Aveiro, PortugalVissers op het strand van Torreira, Costa Nova, bij AveiroGevels met art nouveau gevels in Aveiro
 

Aveiro, het Venetië van Portugal

De oude havenstad Aveiro is verrassend en uniek om meerdere redenen. Ze kan rekenen op veel belangstelling door de ligging aan de schilderachtige Costa Nova. Dit kustgebied is een heerlijke combinatie van mooie architectuur, gezellige kustplaatsjes, traditionele visserij en een bijzondere natuur.

Vakantie of overnachting boeken in Aveiro, Portugal?
Bekijk reizen & accommodaties Aveiro

Water speelt een grote rol in Aveiro. Sterker nog, dankzij de ligging aan de Atlantische Oceaan was Aveiro in de middeleeuwen een belangrijke handelslocatie.

De stad is omringd door de grootste lagune van Portugal en Spanje, genaamd Ria de Aveiro. Het gelijknamige binnenmeer ligt aan de rand van de stad. Via meerdere kanaaltjes die ook door het sfeervolle centrum slingeren, is de lagune verbonden met de zee.

Traditionele visserij in de lagune van AveiroTraditionele visserij in de lagune van Aveiro

 

Vogelstad
Aveiro heeft haar naam te denken aan alle vogels die vroeger al in dit gebied leefden. 'Ave' betekent namelijk vogel in het Portugees. De eerste naam van de stad was Aviarium, dat later in Aveiro werd veranderd. Ook voor vogelaars is de Ria de Aveiro een interessante omgeving.

Flamingo's in de Ria de AveiroFlamingo's in de Ria de Aveiro

 

Strop voor de vissers
Na de welvaart in de 14e eeuw en aan het begin van de 15e eeuw, heeft Aveiro in het verleden ook een minder periode gekend. In de winter van 1575 werd de stad tijdens een hevige storm geteisterd door een vloedgolf. Pijnlijk gevolg was dat de toegang naar de vissershaven geblokkeerd werd. De handel kwam stil te liggen en de vissers moesten maar liefst vijftig jaar wachten totdat er weer een open verbinding kwam met zee.

 

Bezienswaardigheden Aveiro

Het vlakke en kleinschalige centrum van Aveiro is erg gezellig en goed te lopen. De kanalen en de bootjes doen je misschien wel denken aan Venetië, daarom krijgt de stad ook wel de bijnaam het Venetië van Portugal. Gelukkig is Aveiro veel gemoedelijker en heeft het pittoreske stadje bovenal een typisch Portugees karakter.

Kleurrijke boten en huizen in AveiroKleurrijke boten en huizen in Aveiro

 

Varen in een moliceiro

Een stukje geschiedenis in het huidige straatbeeld, dat zijn de oorspronkelijke vissersboten. Tegenwoordig doen ze dienst als rondvaartboten in de kanalen van de Ria. Het leuke boottochtje gaat sowieso over de Canal da Cidade, het belangrijkste kanaal van Aveiro.

Boottocht door AveiroNiet te missen: een boottochtje door Aveiro

 

De Portugese boten heten moliceiro’s en zien er stijlvol en elegant uit als een gondel. Vroeger werd dit type boot gebruikt voor het verzamelen van zeewier in de lagune. Met een soort harkjes die aan de boot bevestigd zijn, kon de wier van de ondiepe bodem worden gehaald. Die werd vervolgens gebruikt als meststof in de landbouw.

 

Rondreis-TIP: Ontdek Portugal in 10 dagen

Rondreis Portugal met AveiroPortugal is een heel fijn land voor een rondreis: er is veel moois te zien, de wegen zijn goed en de afstanden kort.

Tijdens de autorondreis Ontdek Portugal (De Jong Intra) rijd je in 10 dagen van de Algarve via Porto naar Lissabon. Je verblijft ook een nacht in Aveiro. Andere hoogtepunten onderweg zijn o.a. Évora, Coimbra en Fátima. Een aanrader voor iedereen die in korte tijd veel van Portugal wil ontdekken.

