porto en Bragança. Optie is 2 extra nachten Porto.

Meer groeps(rond)reizen door Noord-Portugal

Reisgidsen & wegenkaarten

Lezen over Noord-Portugal

Wandelgids Noord-PortugalWandelgids Noord-Portugal (Op Lemen Voeten)
25 wandelingen door een van de mooiste wandelgebieden van Europa. Ook geschikt voor de fly-drive reiziger die iets meer wil.

Wandelgids Noord-PortugalReisgids Nord-Portugal(Michael Muller Verlag)
Duitstalige gids over alleen het noordelijke gedeelte van Portugal (2017).

Wegenkaart Noord-Portugal

Wegenkaart Noord-PortugalWegenkaart Portugal Norte (Michelin)

Meer reisgidsen en kaarten Portugal

← Alle artikelen over de Noord-Portugal.


Interessant artikel? Deel het op Facebook! Dank je wel :-)

Ja, ik wil graag tips.
Stuur mij regelmatig inspiratie over vakantie in Portugal *
Als welkom krijg je het e-boek:
de 12 mooiste bezienswaardigheden in Portugal
12 Mooiste bezienswaardigheden van Portugal
* Gratis inspiratiemail,
verschijnt max 2x per maand.
Wij respecteren jouw privacy.
Laatste vakantienieuws & tips

Portugal met kinderen: adresjes & tips
Rondreis Azoren: tips voor eilandhoppen
Rondreis Algarve: routes & tips
Rondreis Porto-Lissabon: tips & route
Cascais, stijlvolle badplaats bij Lissabon
Coimbra, de veelzijdige universiteitsstad
Évora, prachtige hoofdstad van de Alentejo
Algarve: mooiste plekken & vakantietips

Meer vakantienieuws & tips →

Iets nieuws te melden? Neem contact op via info@portugal-vakantie.info.

Overzicht van alle vakanties →
Uitgelicht
Zicht op vestingstadje BelmontePousadarondreis: Portugese vestingstadjes. Prachtige rondreis langs onbekende stadjes door heel Portugal, met o.a. Bragança (Girassol).
Pousada in BragancaLogeeradres Trás-os-Montes: Pousada São Bartolomeu, Bragança. Charmante pousada met prachtig uitzicht op Bragança en haar kasteel.
Meer reizen & accommodaties bij:
Booking.comGirassol vakantiesGastvrij PortugalFlextravelPousadas de Portugal