Boeken in Portugese sfeerPortugees aardewerk voor een Portugese sfeerPortugese sfeer met azulejos en Pastéis de Nata
 

Haal de sfeer van Portugal in huis

Mis jij Portugal ook zo, maar zit een vakantie er even niet in ? ❤ Verlang je terug naar de vriendelijke mensen, het fijne klimaat, de verrukkelijke etensgeuren en weldadige rust? Met wat fantasie kun je thuis ook heerlijk wegdromen in Portugese sferen. Deze tips gaan je daar zeker bij helpen.

 

Lees een roman of reisdagboek over Portugal

Heerlijk lezen, even weg van de waan van alledag. Doe je ogen dicht en zweef in gedachten naar een fijne plek in Portugal. Deze boeken helpen je om de Portugese sfeer helemaal te (her)beleven.


Boek in Portugese sfeer 

Weg van Portugal - Sophie Siersack

In Weg van Portugal lees je het waargebeurde verhaal van Sophie. Zij wil samen met haar vriend Davy ontsnappen uit de dagelijkse sleur en prestatiedrang. Tijdens hun reis belanden ze in Portugal. Daar huren ze een verlaten boerderij vlakbij de mooiste surfplekjes. Maar gaan zij zich ooit thuis voelen in het nieuwe land?

De Algarve met verve - Ellen van Herk

Ellen van Herk heeft al een flinke lijst romans over Portugal op haar naam staan. De schrijfster kent het land goed en ze brengt je heerlijk in Portugese sferen. Een genot voor iedereen die houdt van Portugal en graag romans leest met een vleugje thriller.

Algarve met verve is verschenen in juni 2020. De Nederlandse Charlotte, alcoholiste, raakt in dit boek haar dochter kwijt aan haar ex-man. Ze probeert een nieuw leven op te bouwen in Portugal. Maar als alles net lekker loopt en ze naam maakt als kunstenaar, staat haar volwassen dochter voor de deur. En dan wordt het leven van Charlotte ineens weer heel ingewikkeld...

Portugal! Portugal! Portugal!, een tijdreis van noord naar zuid – Lieke Noorman

Een 'must' voor elke Portugal-liefhebber is het fijne boek Portugal! Portugal! Portugal! van Lieke Noorman. De schrijfster kwam 30 jaar geleden voor het eerst in Portugal en bleef er sindsdien naartoe gaan. Ze neemt je in deze tijdreis mee naar verschillende plekken in Portugal, van Lissabon tot de Alentejo, van Coimbra tot bedevaartsoord Fátima. Haar beschrijvingen zijn zo beeldend, dat je elke plek in gedachten helder voor je ziet. Ook de verhalen van alle Portugezen die ze ontmoet tijdens haar reizen maken het boek heel bijzonder.

Thuis in Portugal & Een Portugese droom – Marieke Woudstra

Marieke Woudstra schreef op basis van haar eigen ervaringen twee heerlijke, ongecompliceerde romans over Portugal. Denk in de trant van 'Ik Vertrek'. Makkelijk lezend en boordevol sfeer. Wie ooit in de Alentejo is geweest, herkent zeker deze regio in de levendige beschrijvingen.

In deel 1, Thuis in Portugal, heeft de hoofdpersoon Marjolein een zware tijd achter de rug als alleenstaande moeder. Wanneer ze haar nieuwe liefde Bart ontmoet, gaan ze samen op vakantie naar Portugal. Ze vallen voor het land en haar bewoners en besluiten om samen een boerderijtje te gaan opknappen in de Alentejo. Daar willen ze zelfvoorzienend gaan leven. Maar dit alles gaat natuurlijk niet vanzelf...

In het vervolg, Een Portugese droom, raken Marjolein en Bart steeds meer ingeburgerd in de kleine plattelandsgemeenschap waar ze wonen. Het boek omschrijft de romantische kant van leven op het Portugese platteland, maar ook de leegloop en de veroudering van de bevolking. De hoofdpersonen maken vrienden en doen mee aan de vele dorpsactiviteiten die er zijn. Dan neemt hun geluk een onverwachte wending...

Fado e Festa, een rondreis door Portugal – Simone van der Vlugt

Thrillerschrijfster Simone van der Vlugt en haar man Wim hebben hun hart verpand aan Portugal. In de reisgids die ze maakten, beschrijven ze de Portugese cultuur en bezienswaardigheden. Maar Fado e Festa is vooral een boek met veel sfeer en foto's.

Bak zelf Pastéis de Nata

Als je rondreist in Portugal, worden heerlijke etensgeuren onvermijdelijk een deel van je herinnering. Vers geroosterde sardientjes van de barbecue, romige Pastéis de Nata, tintelfrisse vinho verde of een sterke bica bij het wakker worden. Verrukkelijk ;-)

Pastéis de Nata met koffie 

Kun je niet wachten om die heerlijke geuren weer te ruiken, ga dan zelf aan de slag in de keuken. Bijvoorbeeld met dit recept voor Pastéis de Nata. Het is een vereenvoudigde versie, waarin je kant en klaar bladerdeeg gebruikt. Officieel dus niet zoals het hoort, maar een stuk makkelijker dan de traditionele manier.

Toch liever op de traditionele manier je Pastéis de Nata bakken? In het heerlijke receptenboek Lisboeta, recepten uit de lichtstad van Portugal vind je een authentiek recept. Voor liefhebbers van koken is dit een heerlijk boek, want het is gevuld met nog 99 typisch Portugese recepten, van snack tot compleet diner. Bom apetite!

Speel een spelletje in Portugese sferen

Het tactische gezelschapsspel Azul is helemaal in de sfeer van Portugese azulejos. In 2018 werd het zelfs 'Spel van het Jaar'. Daarmee kom je een regenachtige dag wel door!

Decoreer je huis met Portugese tegels

Het ultieme genot is misschien wel een keuken, badkamer of toilet met typsich Portugese tegels. Zo word je steeds opnieuw herinnerd aan die fijne vakantietijd.

Wij vinden deze handgeschilderde Portugese tegels heel mooi. En met jouw aankoop steun je het project Os Azulejos do Porto, een online catalogus & archief met alle verschillende geveltegels uit Porto. Zo blijft er zo veel mogelijk bewaard van dit stuk Portugese historie.  


Leuk artikel? Deel het op Facebook! Dank je wel :-)

Dit is ook interessant

Reisgidsen PortugalReisgidsen Portugal
Inspiratie opdoen voor je volgende vakantie in Portugal. Ook handig onderweg.
Ja, ik wil graag tips.
Stuur mij regelmatig inspiratie over vakantie in Portugal *
Als welkom krijg je het e-boek:
de 12 mooiste bezienswaardigheden in Portugal
12 Mooiste bezienswaardigheden van Portugal
* Gratis inspiratiemail,
verschijnt max 2x per maand.
Wij respecteren jouw privacy.
Laatste vakantienieuws & tips

Met de auto naar Portugal: routes & tips
Bonfim in Porto, een goed bewaard geheim
Street art in Lissabon: de beste hotspots
Costa Verde, groene kust van het noorden
Rondreis per auto, van Porto naar Algarve
Rondreis Algarve: routes & tips
Portugal met kinderen: adresjes & tips
Algarve: mooiste plekken & vakantietips

Meer vakantienieuws & tips →

Iets nieuws te melden? Neem contact op via info@portugal-vakantie.info.

Overzicht van alle vakanties →