Kasteel van BejaTorre de Menagem van BejaOud straatje in Beja
 

Beja, vriendelijk stadje van de Alentejo

Op het Portugese vasteland ligt de Alentejo, een van de dunstbevolkte gebieden van Europa. In deze grootste provincie van Portugal zijn de stadjes ook dun gezaaid. Maar Beja is een van de weinige grotere plaatsen die tussen de bergen en de zee ligt. Of 'entre a serra e o mar' zoals de Portugezen dit beeldschone gebied omschrijven. Tijdens een bezoek aan Beja tref je een mooie mix van historie en gezelligheid.

Vakantie of overnachting boeken in Beja, Portugal?
Bekijk reizen & accommodaties Beja

In Beja wonen ongeveer 35.000 mensen en de stad ligt gemoedelijk ingeklemd tussen een van de belangrijkste landbouwgebieden van Portugal. Baixo Alentejo is het deel van de regio waar Beja onder valt. Dit afgelegen deel van Portugal trekt wel toeristen, maar de aantallen zijn nog altijd bescheiden. Beja en omgeving is daarom ook een ideaal uitje vanuit het drukkere Lissabon of de Algarve. 

Uitzicht over Beja en omgevingUitzicht over Beja en de omgeving. Foto: Anouk Hulsman.

 

De geschiedenis van de stad gaat terug naar de bronstijd en later werd Beja de regionale hoofdstad onder Julius Caesar. Tijdens dit Romeinse tijdperk heeft Beja de naam Pax Julia gekregen. Verschillende gebouwen in de stad dragen nu deze bijzondere naam, zoals het stadstheater. Het Moorse tijdperk heeft ook zichtbare sporen nagelaten in de architectuur van verschillende bouwwerken in Beja.

 

Het centrum van Beja ontdekken

Het kleine, charmante centrum van Beja is aangelegd in een cirkel en vraagt om een ontdekking in alle rust. Al wandelend langs de bezienswaardigheden merk je dat de vele smalle, bochtige straatjes altijd uitkomen op leuke pleintjes of bredere straten met winkels en gezellige restaurantjes.

Het centrum van BejaPrachtig opgeknapt pand in de Rua de MértolaHet centrum van Beja. Foto's: Anouk Hulsman.

 

Veel oude panden zijn in de afgelopen decennia op een prachtige manier hersteld. Toch kom je her en der nog gebouwen en huizen tegen met vervallen gevels, originele deuren die inmiddels scheef in het kozijn hangen en vervaagde tegels (azulejos) die er ooit kleurrijk uitzagen. Ze wachten geduldig totdat het hun beurt is voor een opknapbeurt.

 

Castelo de Beja

Castelo de BejaCastelo de BejaCastelo de Beja. Foto's: Anouk Hulsman.

 

Aan de rand van de binnenstad staat een prachtig kasteel uit de 13e eeuw. Dit gigantische bouwwerk is hét symbool van Beja en steekt van heinde en verre overal boven uit. Het laat zien dat de stad tijden kende waarin ze vijanden op veilige afstand moest houden en bewaking van de landgrenzen noodzakelijk was om te overleven. Vanuit de hoge opvallende centrale toren van het kasteel, de Torre de Menagem, bevond men zich op de beste strategische locatie om de omgeving in de gaten te houden.

Torre de MenagemTorre de Menagem. Foto: Anouk Hulsman.

 

Tegenwoordig is het plateau op de derde verdieping van de toren nog altijd (gratis) bereikbaar. Via een wenteltrap met bijna 200 treden bereik je de top van de 40 meter hoge toren die volledig van marmer is gebouwd. Dit is zonder twijfel de beste plek van Beja om te genieten van het panoramische uitzicht. Onder je liggen de witte huisjes met rode daken en in de verte het oneindige kale landschap van de Alentejo dat goudkleurt door de zon. De kasteelmuren, waar je overheen kunt wandelen, verbinden de vier hoektorens.

Uitzicht vanaf het kasteelUitzicht vanaf het kasteel. Foto: Anouk Hulsman.

