Vestingstad Elvas in de Portugese AlentejoLuchtfoto van het stervormige fort in ElvasKathedraal op de markt van Elvas, Alentejo
 

Elvas, Alentejo - Een vestingstad met allure

Elvas, dat vlak bij de grens van Spanje ligt, is een van de best bewaarde stervormige vestingsteden van Europa. De stad wordt omringd door een dubbele ringmuur uit de dertiende en viertiende eeuw en is trapsgewijs tegen een helling gebouwd. Een blikvanger die hoog boven de stad uitsteekt, is het onlangs schitterend gerestaureerde Forte da Graça.

Het prachtig gerestaureerde Forte da Graça, ElvasHet prachtig gerestaureerde Forte da Graça, Elvas (Foto: Henk Gonlag)

 

Op de plek waar vroeger de kapel van Santa Maria da Graça stond, gaf graaf Friedrich Wilhelm Ernst Schaumburg Lipe in de achtiende eeuw opdracht voor de bouw van het reusachtige fort. Tijdens de bouw waren er in 1763 ruim 6.000 man aan het werk. 

Het fort was door zijn ligging, ruim 1.000 meter boven Elvas, van grote strategische betekenis tegen aanvallen van Spaanse zijde. Helemaal op de top kwam, als kers op de taart, het gouveneurshuis te staan.

Het prachtig gerestaureerde Forte da Graça, ElvasHet gouveneurshuis op Forte da Graça, Elvas (Foto: Henk Gonlag)

 

De dubbele stervormige muren maken van het fort een bijna onneembare vesting. Dwaal door de verschillende ruimtes van het fort, waarbij het lijkt of de tijd heeft stil gestaan. Leuk om te ontdekken zijn de tekeningen van de soldaten, die op de wanden van de galerijen nog te zien zijn.

Vanaf het fort heb je bij helder licht een prachtig uitzicht over de omgeving en let dan eens op het indrukwekkende aquaduct van Amoreira. Het is ruim 7 km lang, heeft 843 bogen en is op sommige plaatsen 31 meter hoog. Het aquaduct is in de zestiende eeuw gebouwd op de fundamenten van een Romeins aquaduct. Tegenwoordig zorgt het nog steeds voor de toevoer van water naar de 17e-eeuwse fontein op de Largo da Misericordia in de stad.

Het Aquaduct van Amoreira in ElvasUitzicht vanaf het dubbel-ommuurde Forte da Graça in Elvas (Foto: Henk Gonlag)

Het prachtig gerestaureerde Forte da Graça, ElvasHet Aquaduct van Amoreira in Elvas (Foto: Luis Lobato de Faria - Go Alentejo)

 

Ook de vesting Forte de Santa Luzia aan de andere kant van Elvas is vanuit het fort goed te zien. Trek wel een middag uit om het fort in al zijn glorie te bekijken. Het is zeker de moeite waard.

De vestingstad ElvasDe vestingstad Elvas (Foto: Luis Lobato de Faria - Go Alentejo)

 

Tekst op deze pagina: Elsa Frigge

Foto's op deze pagina (m.u.v. header): Henk Gonlag en Go Alentejo - Luis Lobato de Faria.


Auto huren Alentejo

Auto huren AlentejoDe Alentejo is wijds en uitgestrekt. De wegen zijn er rustig en goed. Heel fijn dus om een auto te hebben tijdens je vakantie. Voor zorgeloos een auto huren in Portugal is Sunny Cars een aanrader. Waarom, dat lees je op de pagina auto huren in Portugal.

Vakanties Elvas

Fly drive Elvas

Bijzonder hotel in ElvasFly drive Elvas. &Olives, specialist in mediterrane reizen, heeft in haar collectie een paar bijzondere hotels in Elvas. Je boekt meestal een complete fly drive, inclusief vliegtickts en huurauto. Zo kun je vanuit je hotel de hele Alentejo gaan verkennen. 

Meer fly drive Alentejo

Rondreis Elvas

Rondreizen met bezoek aan Elvas op het programma:

Kust van de AlentejoFly drive Alentejo & Algarve (8 dagen, &Olives). Prachtige rondreis langs de mooiste stadjes van Alentejo. Met verblijf in de pousadas van Évora, Marvão, Estremoz en Beja. Op dag 4 rijd je langs Elvas. Je sluit af in Estoi in het groene achterland van de Algarve.

Kust van de Alentejo, Zambujeira do MarRondreis Alentejo langs hotels (8 dagen, &Olives). Prachtige, gevarieerde rondreis door de Alentejo. Met bijzondere kasteelstadjes, historisch Évora en de ruige kust van de Costa Vicentina. Op dag 3 kun je Elvas bezoeken.

Évora in AlentejoPousadarondreis door de Alentejo (fly drive, 8 dagen, &Olives). Ontdek de betovering van de Alentejo. Met prachtige stadjes, zoals Évora, Arraiolos, Alcácer do Sal, Beja, Marvão en Vila Viçosa. Je overnacht in bijzondere pousadas. Op dag 3 rijd je langs Elvas.

Pousada flydrive door Alentejo, met ElvasPousada-flydrive Alentejo (Flextravel). Flydrive-rondreis van 8 of 10 dagen. Ontdek de eindeloze vlaktes van de Alentejo en verblijf in de mooiste hotels. Op dag 3 bezoek je Elvas.
 

Meer rondreis Alentejo


← Alle artikelen over de regio Alentejo - Portugal


Handig artikel? Deel het op Facebook! Dank je wel :-)

Ja, ik wil graag tips.
Stuur mij regelmatig inspiratie over vakantie in Portugal *
Als welkom krijg je het e-boek:
de 12 mooiste bezienswaardigheden in Portugal
12 Mooiste bezienswaardigheden van Portugal
* Gratis inspiratiemail,
verschijnt max 2x per maand.
Wij respecteren jouw privacy.
Laatste vakantienieuws & tips

Street art in Lissabon: de beste hotspots
Alfama, oude visserswijk van Lissabon
Costa Verde, groene kust van het noorden
Rondreis per auto, van Porto naar Algarve
Rondreis Algarve: routes & tips
Portugal met kinderen: adresjes & tips
Roadtrip Portugal over de N2 of Route 66
Algarve: mooiste plekken & vakantietips

Meer vakantienieuws & tips →

Iets nieuws te melden? Neem contact op via info@portugal-vakantie.info.

Overzicht van alle vakanties →