Te boeken als fly drive (met huurauto en vliegtickets) of met eigen vervoer.
Bekijk de rondreis Ontdek Portugal bij De Jong Intra

Meer rondreizen met Aveiro op de route

 

Art Nouveau-route

Tijdens je wandeling door het stadscentrum weet je soms gewoon niet waar je kijken moet, zoveel prachtige gebouwen zijn er te bewonderen. De bijzondere architectuur in Art Nouveau-stijl die zo kenmerkend is voor Aveiro, trekt direct de aandacht van elke bezoeker. Deze gebouwen staan zowel in de hoofdstraten als aan de charmante kades. Je kunt ze niet alleen herkennen aan de stijlvolle gevels, ook ligt er voor op de stoep van het gebouw een speciaal tegeltje met daarop de aanduiding Arte Nova.

Art Nouveau-gevels in het centrum van Aveiro


Art Nouveau-gevels in het centrum van AveiroArt Nouveau-gevels in het centrum van Aveiro

 

Tip: loop bij het toeristenbureau naar binnen voor een speciale Art Nouveau-route die door de stad is uitgezet. De locatie is Rua João Mendonça, een van de hoofdstraten voor de rotonde die over het water is gebouwd.

In de wijk Beira Mar staan oude visserswoningen waar nu vele leuke barretjes geopend zijn. Vanaf het Jardim do Rossio dat daar vlakbij ligt, heb je een mooi uitzicht op de bedrijvigheid op de kade. Neem ook een kijkje bij de kleine maar levendige vismarkt in het centrum, de overdekte Mercado da Peixe.

Oude centrum van AveiroDe wijk Beira Mar


Oude centrum van AveiroRua Domingos Carrancho in de wijk Beira Mar.


Oude centrum van AveiroGezellige straatjes in het centrum van Aveiro.

 

Mooiste treinstation van Portugal

Fans van de typische Portugese tegeltjes, de azulejos, zijn meestal uitgelaten als ze het treinstation van Aveiro zien. En dan met name de achterkant van het gebouw, daar zijn de meeste plateaus versierd met de beroemde blauwe tegels. Je wandelt vanuit het centrum in een kwartier naar dit mooie oude station toe. Op het moment (2019) is het station wat vervallen; hopelijk wordt het snel opgeknapt.

Treinstation AveiroHet oude treinstation van Aveiro

 

Gelukkig is dat niet de enige plaats in Aveiro waar de tegeltjes een blikvanger vormen. Zo is ook de voorkant van de Igreja da Misericórdia betegeld met de azulejos. Bij die kerk, die aan de Praça da Republica ligt, is het mooie altaar de reden om even naar binnen te gaan.

Praça da RepublicaPraça da Republica met links de Igreja da Misericórdia

 

Cultuurliefhebbers maken nog een stop bij het Museu de Aveiro, dat gevestigd is in het vroegere klooster Convento de Jesus. Schilderijen, beeldhouwwerk, verguld houtsnijwerk, zilverwerk en een oude kloosterapotheek zijn hier te bezichtigen.

Feest mee

In Aveiro kun je het hele jaar door verrast worden door leuke evenementen. Zoals de Feira de Março, een voorjaarsmarkt die maar liefst een maand duurt met veel muziek, een kermis en leuke eetkraampjes. Als je in de zomer in Aveiro bent, kun je het jaarlijkse festival Festa da Ria bijwonen met onder andere een botenrace. Een ander feestje waar je in augustus van kunt genieten, is er eentje op culinair gebied. Op het Festival do Bacalhau staat de gezouten kabeljauw een aantal dagen volop in de schijnwerpers.

 

Excursie-TIP: dagtrip Aveiro & Coimbra met local Gustavo

Dagtrip AveiroVerblijf je in Porto en wil je wat meer van het land zien? Ga dan een dag op stap met de Engels sprekende local Gustavo. In de ochtend bezoek je samen Aveiro. Natuurlijk staat een boottocht op het programma.