 

Binnen deze ommuring ligt ook het kleine Museu Jorge Vieira. Hij was een belangrijk Portugees beeldhouwer uit de 20ste eeuw die bekend staat om zijn terracotta beeldjes.

Stadsmuur van ÉvoraDe oude stadsmuur van Évora. Foto: Anouk Hulsman.

 

Praça da República

En dan door naar het bekendste plein van de stad, het Praça da República. Op steenworp afstand van het kasteel vind je hier onder andere de Pelourinho de Beja. Dat is een schandpaal die oorspronkelijk stamt uit de 16e eeuw en inmiddels al een aantal keren is nagemaakt. De grootte en de vorm zijn wel naar origineel ontwerp. Tegenwoordig staat hij tussen de terrastafeltjes, waardoor dit stukje geschiedenis niet direct opvalt.

Pelourinho da BejaPelourinho da Beja. Foto: Anouk Hulsman.


Op het plein staat ook een mooie kerk, de Igreja da Misericórdia, een typisch gebouw in renaissancestijl. Het bijzondere aan deze kerk is dat men in 1927 een waterreservoir op het dak bouwden ze om de bevolking te voorzien van water. Wie bekend is met de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella: het bordje met de bekende schelp hangt ook op het plein. Beja ligt namelijk ook op de pelgrimsroute door Portugal.

Igreja da MisericórdiaIgreja da Misericórdia. Foto: Anouk Hulsman.

 

Meer kathedralen en kerken

Een andere bezienswaardigheid naast het kasteel is de spierwitte kathedraal Sé de Beja. De binnenkant van de kerk is vrij eenvoudig, maar toch is het de moeite om een kijkje te nemen in de kerk vanwege de mooie muurschilderingen met typische Portugese tegels.

Sé de BejaSé de Beja.

 

Meer cultuur kun je bewonderen bij de Igreja de Santo Amaro. Deze kerk is een van de oudste van Beja en huisvest een belangrijke collectie van de Visigotische afdeling van het regionale museum van de stad.

In het Museu Regional Rainha D. Leonor zelf kun je archeologische vondsten bewonderen uit de Romaanse en Bronse tijd.

Museu Regional de BejaMuseu Regional de Beja, ook wel Museu Regional Rainha D. Leonor.

 

Igreja de Santa Maria is nog een kerk in de binnenstad die een interessante mix van stijlen kent. Ook apart is de witte kerkgebouw en de bijbehorende toren in een andere kleur.

Igreja de Santa MariaIgreja de Santa Maria. Foto: Anouk Hulsman.

 

Fly drive rondreis: Natuur van de Alentejo en Algarve

Onthaasten in Portugal Centro, rondreis

 

De Alentejo is een heerlijke regio om uitgebreid met de (huur)auto te gaan verkennen. Bijvoorbeeld tijdens een 14-daagse fly drive rondreis Natuur van de Alentejo en Algarve

De reis start in de ongerepte Alentejo met velden vol kurkeiken en uitgestrekte wijnvelden in een heuvelachtig landschap. Slenter door historische stadjes, waaronder het prachtige Évora. Je verblijft ook twee dagen in Beja, waar je de stad maar ook de mooie omgeving kunt gaan verkennen. De laatste week geniet je in de Algarve van de bijzondere kust.

Je boekt deze fly drive rondreis door Alentejo en Algarve via TUI.

 

Bekijk meer rondreizen met Beja op de route

Overige bezienswaardigheden in Beja

Aan het einde van de leuke winkelstraat Rua de Mértola staat nog een deel van de Romeinse muur overeind, de Mértola-poort. In vroegere tijden was dit een van de toegangspoorten naar de stad en in 1867 is de poort herbouwd.

Een van de mooiste plekjes is het stadspark Jardim Gago Coutinho e Sacadura Cabral. Loop door de prachtig aangelegde tuinen met picknickbankjes, een vijver en zelfs een mooie speeltuin. Op hete dagen is dit stukje groen een verademing.

Jardim Gago Coutinho e Sacadura CabralJardim Gago Coutinho e Sacadura Cabral. Foto: Anouk Hulsman.
 

