Vissersdorp Carrapateira
 

Costa Vicentina: natuurpark aan de zuidwestkust van de Algarve

Voor een zonzekere rust- of wandelvakantie moet je in het uiterste zuidwesten van de Algarve zijn, aan de Costa Vicentina.

De onstuimige Atlantische Oceaan slaat er luid tegen de klippen. Authentieke vissersdorpjes liggen, gespaard van massatoerisme, verscholen tussen groene heuvels en goudgele stranden. De Costa Vicentina, de beschermde kustlijn genoemd naar de Heilige Vicentius, maakt deel uit van het 'Parque Natural do Sudoeste Alentejana e Costa Vicentina'. Een natuurgebied waar de lente in december begint en de zomer pas in november eindigt.

Costa Vicentina, natuurpark zuidwest kust AlgarveNatuurpark Costa Vicentina, ongerepte zuidwest kust

 

Vogels en dolfijnen spotten
Vogelspotters halen hier in de herfst hun hart op, wanneer honderden gieren zich klaarmaken voor de grote trek zuidwaarts vanuit Sagres. Plantenliefhebbers genieten al vanaf december van de geuren en kleuren van cistusrozen, heide, brem, wilde lavendel, rozemarijn, orchideeën en gladiolen. Een tiental plantensoorten zijn nergens anders ter wereld te vinden.

Dolfijnen spottenDolfijnen spotten

 

Everzwijnen en vossen zijn courant voorkomende zoogdieren, maar ook mangoestes en genetkatten worden hier nog gezien. Wie vanuit Sagres een uitstap op zee maakt, zal genieten van buitelende scholen dolfijnen, en met wat geluk worden zelfs walvissen gespot!

Historie van piraten en ontdekkingsreizigers
Ook vanuit historisch standpunt is Sagres een aanrader. Van hieruit en vanuit de naburige stad Lagos, vertrokken de grandioze Portugese ontdekkingsreizigers onder het bewind van Hendrik de Zeevaarder, die er de befaamde Zeevaartschool oprichtte.

Glooiend landschap in het binnenland van de AlgarveGlooiend landschap in het binnenland van de Algarve

 

In dit gebied, dat lang als 'het Einde van de Wereld' werd gezien, liggen nog een 300-tal menhirs verspreid in het glooiende landschap. Langs de kuststrook vinden we overblijfselen van Moorse vestigingen en forten, die de bevolking bescherming boden tegen piraten.

Talrijke restaurants met verse vis
Ook voor een gastronomische vakantie ben je aan de Costa Vicentina aan het juiste adres. In de talrijke typische restaurants wordt elke dag de smakelijkste verse vis geserveerd. 's Nachts gevangen, 's middags op je bord, en extra lekker bij een heerlijk glaasje Portugese wijn.

's Morgens word je wakker met Portugese koffie, die tot de beste ter wereld hoort. En 's avonds kan je genieten van een glaasje medronho, een likeur gemaakt van de vruchten van de aardbeiboom. Deze fruitboom kom je regelmatig tegen tijdens de wandelingen in het nog onontdekte binnenland van de Costa Vicentina.

Tekst en foto's op deze pagina:
Hilde van Hemelrijck & Koen Heene

Vakanties Costa Vicentina

Fly drive (vliegticket, huurauto & 1 accommodatie)

Eliza was here, fly-drive PortugalEliza was here: Costa Vicentina in typisch Portugese stijl. Eliza kiest haar accommodaties op couleur locale, kleinschaligheid en mooie ligging. Met pareltjes aan de Costa Vicentina: Monte do Casarão, Monte do Zambujeiro, Pe No Monte en Monte da Galrixa.

Meer fly-drive Portugal

Rondreis Costa Vicentina

Costa Vicentina minivakantieBouw je eigen rondreis (Riksja Travel). Met de 'bouwstenen' van Riksja Travel bouw je jouw ideale rondreis. Je kunt ze onderling combineren en/of toevoegen aan een bestaande reis. Het minireisje 'Ongerepte kliffenkust' (3 dagen) brengt je naar de Costa Vicentina.

