Uitzicht over het dorp TerenaKasteel van Juromenha, gemeente Alandroal, AlentejoOud straatje in Beja
 

De verborgen schatten van Alandroal in de Alentejo

Zo op het eerste gezicht lijkt Alandroal in de Alentejo een wat slaperig provinciestadje. Maar niets is minder waar. Binnen de gemeentelijke grenzen herbergt Alandroal maar liefst drie kasteelruïnes, waarvan het fort van Juramenha de bekendste en indrukwekkendste is. En dat is nog maar het begin van al het moois dat hier te ontdekken valt.

Kasteel van AlandroalKasteelmuren Alandroal met de kerk Igreja Matriz (Foto: Lianem | Dreamstime.com)

 

Alandroal kan bogen op een eeuwenoude geschiedenis, die terug gaat tot in de dertiende eeuw. Tijdens het bewind van koning Dinis I hebben de ridders van Avis een burcht gebouwd. Nu worden op de ommuurde binnenplaats van het voormalige kasteel regelmatig concerten gegeven. Binnen de kasteelmuren staat de Igreja Matriz uit de zestiende eeuw. Tijdens restauratiewerkzaamheden zijn hier nog onlangs oude graven gevonden.

Prachtige azulejos (tegels) van de hand van Policarpo de Oliveira Bernardes zijn te zien in de Misericórdia kerk. Bezichtigen van de azulejos is mogelijk op aanvraag.

Volksfeesten en tradities
Als een bont gekleurd lint kronkelt de grensrivier de Guadiana zich door de gemeente. Een streek die voorheen bekend stond als smokkelroute. Elk jaar in maart is de rivier aanleiding voor een feest, het Peixe do Rio. De gezellige restaurantjes staan dan geheel in het teken van de verse vis, uiteraard gevangen in de rivier. Vis die op allerhande manieren wordt bereid: gebakken, gekookt of op de barbecue.

Juli is de maand van een ander feest, het zonnewendefeest van de Keltische god Endovelico. Het ritueel speelt zich af op de top van een berg, op de plek waar vroeger een Romeinse tempel heeft gestaan. Veel van wat hier is gevonden, is overgebracht naar het archeologisch museum in Lissabon.

Zonnewendefeest in AlandroalZonnewendefeest voor de god Endovelico (Foto: Daniel Pestana)

Zonnewendefeest in AlandroalZonnewendefeest voor de god Endovelico (Foto: Daniel Pestana)

 

Bijzonder overnachten
Wie op een bijzondere manier de nacht door wil brengen, moet zeker denken aan het Alandroal Guest House middenin het centrum van Alandroal. Hier overnacht je in een waar particulier museum. De eigenaar biedt ook nog de mogelijkheid om met zijn boot een tocht te maken op het Alqueva-meer.

Maar Alandroal heeft nog meer in petto. Daarvoor zorgt een vijftal bewegwijzerde wandelroutes, die zijn uitgezet op het grondgebied van de gemeente. De routes zijn gratis af te halen bij de Posto de Turismo van Alandroal. Ze variëren in lengte tussen de 8 en 12 kilometer. De wandelingen lopen niet alleen door de fraaie natuurgebieden van de streek met steeneiken en kurkeiken, maar ook langs monumenten uit de prehistorie.

Kleurig bloemendorp Terena

De contouren van de kasteelmuren van Terena zijn al van verre te zien. In dit dorp, ook wel het bloemendorp, zijn de karakteristieke witgekalkte huisjes vaak voorzien zijn van fleurige potten met bloemen. In de week na Pasen is in Terena een grote processie waar het hele dorp en wijde omgeving aan meedoet.

Het kasteel van TerenaHet kasteel van Terena (Foto: Henk Gonlag)

Fleurig bloemenstraatje in Terena, AlentejoFleurig bloemenstraatje in Terena, Alentejo (Foto: Henk Gonlag)

 
Absoluut een aanrader is de Capella Nossa Senhora da Boa Nova. Een kerkje uit de veertiende eeuw, compleet met kantelen. Binnenin vind je fresco's van heiligen en de Portugese koningen. De sleutel is af te halen bij een van de huisjes aan de overkant.

