Monsaraz AlentejoHet stadje MonsarazDe stadsmuur van Monsaraz
 

Monsaraz, Alentejo - Een stap terug in de tijd

Monsaraz – Van ver doemen de contouren van het pittoreske middeleeuwse stadje Monsaraz op, dat bovenop een steile heuvel ligt, dicht bij de grens van Spanje. De wit gekalkte huisjes geven het stadje een vriendelijk aanzicht. Auto's zal je in Monsaraz niet tegenkomen. Maar wie op zijn gemak door de smalle met kinderkopjes geplaveide straatjes wil wandelen, kan zijn hart ophalen. In kleine winkeltjes worden lokale producten aan de man gebracht.

Straatje in MonsarazStraatje in Monsaraz

 
In het historische centrum van Monsaraz zijn nog resten te vinden van de Romeinse overheersing. Ook de Moren hebben hier hun sporen achter gelaten.

Door zijn ligging is Monsaraz eeuwenlang van groot strategisch belang geweest. Vanaf de achtse eeuw hadden de Moren de heerschappij, totdat Geraldo Sem Pavor (Gerard zonder vrees) ze drie eeuwen later verdreef. Hij droeg het stadje over aan de tempelridders.

Centraal in het stadje ligt de zestiende-eeuwse parochiekerk, de Igreja Matriz, met fraai vergulde altaren en beschilderde zuilen. De kerk is gebouwd in een mengstijl van barok en renaissance elementen. Voor de kerk staat als waarschuwing nog steeds een schandpaal.

Mooi uitzicht vanaf het hoog gelegen Monsaraz

 
De Rua Direita leidt naar het dertiende-eeuwse kasteel, dat jarenlang deel uitmaakte van de grensbeveiliging tegen Spaanse aanvallen. Op de binnenplaats van de burcht vinden regelmatig festviteiten plaats, waaronder stierengevechten. Vanaf de muren van het kasteel heb je een schitterend uitzicht over een met olijven, steeneiken en kurkeiken begroeid landschap.

 

Alquevameer en spectaculaire megalieten

Vanuit Monsaraz kan je genieten van een prachtig gezicht op het Alqueva meer, of zoals de Portugezen het noemen "El Grande Lago". Het meer is het grootse stuwmeer van Europa en het heeft meer dan 4 jaar geduurd voordat het meer zijn definitieve peil bereikt had.

Prachtig uitzicht op het AlquevameerPrachtig uitzicht op het Alquevameer

 

In de directe omgeving van Monsaraz zijn nog een aantal spectaculaire megalieten te zien, zoals de menhir van Outeiro, die bijna 6 meter hoog is. In Telheiro, ongeveer 4 km van Mousaraz, staat de Cromlech van Xerez, een menhir die bij de aanleg van het Alquevameer verplaatst is naar deze plek. De menhir heeft, in plaats van een ronde cirkel, een vierkante cirkel.

Cromlech van XerezCromlech van Xerez

 

Monsaraz lijkt al eeuwenlang te dromen, maar dat is schijn. Gezellige restaurants, wateractiviteiten op het Alquevameer en volop wandelmogelijkheden onder leiding van een Engelssprekende gids, maken dat Monsaraz zeker de moeite waard is om een kijkje te nemen.

Tekst op deze pagina: Elsa Frigge

Foto's op deze pagina (m.u.v. header): Go Alentejo - Luis Lobato de Faria

Auto huren Alentejo

Auto huren AlentejoDe Alentejo is wijds en uitgestrekt. De wegen zijn er rustig en goed. Heel fijn dus om een auto te hebben tijdens je vakantie. Voor zorgeloos een auto huren in Portugal is Sunny Cars een aanrader. Waarom, dat lees je op de pagina auto huren in Portugal.

Accommodaties

Overnachten in Monsaraz en omgeving

Vakanties Monsaraz

Rondreizen & fly-drives met Monsaraz op het programma:

Évora in AlentejoAlentejo: rondreis langs pousadas (8 dagen, &Olives). Ontdek de betovering van de Alentejo tijdens deze fly drive. Met prachtige stadjes, zoals Évora, Arraiolos, Alcácer do Sal, Beja, Marvão en Vila Viçosa. Op dag 4 rijd je ook langs Monsaraz.

Meer rondreis - fly drive Alentejo


← Alle artikelen over de regio Alentejo - Portugal


Handig artikel? Deel het op Facebook! Dank je wel :-)

Ja, ik wil graag tips.
Stuur mij regelmatig inspiratie over vakantie in Portugal *
Als welkom krijg je het e-boek:
de 12 mooiste bezienswaardigheden in Portugal
12 Mooiste bezienswaardigheden van Portugal
* Gratis inspiratiemail,
verschijnt max 2x per maand.
Wij respecteren jouw privacy.
Laatste vakantienieuws & tips

Met de auto naar Portugal: routes & tips
Bonfim in Porto, een goed bewaard geheim
Street art in Lissabon: de beste hotspots
Costa Verde, groene kust van het noorden
Rondreis per auto, van Porto naar Algarve
Rondreis Algarve: routes & tips
Portugal met kinderen: adresjes & tips
Algarve: mooiste plekken & vakantietips

Meer vakantienieuws & tips →

Iets nieuws te melden? Neem contact op via info@portugal-vakantie.info.

Overzicht van alle vakanties →