Wandelen aan het strand van Amado in de West-AlgarveVissersplaats Carrapateira in West-Algarve is populair bij wandelaarsGrote zandduin aan de kust van de West-Algarve
 

Wandelen in Algarve, Portugal - Wandeltips

Jaarrond wandelen aan de ongerepte zuidwest kust van Portugal

Aan de nog ongerepte zuidwest kust van Portugal kan je in hartje zomer of in putje winter blijven wandelen. De zeebries zorgt het hele jaar rond voor de ideale temperatuur.

Of je een geoefend wandelaar bent of niet, iedereen vindt hier zijn gading door de grote afwisseling in het landschap. Maak je keuze uit een groot aanbod wandelingen over zandstranden met metershoge klippen, op groene heuvels met heerlijke ruikende cistusrozen en in de verte draaiende windmolens, langs riviertjes en stuwmeertjes waar vogelliefhebbers hun hartje kunnen ophalen, of door loof- en dennenbossen waar je dieren en planten in hun natuurlijke habitat kan bewonderen.

Wandelen in Algarve - het strand van AmadoWandelen in Algarve - het strand van Amado 

Wandelen van strand naar strand

Bij laag water is het heerlijk om een kilometerslange wandeling te maken van het ene naar het andere strand, afgewisseld met klimpartijen op de klippen en pootje baden in de branding.
Er is keuze genoeg, want de langste, beschermde kustlijn van Portugal telt wel 30 vrijwel verlaten stranden. Deze rustige stranden vind je tussen Aljezur en Burgau.

Wandelen in Algarve - het strand van AmareiraWandelen in Algarve - het strand van Amoreira 

Wandelen in natuurpark: Parque Natural do Sudoeste Alentejana e Costa Vicentina

Het natuurpark 'Parque Natural do Sudoeste Alentejana e Costa Vicentina' strekt zich aan de westkust uit van Sines tot aan de kaap São Vicente in Sagres, en van aan de kaap tot Burgau aan de zuidkust. Het is een smalle strook natuur met een oppervlakte van ongeveer 76.000 ha en een maximale breedte van 18 km.

Flora

Het natuurgebied bezit een rijkdom aan planten: ongeveer 750 plantensoorten. Daarvan zijn er 50 endemisch (inheems). 12 soorten vind je nergens anders ter wereld, zoals Biscutella vicentina, Cistus palhinhae en Ulex erinaceus. Vooral Sagres en Carrapateira zijn enorm geliefd bij plantenkenners.

Rijke flora aan de kust van de Algarve - Cistus ladaniferRijke flora aan de kust van de Algarve - Cistus ladanifer 

De lente begint hier al op 21 december, 3 maanden eerder dan in de rest van Europa, wanneer de mimosa's en de velden vol klavers en lupinen geel kleuren. Zelfs in de zomer slagen ondermeer de zeenarcis of het duizendguldenkruid erin het voor de rest nogal dor aandoend landschap op te fleuren.

Fauna

Bij de heuvelrug 'Espinhaço do Cão' worden nog Iberische lynxen gesignaleerd. Tijdens onze wandelingen zagen we al vaker een mangoest voorbijritsen, een slapend vosje in de zon op de weg, wilde everzwijnen die drinken bij een riviertje, of sporen van dassen in het struikgewas. Tegen de avond komen ook genetkatten uit hun schuilplaats.

200 vogelsoorten

Ooievaars aan de kust van de Algarve tijdens het wandelenOoievaars aan de kust van de West-Algarve 

Het natuurpark is een belangrijk broedgebied. Ook voor trekvogels is het de ideale plaats om even halt te houden. Vogelaars kunnen hun hartje hier ophalen en een 200-tal vogelsoorten bestuderen. De havikarend en verschillende soorten valken (waaronder de torenvalk en de slechtvalk) jagen op konijnen en marters. Groepjes gieren vliegen in rondjes en maken zich klaar voor de grote oversteek. Op de klippen nestelen ooievaarkoppeltjes zich ongemakkelijk boven de woelige westkust zee. Dagelijks vliegen ze uit naar de riviertjes, voor hun verse portie kikkers. Daar zien we ook de bijeneters aan het werk, of aalscholvers, stil als een standbeeld.

Zeefauna: dolfijnen en orka's
Als je goed oplet, dan zie je vanaf het strand scholen dolfijnen buitelen. Er boven profiteert een groepje meeuwen van de restjes vis. Ruil tijdens een voor- of namiddag het land ook eens in voor de zee. Dan heb je veel kans om naast dolfijnen ook orka's en hamerhaaien, zeeschildpadden en walvissen te zien.

Wandelaars aan de kust van de West-AlgarveWandelaars aan de kust van de West-Algarve 

Hilde van Hemelrijck - Wandelen AlgarveTekst en foto's op deze pagina: Hilde van Hemelrijck
Hilde Van Hemelrijck woonde met haar gezin van 2001 tot 2014 in Carrapateira, een rustig dorpje aan de ruige zuidwest kust. Zij organiseerde wandelreizen in dit gebied.
 

← Alle artikelen binnen het thema wandelen in Portugal


Handig artikel? Deel het op Facebook! Dank je wel :-)

Ja, ik wil graag tips.
Stuur mij regelmatig inspiratie over vakantie in Portugal *
Als welkom krijg je het e-boek:
de 12 mooiste bezienswaardigheden in Portugal
12 Mooiste bezienswaardigheden van Portugal
* Gratis inspiratiemail,
verschijnt max 2x per maand.
Wij respecteren jouw privacy.
Laatste vakantienieuws & tips

Met de auto naar Portugal: routes & tips
Cacela Velha, iconisch minidorpje
Street art in Lissabon: de beste hotspots
Costa Verde, groene kust van het noorden
Rondreis per auto, van Porto naar Algarve
Rondreis Algarve: routes & tips
Portugal met kinderen: adresjes & tips
Algarve: mooiste plekken & vakantietips

Meer vakantienieuws & tips →

Iets nieuws te melden? Neem contact op via info@portugal-vakantie.info.

Overzicht van alle vakanties →