Mosteiro dos Jerónimos, LissabonTorre de Belém in LissabonPalácio da Pena in Sintra
 

De 7 wonderen van Portugal: 7 Maravilhas de Portugal

In Portugal staan de meest prachtige paleizen, kloosters en kastelen. Het ene nog interessanter, uitbundiger en groter dan het andere. Weet je even niet waar je moet beginnen met het bekijken van al dit moois? Dan zijn de 7 Maravilhas de Portugal (7 Wonderen van Portugal) een goede start.

De lijst met zeven nationale monumenten is opgesteld in opdracht van het Portugese Ministerie van Cultuur. Samen brengen ze de historie van de Portugese architectuur in beeld. Stuk voor stuk de moeite van een bezoek waard, bijvoorbeeld tijdens een mooie rondreis door Portugal of een fly-drive.

 

1: Castelo de Guimarães

Kasteel - Castelo de Guimãraes

Bovenaan de middeleeuwse stad Guimarães (Noord-Portugal) staat dit robuuste kasteel uit de 10e eeuw. Hier werd de eerste koning van Portugal geboren, Afonso I. De stad zelf wordt daarom de 'wieg van Portugal' genoemd. Het hele centrum van Guimarães is uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Bezoek ook het gotische paleis Paço dos Duques de Bragança, naast het kasteel. Het centrum van het stadje heeft smalle, sfeervolle straatjes en een mooi plein, er hangt een gezellige sfeer. (Lees meer over de regio Minho, Noord-Portugal waarin Guimarães ligt.)

 

2: Castelo de Óbidos

Castelo de ÓÓbidos

Het kasteel van Óbidos waakt heersend over het ommuurde, kleurige stadje. Het gebouw stamt nog uit de tijd van de Moren. In het kasteel is nu een luxe pousada gevestigd, dus hier kun je meteen in stijl overnachten. Het stadje zelf is een van de bekendste bezienswaardigheden van Portugal. De kleine huisjes met geel en blauw omrande muren, fleurige bloempotten en pittoreske, smalle straatjes maken het tot een geliefde plek voor een dagje uit. (Lees meer over Óbidos)

 

3: Mosterio da Batalha

Klooster Mosteiro da Batalha

Het klooster Santa Maria da Vitória, kortweg Mosteiro da Batalha is een indrukwekkend groot gebouw van okergele kalkzandsteen. Het is rijkelijk gedecoreerd met torentjes, bogen, pinnakels, pijlers, balustrades, rasterwerk en prachtig beeldhouwwerk. Het klooster heeft kenmerken van de gotiek en de manuelstijl. Het mosteiro is gebouwd ter ere van de gewonnen slag bij Aljubarrota. Ga je ook het klooster van Alcobaça bezoeken (zie 4) en het Convento do Cristo Mar in Tomar, koop dan een 7 dagen geldig combinatiekaartje.

 

4: Mosteiro de Alcobaça

Klooster Mosteiro de Alcobaça

Het indrukwekkende Mosteiro de Alcobaça, met een frontzijde van maar liefst 221 meter, herbergt de graftombes van troonopvolger Pedro en zijn maitresse Inês. Pedro was de zoon van de Portugese koning Afonso IV. Omdat de koning de buitenechtelijke relatie van zijn zoon afkeurde, liet hij Inês vermoorden. Het tragische liefdesverhaal vertelt dat Pedro na de dood van zijn vader alsnog trouwde met Inês. Tijdens de huwelijksceremonie moest de hele hofhouding de hand van het lijk kussen. De tombes van deze 'Portugese Romeo en Julia' zijn zo opgesteld dat de twee elkaar op de dag van de verrijzenis direct in de ogen kijken.