Meer rondreis Portugal

Actieve vakanties Costa Vicentina

Gezinsvakantie
Kindervakantie op het Portugese strandActieve gezins-strandvakantie in natuurpark (SNP Natuurreizen). In dit deel van de Algarve ontdek je de mooiste zandstranden tussen imposante kliffen. Een fijne omgeving voor golfsurfen, mountain biken, geocaching of dobberen op de golven. Je verblijft in oude dorpshuisjes. De reis is inclusief een activiteitenpakket.


Familievakantie surfen AlgarveSurfen onder de Portugese zon (Pharos Reizen). Sportieve, 8-daagse familievakantie waarin je leert surfen samen met andere Nederlandse gezinnen. Je krijgt les van Nederlandse instructeurs. Je gaat ook suppen en kunstwerken bouwen. Met overnachtingen op een camping in een tipi-/belltent. Auto & ticket zijn bij te boeken.


Individuele wandelvakantie
Stille kust van de AlentejoRota Vicentina: wandelen langs de Atlantische Oceaan (SNP). Wandelen door stil natuurgebied, over intieme stranden, langs baaitjes, duinen en kliffen over het pad Rota Vicentina. Eindpunt is het meest zuidwestelijke puntje van Europa, de Cabo de São Vicente.


Stille kust van de AlentejoWandelvakantie Rota Vicentina (Eigen-Wijze Reizen). Heerlijke wandelvakantie langs de westkust van de Algarve. Je volgt de pelgrimstocht naar het graf van Sint Vicentius op de meest zuidwestelijke punt van de Algarve.


Groepswandelvakantie
Lichte wandelvakantie AlgarveAlgarve, licht & comfortabel (SNP Natuurreizen). Ontspannen wandelen langs de kliffen van de Costa Vicentina, de heuvels van Serra de Monchique en over het wandelpad Via Algarviana. Je verblijft in twee comfortabele hotels met zwembad en wellness.


Wandelen langs de Costa Vicentina, Zuid PortugalKliffen en stranden van de Costa Vicentina (SNP). Geniet van de zilte zeelucht, steile kliffen en de rust van de relatief ongerepte westkust. Je wandelt met een groep door natuurgebied 'Sudoeste Alentejano en Costa Vicentina' naar de Cabo de São Vicente, de meest zuidwestelijke punt van Europa.

Meer actief

Reisgidsen

Lezen over Costa Vicentina

Wandelgids Algarve, PortugalWandelgids Algarve: 28 wandelingen in de Algarve met uitvoerige route-informatie (inclusief GPS) en extra wandelsuggesties, langs de kust en door het binnenland. In deze gids staan 6 wandelroutes door het Parque Natural do Sudoeste Alentejana e Costa Vicentina (De Zwerver).

Wandelgids Rota VicentinaWandelgids Rota Vicentina. Duitstalige, gedetailleerde wandelgids van de Rota Vicentina met redelijk tot goede routebeschrijvingen. Vanwege het summiere kaartmateriaal in het boekje, is de aanvullende wandelkaart Rota Vicentina aan te bevelen (De Zwerver).

Meer reisgidsen en kaarten Portugal

← Alle artikelen over Algarve


Handige info? Deel deze pagina op Facebook! Dank je wel :-)

Ja, ik wil graag tips.
Stuur mij regelmatig inspiratie over vakantie in Portugal *
Als welkom krijg je het e-boek:
de 12 mooiste bezienswaardigheden in Portugal
12 Mooiste bezienswaardigheden van Portugal
* Gratis inspiratiemail,
verschijnt max 2x per maand.
Wij respecteren jouw privacy.
Laatste vakantienieuws & tips

Haal de sfeer van Portugal in huis
Portugal met kinderen: adresjes & tips
Rondreis Azoren: tips voor eilandhoppen
Rondreis Algarve: routes & tips
Rondreis Porto-Lissabon: tips & route
Cascais, stijlvolle badplaats bij Lissabon
Coimbra, de veelzijdige universiteitsstad
Algarve: mooiste plekken & vakantietips

Meer vakantienieuws & tips →

Iets nieuws te melden? Neem contact op via info@portugal-vakantie.info.

Overzicht van alle vakanties →