Faial, AzorenHorta, de hoofdstad van FaialVulkaankrater Caldeira
 

Faial op de Azoren: genieten van vulkanen, zwarte stranden, walvissen en natuurbaden

Faial, het ‘blauwe eiland’ van de Azoren, is een oase van rust en schoonheid. De vulkaankraters, lavarotsen en natuurbaden maken het landschap uniek en indrukwekkend. In de oceaan kun je walvissen en dolfijnen spotten. Een absolute must-see voor liefhebbers van natuur en wandelen. Carin van der Wijk (Azorenbeleving) vertelt over de mooiste plekken op het eiland.

Heggen van blauwe hortensia's op FaialOp Faial staan talloze heggen van blauwe hortensia's

Faial is een van de negen eilanden van de Azoren, een eilandengroep in de Atlantische Oceaan. De Azoren horen bij Portugal.

Faial is een klein eiland van 21 kilometer lang en 14 km breed, met een vijfhoekige vorm. Het wordt ook wel Ilha Azul genoemd, het blauwe eiland. De naam verwijst naar de talloze heggen van blauwe hortensia's. Tijdens de zomermaanden staan ze in bloei. Een prachtig gezicht.

Het eiland is in 1427 ontdekt door de Vlamingen. Ze vestigden zich hier. De naam van het dorp Flamengos herinnert aan deze eerste kolonisten.

Faial in 150 seconden (tekst gaat door onder de video)

Hoofdstad Horta: trefpunt van zeezeilers

De hoofdstad van Faial is Horta, met 6.500 inwoners. Het eiland heeft een gunstige, centrale ligging tussen Amerika en Europa. Dit was daarom het eerste eiland van de Azoren dat veel werd bezocht door de Amerikanen. In de 17e eeuw hadden zij hier hun handelsnederzetting.

De kerk Igreja São Salvador in HortaDe kerk Igreja São Salvador in Horta

Later werd Horta dé plek voor de zeezeilers die de Atlantische Oceaan over zeilen. Zij haalden hun post op bij Peter Sport, het café aan de boulevard in Horta. Nu is de papieren brief niet meer nodig. Wel is deze plek nog steeds een samenkomstplaats voor zeezeilers en andere belangstellenden. De muren van het café staan vol met namen van schepen en van diegenen die hier eens waren: vlaggen, attributen, symbolen. Ook is er een heerlijke menukaart.

Aan de boulevard en in de haven vind je de prachtigste schilderingen van de zeezeilers. Ze komen uit alle uithoeken van de wereld, te zien aan de namen, land van herkomst, vlaggenkleur en eigen fantasie. Vanaf de boulevard is er ook altijd het uitzicht op het eiland Pico.

Schilderingen van zeezeilers in de haven van HortaSchilderingen van zeezeilers in de haven van Horta

Wanneer je door Horta wandelt, vallen vooral de oude gebouwen in pasteltinten op. Gebouwen die dienst deden als consulaat, ambassade etc. Vergane glorie, vele gebouwen verdienen een opknapbeurt. De wel opgeknapte gebouwen in pasteltinten geven de stad een mooi aanzicht, samen met het vele groen in de parken.

Botanische tuin van Faial

Net buiten Horta vind je sinds 1986 de botanische tuin van Faial. Hier kun je planten bewonderen die groeien en bloeien op Faial en op de andere eilanden van de Azoren. Ook is er een educatief centrum.

De bergen Monte da Guia en Ponta da Espalamaca

Aan weerszijden van Horta liggen hoge bergen, Ponta da Espalamaca en Monte da Guia. Vanaf de toppen heb je een prachtig uitzicht op de oceaan, op de stad Horta en op het vlakbij gelegen eiland Pico.

Uitzicht over Horta vanaf Ponta da EspalamacaUitzicht over Horta vanaf Ponta da Espalamaca

De berg Monta da Guia ligt aan Porto Pim, een baai met strand, grenzend aan Horta. Hier zijn restaurantjes en cafeetjes. Ook staat hier de oude walvisfabriek. Op deze plek werden in het verleden de gevangen walvissen verwerkt tot o.a. eten, levertraan en gebruiksobjecten.

Dolfijnen en walvissen spotten

Vanaf Faial kun je met een boot walvissen en dolfijnen spotten op de Atlantische Oceaan. Aan de boulevard van Horta zit een aantal bedrijven dat de tours verzorgt. Tijdens een gemiddeld drie uur durende tocht ga je op zoek naar deze bijzondere dieren. De beste periode voor het spotten van walvissen en dolfijnen is van mei tot september. Je hebt dan de grootste kans om veel verschillende soorten te zien. Een belevenis!

Vervoer op Faial

Wil je meer van Faial ontdekken, dan kun je het best een auto of scooter huren. Het openbaar vervoer is ook een optie, voor wie liever niet zelf rijdt. De bus gaat het hele eiland rond. Of laat je rondrijden in een taxi.

Autoverhuurbedrijven, taxi's en de bus vind je op het vliegveld en in Horta. Een scooter huren kan in Horta.

Rondrit langs bezienswaardigheden op Faial

Wil je het eiland verder verkennen en meer bezienswaardigheden zien, verlaat dan Horta over de EN1 in westelijke richting. De weg omhoog brengt je naar Miradouro de Nossa Senhora da Conceição, met uitzicht op Pico en Horta. Vanaf hier zie je ook het kiezelstrand Praia do Almoxarife waar je een duik kunt nemen. Bij het strand is een klein restaurant. De Azorianen komen hier graag.