Tijdens de lunch proef je een regionale delicatesse: geroosterd speenvarken. Je reist hiervoor naar een speciaal restaurant in Mealhada. 's Middags geniet je van prachtig Coimbra. Deze dagtrip met Gustavo kun je ook laten aanpassen aan jouw eigen wensen.

Bekijk deze dagtrip naar Aveiro en Coimbra (via WithLocals)

 

Ovos Moles: zacht ei hoort erbij

Naast de visspecialiteiten, zou je ook de Ovos Moles verplichte kost kunnen noemen als je in Aveiro bent. Dat is een zoete lekkernij gemaakt van eieren en suiker.

Het recept is zeker al 500 jaar oud en betekent 'zachte eieren'. Een slimme non ontdekte dat het eigeel langer houdbaar zou blijven als ze een flinke hoeveelheid suiker toevoegde. En zo ontstond dit lekkere gebakje waar jong en oud graag van snoepen. 

Ovos MolesOvos Moles.

Kiosk met Ovos MolesKiosk met Ovos Moles.

 

Zoutpannen

Tegenwoordig zijn niet alleen de lokale vissers actief in de wateren rondom Aveiro. Naast de traditionele visserij op het binnenmeer, wordt er ook zout gewonnen langs de oevers. Er liggen namelijk duizenden zoutpannen bij het meer dat een oppervlakte van ruim honderd vierkante kilometer beslaat. Vroeger vond hier veel zoutwinning plaats, nu ook nog wel maar op kleinere schaal.

Het bezoeken van het ongerepte wetland van de lagune is zeker aan te raden per boot. Je vaart dan tussen de zoutpannen door. In de zomer is het helemaal een plaatje als de witte bergen zout in de vorm van piramides in de stralende zon liggen te drogen. Grote kans dat je nog witte flamingo’s tegenkomt, die het hele jaar in de lagune verblijven.

Zoutpannen AveiroZoutpannen van Aveiro

 

Ontdek de Costa Nova

Hoewel Aveiro een grote trekpleister is aan de Costa Nova, valt er langs deze veelzijdige kust meer prachtig natuurschoon te ontdekken. Allemaal eenvoudig bereikbaar vanuit het centrum van de stad.

Reserva Natural das Dunas de São Jacinto

Als je houdt van ongerepte stranden, zet je vanuit Aveiro koers naar het noorden. Ongeveer twaalf kilometer verderop ligt dit beschermde natuurgebied dat enorm uitgestrekt is. Reserva Natural das Dunas de São Jacinto ligt tussen de Atlantische Oceaan en de Ria de Aveiro op de punt van het schiereiland São Jacinto. Ideaal voor een stevige wandeling door de duinen, het wetland en de bossen. Er leven veel vogels in dit natuurgebied.

Reserva Natural das Dunas de São JacintoReserva Natural das Dunas de São Jacinto

 

De vissers van Torreira

De charme van de lokale visserij is ook te bewonderen in de haven van het dorpje Torreira aan de Ria de Aveiro. Het is leuk om de vissers hier aan het werk te zien, druk in de weer bij de kleurrijke boten. Ook aan de andere kant van het dorp, op het strand van Torreira aan de Atlantische Oceaan, halen de vissers nog op traditionele wijze hun vangst binnen.

Boten in de vissershaven van TorreiraVeel kleurrijke boten in de vissershaven van Torreira aan de Ria de Aveiro

Traditionele visserij op het strand van TorreiraTraditionele visserij op het strand van Torreira

 

Portugese paling eten

Heb je ondertussen honger gekregen door de frisse zeelucht? Dan kun je op zoek naar een lokaal eettentje om de verse vangst zelf te beoordelen.

Wil je een schaal met krabben en schelpjes bestellen of durf je het aan om dé delicatesse uit de provincie Aveiro te proeven? De enguias zijn gefrituurde palingen in azijn die je met kop en staart, dus in z’n geheel, op moet eten. Bom proveito!

