De oeroude rivier Guadiana
 

Wandelen langs de oeroude rivier Guadiana in Alentejo

Tijdens een wandeling langs de rivier Guadiana vertellen de oude gebouwen je de geschiedenis van deze voormalige smokkelaarsroute. Een eeuwenoude brug die voorheen de verbinding was met Spanje, de voormalige school waar kinderen van douaniers les kregen, watermolens van honderden jaren oud en veel prachtige natuur. Een wandeling door de historie.

Vanaf het pittoreske kerkje van Ajuda (bij Elvas) begint een 5 kilometer lange wandeltocht langs de oeroude rivier de Guadiana. Het kerkje met de mooie naam Nossa Senhora da Ajuda, is van oorsprong een Islamitische heilige plaats geweest. Dat is nog steeds te zien aan de typische bolvormige kubus, die aan een van de zijmuren van het kerkje zichtbaar is. De monumentale zestiende eeuwse brug van Ajuda was vroeger de rechtstreekse verbinding naar Olivenca, dat tegenwoordig in Spaanse handen is. Helaas is de brug tijdens een van de vele schermutselingen tussen Portugal en Spanje gedeeltelijk verwoest.

Monumentale, zestiende eeuwse brug bij AjudaMonumentale, zestiende eeuwse brug bij Ajuda.

 

Het midden van de rivier de Guadiana is de grens tussen Spanje en Portugal. Niet voor niets staat de Guadiana bekend als een bekende smokkelaarsroute. Om het smokkelen tegen te gaan, waren overal langs de Guadiana douaneposten neergezet. Een verlaten schooltje waar de kinderen van de douane les kregen en het voormalige douanegebouw zijn nog steeds te zien. Aan de Spaanse kant ligt, verborgen in de bossen, de ruïne van het fort van de Braganca's, een geslacht dat eeuwenlang de heerser van Portugal was.

Monumentale, zestiende eeuwse brug bij AjudaOude watermolen in de rivier Guadiana.

 

Langs de rivier staan verschillende watermolens uit de twaalfde en dertiende eeuw. Wie niet bang is voor natte voeten kan een kijkje in een van de watermolens nemen, waar de molenstenen nog steeds liggen  te wachten op aktie. Een molenaar had in de Middeleeuwen 4 banen tegelijk. Hij was zowel visser, veerman, molenaar en smokkelaar. In de buurt van de molens was het altijd een gezellige boel met markten en herbergen waar de mensen konden overnachten. Ook hier zijn nog langs de oever restanten van te zien.

Wie van vissen houdt kan eveneens zijn hart ophalen. In de rivier zit volop vis zoals de zwarte baars en grote karpers. De Portugezen weten dit ook en op een mooie dag is de oever van de rivier omgetoverd tot een grote picknickplaats, waar de vers gevangen vis op de barbecue ligt te roosteren.

Rivier Guadiana, Alentejo 
Rivier Guadiana, Alentejo 
Rivier Guadiana, Alentejo 

Tekst op deze pagina: Elsa Frigge

Foto's op deze pagina: B&B Monte da Fonte Santa, guest house in een authentieke boerderij in Alandroal, Alentejo.


Auto huren Alentejo

Auto huren AlentejoDe Alentejo is wijds en uitgestrekt. De wegen zijn er rustig en goed. Heel fijn dus om een auto te hebben tijdens je vakantie. Voor zorgeloos een auto huren in Portugal is Sunny Cars een aanrader. Waarom, dat lees je op de pagina auto huren in Portugal.

Accommodaties


← Alle artikelen over de regio Alentejo - Portugal


Leuk artikel? Deel het op Facebook! Dank je wel :-)

Ja, ik wil graag tips.
Stuur mij regelmatig inspiratie over vakantie in Portugal *
Als welkom krijg je het e-boek:
de 12 mooiste bezienswaardigheden in Portugal
12 Mooiste bezienswaardigheden van Portugal
* Gratis inspiratiemail,
verschijnt max 2x per maand.
Wij respecteren jouw privacy.
Laatste vakantienieuws & tips

Haal de sfeer van Portugal in huis
Portugal met kinderen: adresjes & tips
Rondreis Azoren: tips voor eilandhoppen
Rondreis Algarve: routes & tips
Rondreis Porto-Lissabon: tips & route
Cascais, stijlvolle badplaats bij Lissabon
Coimbra, de veelzijdige universiteitsstad
Algarve: mooiste plekken & vakantietips

Meer vakantienieuws & tips →

Iets nieuws te melden? Neem contact op via info@portugal-vakantie.info.

Overzicht van alle vakanties →