Bragança in de regio Trás-os-MontesSchommel bij Mogadouro in regio Trás-os-MontesParque Natural do Alvão, Senhora da Graça
 

Trás-os-Montes, Noord-Portugal

Trás-os-Montes ('achter de bergen') is de meest afgelegen regio van Portugal. Een bergachtige streek in het uiterste noordoosten van het land.

Vakantie boeken naar Trás-os-Montes, Noord-Portugal? Kijk bij
vliegvakanties, rondreizen & accommodaties ↓

Kasteel van BragançaHet kasteel van Bragança met uitzicht op het landschap van Trás-os-Montes

Het gebied wordt gedomineerd door granieten berghellingen met struikgewas. Her en der verspreid in de dalen liggen vele kleine dorpjes en de grotere steden Chaves en Bragança.

Bragança
Hoofdstad van de provincie Trás-os-Montes is Bragança. Deze ommuurde citadel ligt strategisch boven op een heuvel en is goed bewaard gebleven. De gekanteelde muur heeft 18 wachttorens. Van verre domineert al de donjon of uitkijktoren (33m).

Chaves: brug over rivier TâmegaChaves: brug over rivier de Tâmega

Chaves
De stad Chaves ('sleutels') is bekend om haar Romeinse brug over de rivier Tâmega, de gerookte ham 'Presunto de Chaves' en haar natuurlijke warmwater bronnen. In de calda's borrelt water omhoog van 73°C. Het water zou een genezende werking.

Van het 14e eeuwse kasteel van Chaves staat alleen nog de donjon of uitkijktoren overeind. De rest is verwoest in de Middeleeuwen. Vanaf de toren heb je prachtig uitzicht over de rivier Tâmega. In de toren is een militair museum.

Pombal of duiventil in Trás-os-Montes
Duiventil of pombal
Kenmerkend voor het landschap van Trás-os-Montes zijn de hoefijzervormige duiventillen. De duiven dienen als voedsel. De uitwerpselen van de vogels zijn een belangrijke meststof voor de grond.

Natuurgebieden in Trás-os-Montes
In Trás-os-Montes zijn drie natuurgebieden:

Bloeiende amandelbomen, Noord-PortugalBloei van de amandelbomen in de lente, volgens velen de mooiste periode van het jaar

Voor wandelaars valt in de natuurgebieden van Trás-os-Montes veel te ontdekken. Zie ook de wandeltips: Wandelen in Portugal

Traditionele landbouw
Trás-os-Montes kent koude winters en hete zomers. De Portugezen in dit gebied leven voornamelijk van de landbouw. In het meest noordelijke deel zijn de kastanjegaarden belangrijk. Meer naar het zuiden verbouwt men ook olijven, wijndruiven, amandelen en citrus. De ezel, burro mirandês, speelt hier nog een belangrijke rol als lastdier.

Ook hier, in het nog traditionele Portugal van Trás-os-Montes, staan de ontwikkelingen niet stil. De welvaart neemt toe, en vooral in de grotere steden zie je steeds meer nieuwbouw naast de traditionele, granieten huisjes.

Accommodaties Noord-Portugal

Tips voor bijzonder overnachten in de regio Trás-os-Montes

Vakantiehuisje op Camping Cepo VerdeCamping Cepo Verde is een prachtige, kleinschalige natuurcamping in Gondensende bij Bragança. Hier heb je alle rust en ruimte. Je kunt overnachten in een traditioneel stenen vakantiehuisje of kamperen in je eigen tent. Geniet van ongerepte natuur en oude dorpjes.

Vrijstaande, ecologische bunalow bij Pedras SalgadasPedras Salgadas Spa & Nature Park ligt middenin het berglandschap van Trás-os-Montes. De vrijstaande bungalows zijn ecologisch gebouwd en perfect ingepast in de omgeving, soms zelfs in de bomen. Als fly drive te boeken via &Olives.

Uitzicht over BragançaPousada São Bartolomeu, Bragança. Charmante pousada met prachtig uitzicht op Bragança en haar kasteel.