Tip: bij Restaurante Avenida Praia, op het plein vlakbij het strand, proef je de heerlijkste regionale lekkernijen en verse vis. Sla hier ook zeker het toetje niet over!

Bijzonder & luxe overnachten: Pousada da Ria in Torreira

Zonsondergang in de Ria de AveiroDe luxe Pousada da Ria in Torreira is gebouwd op palen aan de rand van de lagune Ria de Aveiro.

Geniet van het kleine privé-strand, het buitenzwembad, het restaurant en de bar. Vanuit je kamer heb je uitzicht over de tuin of over de lagune. Honden zijn toegestaan in deze pousada.

Pousadas horen echt bij de cultuur van Portugal. De charmante, luxe hotels vormen een netwerk door het hele land.

De pousada van Torreira kun je online reserveren via Booking.com. Een fly drive naar Pousada da Ria (vliegticket & huurauto & accommodatie) boek je via &Olives.

Bekijk meer accommodaties in en bij Aveiro

 

Dagje Praia da Costa Nova

Een strand dat tot de verbeelding spreekt is Praia da Costa Nova. Hier staan parallel aan het strand allemaal vrolijk gestreepte huisjes in allerlei kleuren naast elkaar. Het gezellige dorpje heeft een sfeervol karakter. Het doet sommige bezoekers aan Scandinavië denken, anderen zelfs aan Curaçao.

Gestreepte huisjes bij Praia da Costa NovaVrolijk gestreepte huisjes bij Praia da Costa Nova

 

Een geschikte lunchplek vinden is absoluut geen probleem aan de promenade, want Praia da Costa Nova staat bekend om de talloze restaurantjes en café's. Je kunt ook de overdekte vismarkt bezoeken en een wandeling maken over een houten pad dat langs het strand en de duinen ligt.

Net ten noorden van dit mooie strand ligt Praia da Barra, een drukker strand. Hier staat de hoogste én oudste vuurtoren van Portugal. Let wel op als je hier wilt zwemmen, het water kan wild zijn en er staat meestal wel een windje.

Vuurtoren van Praia da Barra aan de Costa NovaDe beroemde vuurtoren van Praia da Barra aan de Costa Nova

 

Fietsend Aveiro verkennen

Dankzij het vlakke landschap en de vele goede fietspaden, kun je de omgeving van Aveiro heel goed vanaf de tweewieler ontdekken. Het wordt zelfs gestimuleerd door het stadsbestuur om op deze milieuvriendelijke en gezonde manier op pad te gaan. De stad stelt namelijk gratis fietsen beschikbaar, de witte BUGA's. Dat is een afkorting voor Bicicleta de Utilização Gratuita de Aveiro, vertaald: "Gratis te gebruiken fietsen van Aveiro".

Gratis fiets in AveiroOp een gratis witte fiets, BUGA, de stad bezichtigen.

 

Ook investeert de regio in de aanleg van goede fietsroutes. Zoals de Cicloria. Dat is een groeiend netwerk van fietsroutes in verschillende regio's in Portugal, die door schitterende natuur slingeren. Tussen het dorp Esmoriz en Ria de Aveiro ligt ook een mooie Cicloria. Het fietsnetwerk van ongeveer 40 kilometer heeft drie verschillende routes (rood, groen en blauw) over rustige wegen. Onderweg kom je langs de wetlands, kleine vissershaventjes en landbouwvelden.

Cicloria fietsroute bij Aveiro

 

Cicloria fietsroute bij AveiroFietsen over de Cicloria, heerlijk op een bewolkte, zomerse dag.

Vissershaventje langs de CicloriaVissershaventje Cais da Ribeira de Pardelhas langs de groene route van de Cicloria. Hier kun je ook wat drinken bij een cafeetje.

 

Ook aan de andere kant van de Ria de Aveiro kun je vanaf Torreira langs het water fietsen over een prachtig fietspad. Deze route sluit aan op de Cicloria.