 

5: Mosteiro dos Jerónimos, Lissabon

Klooster Mosteiro dos Jerónimos, Lissabon

Het Mosteiro dos Jerónimos of Hiëronymietenklooster staat in de wijk Belém in Lissabon. Het klooster is een van de weinige grote gebouwen uit de gouden tijd dat de aardbeving van 1755 overleefde. De bouw van het indrukwekkende kalkstenen complex duurde meer dan 100 jaar. Geniet van de rijkelijke versieringen met prachtige, ragfijne details en de kleurrijke glas-in-lood ramen. In de kerk van het klooster zijn de graven van Vasco da Gama, de dichter Luís de Camões en leden van de koninklijke familie. (Lees meer over Lissabon)

 

6: Palácio Nacional da Pena, Sintra

Palácio Nacional da Pena, Sintra

Sprookjesachtig, romantisch fantasiekasteel hoog boven op een berg in Sintra. Palácio Nacional da Pena met haar knalgele torens en scharlakenrode donjon is het meest bezochte paleis van Portugal. Het is gebouwd in een vrolijke mengelmoes van stijlen met oosterse en Moorse invloeden. Overal tref je onverwachte hoekjes, poortjes en torentjes. Aan de voet van het kasteel ligt een 270 hectare groot park. (Lees meer over de omgeving van Lissabon)

 

7: Torre de Belém, Lissabon

Torre de Belém, Lissabon

Torre de Belém diende oorspronkelijk als wachttoren aan de monding van de rivier de Taag. Het gebouw in manuelstijl ligt op een klein eilandje. Vanaf het 35 meter hoge terras op de vierde verdieping heb je een mooi uitzicht over de rivier de Taag en de Ponte 25 de Abril. Torre de Belem is gebouwd tussen 1515 en 1521 en staat symbool voor de vele handels- en ontdekkingsreizen van de Portugezen. (Lees meer over Lissabon)

 

Reistips voor cultuurliefhebbers

Rondreizen langs culturele hoogtepunten

Ronde van Portugal met LissabonRonde van Portugal (&Olives, 17 dagen). Tijdens deze complete fly drive maak je een ronde door het hele land. Onderweg kun je zeker 6 van de 7 Maravilhas bezoeken. De reis gaat o.a. via Lissabon, Porto en de Algarve. Je overnacht in kleinschalige en bijzondere hotels.

Sintra, Palácio da PenaNoord en Centraal Portugal met Lissabon (&Olives, 11 dagen). Een rondreis voor liefhebbers van cultuur. Met een beetje passen en meten kun je alle 7 van de Maravilhas bezoeken. Maar deze roadtrip kent nog veel meer hoogtepunten.

ObidosHistorisch Midden-Portugal (flydrive, 10 of 12 dagen, Flextravel). Rondreis langs veel mooie plaatsen en bezienswaardigheden, waaronder Batalha, Óbidos, Sintra en Lissabon. Met verblijf in traditionele quinta's en casa's.

Torre de Belem in LissabonAchterland van Lissabon (autorondreis, 8 dagen, De Jong Intra). Bezoek de mooiste steden in het binnenland. Met een aantal van de 7 Maravilhas de Portugal op het programma in Lissabon, Óbidos, Batalha en Sintra.

Wijnroute Noord-PortugalWijnroute Noord-Portugal (flydrive, 8 dagen, Flextravel). Rondreis door wijngebieden van Noord-Portugal. Je overnacht in solares, Portugese landhuizen. De route komt langs een van de 7 Maravilhas de Portugal: Castelo de Guimarães.

Meer rondreis Portugal
Meer fly drive Portugal

Dit is ook interessant:
LissabonLissabon
De mooiste bezienswaardigheden in de hoofdstad van Portugal.
Paleis in SintraOmgeving van Lissabon
De mooiste dagtrips in de omgeving van Lissabon.


Handig artikel? Deel het op Facebook! Dank je wel :-)

Ja, ik wil graag tips.
Stuur mij regelmatig inspiratie over vakantie in Portugal *
Als welkom krijg je het e-boek:
de 12 mooiste bezienswaardigheden in Portugal
12 Mooiste bezienswaardigheden van Portugal
* Gratis inspiratiemail,
verschijnt max 2x per maand.
Wij respecteren jouw privacy.
Laatste vakantienieuws & tips

Met de auto naar Portugal: routes & tips
Bonfim in Porto, een goed bewaard geheim
Street art in Lissabon: de beste hotspots
Costa Verde, groene kust van het noorden
Rondreis per auto, van Porto naar Algarve
Rondreis Algarve: routes & tips
Portugal met kinderen: adresjes & tips
Algarve: mooiste plekken & vakantietips

Meer vakantienieuws & tips →

Iets nieuws te melden? Neem contact op via info@portugal-vakantie.info.

Overzicht van alle vakanties →