Horeca in Beja

Overal in het centrum van Beja kun je heerlijk eten en drinken. Voor thee met een heerlijk taartje loop je binnen bij de oude theesalon Maltesinhas aan de Terreiro dos Valentes. Neem even de tijd om je favoriete smaakje uit te zoeken, er staan er maar liefst 45 op de kaart. Bij het lokale zoete broodje met pompoen, Pão de Rala, lik je geheid je vingers af!

Pulo do Lobo, net aan de zuidelijke rand van het centrum, is een lokale favoriet. Het grote terras is een komen en gaan van Portugezen die houden van lekker eten.

Wie gek is op brood, stopt even bij Seara de Pão, het beste bakkertje van de stad. En een lekker kippetje eten is bij O Alemão extra leuk vanwege het terras met uitzicht over het unieke landschap.

Uitzicht vanaf restaurant O AlemãoUitzicht vanaf restaurant O Alemão. Foto: Anouk Hulsman.

 

Bij veel restaurantjes in Beja zie je het bord 'Há Caracóis' staan. Voor fijnproevers betekent dat: ze serveren hier verse slakken, een regionale specialiteit!

Verse slakken op het menuVerse slakken zijn een regionale specialiteit. Foto: Anouk Hulsman.

 

Een andere lokale trots is de wijn. Beja ligt in het hart van de Alentejo-streek waar de beste wijnen van Portugal vandaan komen. De ervaring met de wijnproductie gaat terug naar de Romeinse tijd. Net buiten Beja liggen tal van wijngaarden waar bezoekers meer dan welkom zijn voor een proeverij. Geniet van een heerlijk glas Aragonez of een Castelão die gerijpt heeft op de vruchtbare grond van de Alentejo.

Voor een proeverij inclusief beleving van de unieke wijncultuur kun je onder andere terecht bij Cella Vinaria Antiqua, ongeveer 24 kilometer ten noorden van Beja, of bij Casa de Santa Vitória, ten zuidwesten van de stad.

 

De leukste logeeradressen

Beja biedt aardig wat keuze aan leuke, verrassende overnachtingsplekken. Wij lichten er vier uit in het centrum van de stad:

 • Het voormalige Franciscaans klooster met een goed bewaard gebleven kapel is omgebouwd tot Pousada Convento de Beja. Een pousada is een luxe herberg die bezoekers de gelegenheid biedt om op een historische plek met een mooi verhaal de nacht door te brengen.
   

Pousada Convento de BejaPousada Convento de Beja. Foto: Anouk Hulsman.

 
 • Hospedaria Dona Maria, een echt Portugees, gezellig onderkomen in een prachtig oud pand tegenover het klooster.
   
 • Heel centraal in een van de levendigste straten van de stad, ligt Hotel Bejense. Goed verzorgd en met een leuk terras voor de deur.
   
 • Verscholen in een prachtig autentiek straatje is Guesthouse Stories een aanrader voor wie houdt van klein en fijn.
   

 

Tekst op deze pagina: Anouk Hulsman.
Anouk is vanaf eind 2018 voor haar werk als yogadocente vaak in het zuiden van Portugal. In de prachtige Algarve om precies te zijn. Vanuit daar bezoekt ze graag bijzondere plaatsen, mooie natuurgebieden en schilderachtige strandjes. En dat zijn er nogal wat 😉


Vakanties Beja, Alentejo, Portugal


Vakantie boeken naar Beja of de Alentejo? Maak je keuze. Ik zoek een:

Accommodaties Beja

Maria's Guesthouse in BejaBijzondere hotels en guesthouses in Beja (Booking.com). In en rondom Beja zijn leuke logeeradressen te vinden. Zoals het authentieke Maria's Guesthouse (op de foto) op 200 meter van het Castelo de Beja. Bekijk alle accommodaties in Beja.