Fietspad bij Torreira langs de Ria de AveiroFietspad bij Torreira langs de Ria de Aveiro

 

Aveiro is goed bereikbaar

Als je Aveiro wilt bezoeken, is dat meestal als onderdeel van een rondreis door Portugal of tijdens een stedentrip naar Lissabon of Porto. Voor campers is op loopafstand van het centrum een goed bereikbare camperplaats. Ook je auto kun je meestal makkelijk parkeren.

Als je geen auto tot je beschikking hebt, is het goed om te weten dat bus- en treinreizen in Portugal heel betaalbaar zijn. En het is gelijk een leuke manier om je te verplaatsen. Vanuit de grote steden is het openbaar vervoer van en naar de prachtige waterstad goed geregeld.

Tekst op deze pagina: Anouk Hulsman.
Anouk woont vanaf eind 2018 in het zuiden van Portugal. In het prachtige oosten van de Algarve om precies te zijn. Vanuit daar bezoekt ze graag alle bijzondere plekjes van haar nieuwe thuisland. En dat zijn er nogal wat 😉


Vakanties Aveiro, Portugal


Vakantie boeken naar Aveiro? Maak je keuze. Ik zoek een:

Excursies & dagtrips Aveiro

Graffiti in AveiroExcursies & tours Aveiro. De stad ontdekken met een lokale gids? Boek dan vooraf online je activiteiten via Get Your Guide. Met (halve) dagtrips naar Aveiro, meestal vanuit Porto, soms vanuit Lissabon. Ook combinaties met o.a. Coimbra. Betalen met IDeal.

Accommodaties Aveiro

Avond in AveiroVolop keuze uit accommodaties in Aveiro (Booking.com). Een paar tips: Hotel Moliceiro**** (met uitzicht op de Ria de Aveiro), Aveiro 5 Estrelas (lekker op jezelf) en vakantiehuis Casa Clara (rustig gelegen, centrum op loopafstand, met het gezin).

Ria de Aveiro bij zonsondergangPousada da Ria, luxe hotel bij het vissersdorp Torreira aan de rand van de lagune Ria de Aveiro. Deze pousada kun je online reserveren via Booking.com.


 

Voor meer bijzonder overnachten in de regio Beiras, kijk op Gastvrij Portugal:

Bed and breakfastBed & breakfast, hotels Beiras
(ook Nederlandstalige eigenaren)

Pousada BeirasPousadas (luxe, karakteristieke hotels) in Beiras
(online reserveren)

Camping BeirasCampings Beiras
(ook Nederlandstalige eigenaren)

Glamping BeirasGlamping in Beiras
(luxe ingerichte tenten, pipowagens en meer)

Vakantiehuis BeirasVakantiehuizen Beiras
(ook Nederlandstalige eigenaren)

 

Meer hotels, B&B
Meer pousadas
Meer vakantiehuizen

Vakanties Aveiro en Centro de Portugal

Fly drive Aveiro (vliegticket & huurauto & accommodatie)

Rondreis PortugalFly drive Aveiro (&Olives). In de omgeving van Aveiro is enorm veel moois te zien. Met een fly drive heb je alle vrijheid om die omgeving te gaan verkennen. &Olives heeft een paar leuke hotels in en vlakbij Aveiro die je boekt incl. vliegtickets en huurauto.

Rondreizen & fly-drives met Aveiro op de route

Rondreis PortugalGrand Tour of Portugal (ANWB, 18 of 23 dagen). Na deze rondreis ken je Portugal heel erg goed! Ontdek al het moois, van de Douro-vallei tot de Algarve, van Lissabon tot Porto. Je verblijft ook 2 nachten in Aveiro. Incl. huurauto en vliegtickets (fly drive) .

Rondreis Ontdek Portugal (De Jong Intra, 10 dagen). Autorondreis langs de bekende hoogtepunten van Portugal, van de Algarve via Porto naar Lissabon. Je verblijft ook een nacht in Aveiro. Andere mooie plekjes onderweg zijn o.a. Évora, Coimbra en Fátima.