Capella Nossa Senhora da Boa Nova in TerenaCapella Nossa Senhora da Boa Nova, een aanrader om te bezichtigen (Foto: Sylvia Musch)

 

Juromenha: beleef de grandeur van het verleden

Het kasteel en fort van Juromenha stamt uit de twaalfde eeuw en torent majestueus hoog uit boven de rivier de Guadiana. De oude muren laten sporen zien uit de tijd van de Romeinen en Moren.

Kasteel en fort van JuromenhaHet kasteel en fort van Juromenha (Foto: Go Alentejo)

 

Vanaf de kasteelmuren is een schitterend uitzicht over het Alqueva-meer en de rivier. Ooit is het fort gebruikt als munitieopslagplaats door het leger. Een grote ontploffing maakte hier abrupt een einde aan. Maar nog steeds kan je de grandeur van vroegere tijden beleven. In de zomermaanden vaart een bootje naar de overkant van de rivier en kan je even de Spaanse sfeer proeven.

Kasteel en fort van JuromenhaPrachtig uitzicht vanaf de kasteelmuur over de rivier Guadiana (Foto: Go Alentejo)

Het kasteel van JuromenhaDe fortmuren van Juromenha, omringd door klaprozen (Foto: Go Alentejo)

 

Alandroal en omgeving is een (nog) onbekend gebied voor de meeste toeristen. Maar gezien het rijk bewaarde verleden, is deze regio de moeite van het ontdekken absoluut waard.

Tekst op deze pagina: Elsa Frigge
Foto's op deze pagina :
* Go Alentejo - Luis Lobato de Faria,
* Daniel Pestana Fotografia,
* Sylvia Musch en
* Henk Gonlag


Auto huren Alentejo

Auto huren AlentejoDe Alentejo is wijds en uitgestrekt. De wegen zijn er rustig en goed. Heel fijn dus om een auto te hebben tijdens je vakantie. Voor zorgeloos een auto huren in Portugal is Sunny Cars een aanrader. Waarom, dat lees je op de pagina auto huren in Portugal.

Accommodaties

B&B Monte da Fonte SantaB&B Monte da Fonte Santa in Alandroal, guest house in een authentieke boerderij.

Vakanties Alandroal

Vakanties met bezoek aan Alandroal op het programma:

Fietsvakantie AlentejoFietsvakantie langs landhuizen en agriturismos (SNP Natuurreizen). ¬†Heerlijke 8-daagse tocht door het vredige binnenland, met start en eind in Évora. Je fietst over glooiende, groene heuvels, langs gouden korenvelden en uitgestrekte wijngaarden op weg naar het ruigere land langs de Spaanse grens. Alandroal en Terena liggen op de route.

Meer rondreis - fly drive Alentejo


← Alle artikelen over de regio Alentejo - Portugal


Handig artikel? Deel het op Facebook! Dank je wel :-)

Ja, ik wil graag tips.
Stuur mij regelmatig inspiratie over vakantie in Portugal *
Als welkom krijg je het e-boek:
de 12 mooiste bezienswaardigheden in Portugal
12 Mooiste bezienswaardigheden van Portugal
* Gratis inspiratiemail,
verschijnt max 2x per maand.
Wij respecteren jouw privacy.
Laatste vakantienieuws & tips

Street art in Lissabon: de beste hotspots
Alfama, oude visserswijk van Lissabon
Costa Verde, groene kust van het noorden
Rondreis per auto, van Porto naar Algarve
Rondreis Algarve: routes & tips
Portugal met kinderen: adresjes & tips
Roadtrip Portugal over de N2 of Route 66
Algarve: mooiste plekken & vakantietips

Meer vakantienieuws & tips →

Iets nieuws te melden? Neem contact op via info@portugal-vakantie.info.

Overzicht van alle vakanties →