 

Voor meer bijzonder overnachten in de regio Alentejo, kijk op Gastvrij Portugal:

Bed and breakfastBed & breakfast, hotels Alentejo
(ook Nederlandstalige eigenaren)

Pousada AlentejoPousadas (luxe, karakteristieke hotels) in Alentejo
online reserveren)

Camping AlentejoCampings Alentejo
(ook Nederlandstalige eigenaren)

Glamping AlentejoGlamping in Alentejo
(luxe ingerichte tenten, pipowagens en meer)

Vakantiehuis AlentejoVakantiehuizen Alentejo
(ook Nederlandstalige eigenaren)

 

Meer hotels, B&B
Meer pousadas
Meer vakantiehuizen

Vakanties Beja en Alentejo

Fly drive Beja (vliegticket & huurauto & accommodatie)

Fly drive naar Beja, landelijk verblijfFly drives Beja (&Olives). Wil je Beja en omgeving uitgebreid gaan verkennen, dan vind je bij &Olives heerlijke adresjes om te verblijven. Bijzondere, authentieke en kleinschalige accommodaties, gelegen in en rondom de stad. Je boekt incl. vliegtickets en huurauto.

Rondreizen & fly-drives met Beja op de route

Ponte de Lima in Noord-PortugalVan Lissabon naar Porto (15 dagen, &Olives). Deze rondreis start met een verblijf in een bijzondere solar vlakbij Lissabon. Daarna reis je via de Alentejo, natuurgebied Serra da Estrela en Coimbra naar het noorden. Je overnacht in solares en quintas, o.a. in Beja.

Rondreis Ontdek Portugal: Algarve - Lissabon - Porto (De Jong Intra, 8 dagen). Autorondreis langs bekende hoogtepunten van Portugal, o.a. Porto, Lissabon, Coimbra, Évora en bedevaartsoord Fátima. De reis start in Algarve en eindigt in Porto. Op dag 2 bezoek je Beja.

Restaurants in Alentejo, ÉvoraPousada gourmet Algarve-Alentejo-Lissabon (&Olives, 8 dagen). Rondreis fly drive met verblijf in prachtige pousadas, inclusief vier stijlvolle diners. Hoogtepunten van de reis zijn Lissabon, de Alentejo met Évora en Beja, en de Algarve. Natuur, cultuur en lekker eten.

Meer individuele rondreis - fly drive Alentejo

Vliegticket Lissabon of Faro

Vliegticket Lissabon of Faro. Beja is zowel vanuit Lissabon (175 km) als Faro (150 km) makkelijk met de auto bereikbaar. Bekijk de 5 tips voor een goedkoop vliegticket naar een van deze luchthavens. Met handige prijsvergelijkers om direct jouw beste ticket te boeken.

Auto huren Beja & Alentejo

Als je in Beja verblijft, dan is een huurauto zeker handig. Niet alleen voor vervoer van en naar de luchthaven, maar ook om de prachtige Alentejo verder te gaan verkennen. Voor zorgeloos een auto huren in Portugal bevelen wij Sunny Cars aan. Waarom, dat lees je op de pagina auto huren in Portugal.


← Alle artikelen over de regio Alentejo - Portugal


Handig artikel? Deel het op Facebook! Dank je wel :-)

Ja, ik wil graag tips.
Stuur mij regelmatig inspiratie over vakantie in Portugal *
Als welkom krijg je het e-boek:
de 12 mooiste bezienswaardigheden in Portugal
12 Mooiste bezienswaardigheden van Portugal
* Gratis inspiratiemail,
verschijnt max 2x per maand.
Wij respecteren jouw privacy.
Laatste vakantienieuws & tips

Street art in Lissabon: de beste hotspots
Alfama, oude visserswijk van Lissabon
Costa Verde, groene kust van het noorden
Rondreis per auto, van Porto naar Algarve
Rondreis Algarve: routes & tips
Portugal met kinderen: adresjes & tips
Roadtrip Portugal over de N2 of Route 66
Algarve: mooiste plekken & vakantietips

Meer vakantienieuws & tips →

Iets nieuws te melden? Neem contact op via info@portugal-vakantie.info.

Overzicht van alle vakanties →
Meer reizen & accommodaties Beja en Alentejo bij:
&OlivesGastvrij PortugalBooking.comEliza was hereNatuurhuisje.nlPousadas de Portugal