Hotel SesimbraVissersstadjes aan de westkust (10 of 15 dagen, Style in Travel). Rondreis fly-drive langs drie leuke vissersstadjes aan de westkust: pittoresk Sesimbra, schilderachtig Peniche (bezoek Berlenga-eiland) en Aveiro, het 'Venetië van Portugal'.

Kathedraal in ÉvoraFly drive Complete Portugal (Sunweb, 8 dagen). In een flink tempo zie je tijdens deze reis veel highlights van Portugal. Met o.a. Lissabon, Sintra, Cascais, Óbidos, Coimbra, Porto, Fátima, Marvão en Estremoz. Op dag 5 bezoek je Aveiro.

PortoRondreis Noord- & Centraal Portugal, fly drive langs pousadas (&Olives, 8 dagen). Met op de route: romantisch Porto, historische steden Viana do Castelo, Guimarães en Coimbra, de Douro-vallei, bergweggetjes in de Serra da Estrela en een boottochtje in Aveiro.

Rondreis door Noord en Centraal PortugalFly-drive Noord en Centraal Portugal, rondreis langs hotels (&Olives, 8 dagen). Gevarieerde rondreis met op het programma: Porto, Guimarães, de Douro-vallei, Arganil (bezoek Piódão en de Serra da Estrela), Coimbra en Aveiro.

Bedevaartsoord FátimaGrand Tour Pousadas van Portugal (Flextravel, 15 dagen). Fly drive langs luxe hotels. Met verblijf in de pousadas van Ourém (Fátima), Torreira (Aveiro), Guimarães, Covilhã (Serra da Estrela), Marvão & Estremoz (Alentejo), Palmela en een hotel in Lissabon.

Meer individuele rondreis - fly drive Midden-Portugal

Vliegticket Porto of Lissabon

Vliegticket Porto of Lissabon. Aveiro is makkelijk bereikbaar per trein en met de auto vanaf zowel het vliegveld van Porto (75 km) als Lissabon (260 km). Bekijk de 5 tips voor een goedkoop vliegticket naar een van deze luchthavens. Met handige prijsvergelijkers om direct jouw beste ticket te boeken.

Auto huren Aveiro & Centro de Portugal

Als je in Aveiro verblijft, dan kan een huurauto fijn zijn. Niet speciaal vanwege het vervoer van en naar de luchthaven, want dat kan ook met de trein. Maar een auto is ook handig om de prachtige regio Centro de Portugal verder te gaan verkennen.

Voor zorgeloos een auto huren in Portugal bevelen wij Sunny Cars aan. Waarom, dat lees je op de pagina auto huren in Portugal.


← Alle artikelen over de regio Midden-Portugal


Handig artikel? Deel het op Facebook! Dank je wel :-)

Ja, ik wil graag tips.
Stuur mij regelmatig inspiratie over vakantie in Portugal *
Als welkom krijg je het e-boek:
de 12 mooiste bezienswaardigheden in Portugal
12 Mooiste bezienswaardigheden van Portugal
* Gratis inspiratiemail,
verschijnt max 2x per maand.
Wij respecteren jouw privacy.
Laatste vakantienieuws & tips

Met de auto naar Portugal: routes & tips
Bonfim in Porto, een goed bewaard geheim
Street art in Lissabon: de beste hotspots
Costa Verde, groene kust van het noorden
Rondreis per auto, van Porto naar Algarve
Rondreis Algarve: routes & tips
Portugal met kinderen: adresjes & tips
Algarve: mooiste plekken & vakantietips

Meer vakantienieuws & tips →

Iets nieuws te melden? Neem contact op via info@portugal-vakantie.info.

Overzicht van alle vakanties →
Meer reizen & accommodaties Aveiro en Beiras bij:
&OlivesBooking.comANWBDe Jong IntraGastvrij Portugal
Tours & dagtrips Aveiro bij:
GetYourGuideWithlocals