Voor meer logeeradresjes in Noord-Portugal, kijk op Gastvrij Portugal:

Bed and breakfastBed & breakfast, hotels Noord-Portugal
(ook Nederlandstalige eigenaren)

Pousada Noord-PortugalPousadas (luxe, karakteristieke hotels) in Noord-Portugal
online reserveren)

Camping Noord-PortugalCampings Noord-Portugal
(ook Nederlandstalige eigenaren)

Glamping Noord-PortugalGlamping in Noord-Portugal
(luxe ingerichte tenten, pipowagens en meer)

Vakantiehuis Noord-PortugalVakantiehuizen Noord-Portugal
(ook Nederlandstalige eigenaren)

Meer solares
Meer hotels, B&B
Meer pousadas
Meer vakantiehuizen

Vakanties Trás-os-Montes, Noord-Portugal

Rondreizen die deels door Trás-os-Montes gaan

Natuurpark in PortugalFly drive Langs de natuurparken van Portugal (15 dagen, &Olives). Wist je dat Portugal rijk bedeeld is met schitterende natuur? Deze rondreis van noord naar zuid leidt je langs acht natuurparken, waaronder natuurpark Montesinho in Trás-os-Montes.

Porto, de wijk RibeiraRondreis pousadas in Noord-Portugal (8 dagen, &Olives). Genieten van historie, cultuur en natuur. Hoogtepunten van de fly drive zijn Porto, de Minho regio, de Douro vallei, natuurpark Peneda-Gerês, de Costa Verde en de steden Braga, Guimarães en Bragança.

Rondreis met BragancaPortugese vestingstadjes (Style in Travel, 8, 10, 12 of 15 dagen). Prachtige rondreis langs onbekende stadjes door heel Portugal, zoals Bragança in Trás-os-Montes, Marvão, Évora, Valença do Minho, Belmonte en Guimarães. Je overnacht in pousadas.

Meer individuele (rond)reizen door Noord-Portugal

Groepsreizen die deels door Trás-os-Montes gaan

Groepsrondreis Noord-Portugal en GaliciëRondreis Noord-Portugal & Spaans Galicië (TUI, 10 dagen). Prachtige natuur en authenticiteit, een reis door relatief onbekend gebied. Treed in de voetsporen van pelgrims, bewonder de ruige kust en geniet van Porto. Optioneel is 2 extra nachten Porto.

Meer groeps(rond)reizen door Noord-Portugal

Reisgidsen & wegenkaarten

Lezen over Noord-Portugal

Wandelgids Noord-PortugalWandelgids Noord-Portugal (Op Lemen Voeten)
26 wandelingen door een van de mooiste wandelgebieden van Europa. Ook geschikt voor de fly-drive reiziger die iets meer wil. Geheel herzien en uitgebreid in 2015.

Reisgids Noord-PortugalReisgids Nord-Portugal(Michael Muller Verlag)
Duitstalige gids over alleen het noordelijke gedeelte van Portugal (2020).

Meer reisgidsen en landkaarten Portugal

← Alle artikelen over de Noord-Portugal.


Handig artikel? Deel het op Facebook! Dank je wel :-)

Ja, ik wil graag tips.
Stuur mij regelmatig inspiratie over vakantie in Portugal *
Als welkom krijg je het e-boek:
de 12 mooiste bezienswaardigheden in Portugal
12 Mooiste bezienswaardigheden van Portugal
* Gratis inspiratiemail,
verschijnt max 2x per maand.
Wij respecteren jouw privacy.
Laatste vakantienieuws & tips

Met de auto naar Portugal: routes & tips
Bonfim in Porto, een goed bewaard geheim
Street art in Lissabon: de beste hotspots
Costa Verde, groene kust van het noorden
Rondreis per auto, van Porto naar Algarve
Rondreis Algarve: routes & tips
Portugal met kinderen: adresjes & tips
Algarve: mooiste plekken & vakantietips

Meer vakantienieuws & tips →

Iets nieuws te melden? Neem contact op via info@portugal-vakantie.info.

Overzicht van alle vakanties →
Meer reizen & accommodaties bij:
Booking.com&OlivesGastvrij Portugal