Ecopista fietspad in Noord-PortugalEcopista do DãoEcopista do Dão
 

Ecopistas: prachtige, autovrije fietsroutes door Portugal

Ecopistas zijn autovrije fietsroutes (en wandelroutes) aangelegd over voormalige spoorlijnen. Heerlijke toertochten om een dagje ontspannen het binnenland van Portugal te verkennen. De mooiste ecopistas van Portugal.


Fietsroute Ecopista do Dão

De meest bekende ecopista van Portugal is waarschijnlijk de Ecopista do Dão. Dit wandel- en fietspad is prachtig aangelegd over de oude spoorlijn Linha do Dão. De bijna vlakke route van 49 km loopt van Viseu naar Santa Comba Dão in Midden-Portugal. Het pad is helemaal geasfalteerd.

Fietspad Ecopista do DãoFietspad Ecopista do Dão

Je fietst door een mooi, afwisselend landschap. Geniet van het uitzicht op bergen, dalen, wijnvelden, dorpjes en rivieren. Onderweg maak je een pitstop om iets te drinken of eten in een van de gerestaureerde stationnetjes.

Deze route is ook heel leuk voor kinderen. Vanaf een jaar op 8 kunnen ze de tocht zelf fietsen. Geweldig voor de kids (en de ouders) zijn de gerestaureerde treinen bij het stationnetje van Torredeita. Je kunt de ouderwetse locomotieven en wagons van buiten en binnen bekijken.

Meer foto's en info over de Ecopista do Dão


Fietsroute Ecopista Linha do Vouga

De ecopista Linha do Vouga loopt door de vallei van de rivier Vouga, tussen Viseu en Sernada do Vouga, Noord-Portugal. De totale afstand is ongeveer 80 km. Deze oude spoorlijn, die in 1914 open ging, is in 1990 gesloten. Vanaf 2009 zijn delen omgedoopt tot wandel- en fietspaden. Op dit moment is zo goed als het hele traject af.

De ecopista bij het stationnetje van CedrimEcopista Linha do Vouga bij het stationnetje van Cedrim Voormalige spoorlijn langs CedrimDe voormalige spoorlijn langs het stationnetje van Cedrim

De ecopista Linha do Vouga kronkelt door een afwisselend landschap met kleine gehuchtjes, vergezeld door de Vouga-rivier. Je fietst over prachtige oude bruggen en door kleine tunneltjes. Onderweg word je getrakteerd op mooie uitzichten over de vallei.

Ondanks dat je door een bergachtig landschap fietst, zijn er geen al te grote niveauverschillen. Het is aan te raden om richting Sernada do Vouga te fietsen, dan heb je de daling in je voordeel. De route bestaat deels uit onverharde en deels uit verharde paden.

Mooi uitzicht, ecopista Linha d VougaEcopista Linha do Vouga, met onderweg mooie uitzichten op de vallei Fietsroute Ecopista Linha do Vouga, onverhard padDe route bestaat deels uit verharde en deels uit onverharde paden

In Paradela kan je een pauze nemen voor een hapje en een drankje in het tot cafeetje omgebouwde oude stationnetje. Ook is er een kleine tentoonstelling met historische foto's van dezelfde Linha do Vouga. Aangekomen in Sernada, kan je een frisse duik nemen in de dan al vertrouwde rivier Vouga.

Fietsroute Linha do VougaJe fietst langs dorpjes en over prachtige oude bruggen

Tekst en foto's over de Linha do Vouga: Marisa Visser.
Marisa organiseert dagtrips langs de Linha do Vouga, incl. fietshuur, transport, fietsgids, verzekering en snack onderweg. Meer info op de website van Tugar.Fietsroute Ecopista da Linha do Tâmega

De Ecopista da Linha do Tâmega ligt in Noord-Portugal. De voormalige spoorlijn is in 2012 in gebruik genomen als wandel- en fietspad. De route van bijna 40 kilometer loopt van Arco de Baúlhe via Celorico do Basto naar Amarante. Het grootste gedeelte is verhard, zo'n 3 kilometer is nog een onverhard stuk van aangestampte aarde (info 2015).

Fietsroute Ecopista da Linha do TâmegaStart van de Ecopista da Linha do Tâmega in Arco de Baúlhe

Onderweg geniet je van het uitzicht op de wijnvelden en de rivier de Tâmega, authentieke dorpjes en al het moois dat Noord-Portugal te bieden heeft. Ook hier tref je op de route (gerestaureerde) stationnetjes waar je soms wat kunt eten en drinken. In het station van Arco de Baúlhe is een museumpje gevestigd. Hier kun je aankloppen om binnen te mogen kijken.

Fietsroute Ecopista da Linha do TâmegaPrachtig uitzicht vanaf de Ecopista da Linha do Tâmega.

Je fietst in een bergachtige omgeving. Toch is deze fietsroute geen topsport; de voormalig spoorlijn is vrij vlak.

Stationnetje van CanêdoStationnetje van Canêdo. Er naast vind je ook een fijn lokaal barretje-restaurantje.

 

Meer ecopistas en ecovias in Portugal

In Portugal liggen nog veel meer ecopistas (routes over voormalige spoorlijnen) en ecovias (toeristisch netwerk van wandel- en fietspaden), al dan niet 'in wording', verhard of onverhard.

Een gratis kaart met fietsroutes, mooie foto's én een betaalde uitgebreide fietsgids vind je op de website van Ecovias Portugal. Een Portugese website met vele fietsroutes is Ciclovia.pt.

← Alle artikelen binnen het thema fietsen in Portugal


Handig artikel? Deel het op Facebook! Dank je wel :-)

Ja, ik wil graag tips.
Stuur mij regelmatig inspiratie over vakantie in Portugal *
Als welkom krijg je het e-boek:
de 12 mooiste bezienswaardigheden in Portugal
12 Mooiste bezienswaardigheden van Portugal
* Gratis inspiratiemail,
verschijnt max 2x per maand.
Wij respecteren jouw privacy.
Laatste vakantienieuws & tips

Met de auto naar Portugal: routes & tips
Bonfim in Porto, een goed bewaard geheim
Street art in Lissabon: de beste hotspots
Costa Verde, groene kust van het noorden
Rondreis per auto, van Porto naar Algarve
Rondreis Algarve: routes & tips
Portugal met kinderen: adresjes & tips
Algarve: mooiste plekken & vakantietips

Meer vakantienieuws & tips →

Iets nieuws te melden? Neem contact op via info@portugal-vakantie.info.

Overzicht van alle vakanties →
Meer fietsreizen bij:
SNP NatuurreizenFietsrelax.nlSawadeeDjoserBijzonder Portugal
Fietsgidsen Portugal bij:
De Zwerver