Kiezelstrand Praia do AlmoxarifeKiezelstrand Praia do Almoxarife

Vulkaankrater Caldeira

Verder rijdend brengt een bochtige weg je hoger en hoger, eindigend bij de vulkaankrater Caldeira. De krater heeft een doorsnede van 2 kilometer en is 400 meter diep. Hier, staand op de rand, heb je uitzicht op het dal van de krater en de omgeving.

Vulkaankrater CaldeiraVulkaankrater Caldeira

Het kraterdal is een natuurreservaat en alleen toegankelijk met een gids. Wel kun je een wandeling maken van 7,5 km rond de krater. De route gaat over een rotsachtig pad, met uitzicht op de oceaan en de eilanden Graciosa en São Jorge. Tijdens de wandeling houd je ook zicht in de krater die steeds anders kleurt. Een aanrader!

Wandelroutes op Faial

Bij de vulkaan Caldeira staan ook borden met andere wandelroutes. Op het eiland zijn negen wandelroutes uitgezet, variërend van 3,4 tot 20 kilometer. Deze routes zijn op papier verkrijgbaar bij de tourist office in Horta.

De hoogste berg: Cabeço Gordo

Vlakbij de Caldeira ligt de hoogste berg van Faial: de Cabeço Gordo van 1.043 meter. Ook vanaf dit punt zijn bij mooi weer de omringende eilanden te zien.

Uitzicht over de noordkant van het eilandUitzicht over de noordkant van het eiland

Via dezelfde bochtige weg ga je vanaf de Caldeira terug en rijd je verder via de noordkust. De wegen zijn omzoomd door groen en hortensia's. Ze leiden door kleine dorpjes met veelal witte huisjes.

Vulcão dos Capelinhos

Vulcão dos CapelinhosVulcão dos Capelinhos

De volgende bezienswaardigheid op de route is Vulcão dos Capelinhos in het westen van het eiland. Een indrukwekkend stuk land, ontstaan na de vulkaanuitbarsting in zee in 1957. Drie weken lang werd vanuit de oceaan de lava omhoog gespuwd. De lavastroom bereikte het vasteland en maakte zo dat Faial groter werd. Op dit nieuwe land groeit hier en daar wat groen. Je kunt hier wandelen langs de kammen of naar de rand van de krater, die 2.000m breed en 500m diep is.

Vulcão dos CapelinhosVulcão dos Capelinhos

Midden in dit landschap is onder de grond een bezoekerscentrum: Centro de Interpretação. Via film, foto's en exposities kom je van alles te weten over vulkanisme, de vulkaanuitbarsting en de gevolgen hiervan.

De vuurtoren Farol da Punta dos Capelinhos heeft zijn functie verloren nadat het nieuwe land 'vastgroeide' aan het oude land. Geniet na het beklimmen van de toren  van een wijds uitzicht op dit imposante landschap.

Vuurtoren Farol da Punta dos CapelinhosVuurtoren Farol da Punta dos Capelinhos

Natuurbaden op Faial

Op Faial zijn verschillende natuurbaden. Eentje kom je tegen als je vanaf de Vulcão dos Capelinhos verder rijdt via de westkust in zuidelijke richting: Varadoura. Tussen de zwarte basalt- en lavarotsen zijn hier (zwem)baden, waar het oceaanwater in- en uitstroomt. Varadoura is één van de bekendere plekken van het eiland. Warme bronnen verwarmen hier het oceaanwater. De Azorianen komen hier graag, met name in het weekend.

Natuurbaden op FaialNatuurbaden op Faial

Verder in het zuiden, vlakbij Horta, liggen het natuurbad Lajinha en Ponta Furada. Zeker een bezoek waard vanwege de indrukwekkende lavabogen.

Eilandhoppen vanaf Faial

Faial behoort tot de Ilhas de Triangulo, de eilandendriehoek. Dit is de centrale groep eilanden van de Azoren met Pico, Faial en São Jorge.

Vanaf Faial kun je eilandhoppen en alle drie de eilanden bezoeken. Meerdere keren per dag vertrekt een boot vanuit de haven in Horta. In een half uur vaar je van Faial naar Pico. Vanaf Pico vaar je in een uur verder naar São Jorge.

Uitzicht op het eiland PicoIn een half uur vaar je naar het vulkaaneiland Pico

Bereikbaarheid Faial

Faial heeft een vliegveld bij Horta. Vanuit Nederland zijn er geen rechtstreekse vluchten. Je maakt minimaal één tussenstop in Lissabon. Beide vluchten (Nederland > Lissabon en Lissabon > Horta) duren ongeveer 2 uur.

Hoe lang blijven?
Wanneer je op Faial alleen de grote bezienswaardigheden wilt bezoeken, zijn één tot twee dagen voldoende. Wil je het eiland echt beleven, meer tijd hebben om te wandelen, te zwemmen, te ontspannen, ga dan een week naar Faial. En geniet van al het moois op Ilha Azul, het blauwe eiland. Veel plezier!

 

Carin van der Wijk, AzorenbelevingInformatie en foto's (m.u.v. header) op deze pagina:
Carin van der Wijk. Meer dan 30 jaar geleden verbleef Carin een jaar op het grootste eiland van de Azoren, São Miguel. Vanaf daar bezocht ze ook andere eilanden.

Sinds een aantal jaren organiseert Carin meditatie- en natuurreizen naar de Azoren, op de eilanden São Miguel, Pico en Faial. Mooie eilanden voor wie houdt van natuurschoon en rust. Bij deze all-inclusive reizen is aandacht voor de prachtige natuur en aandacht voor jezelf met ontspanning, rust, bezinning, meditatie en meer. De reizen zijn in een kleine groep. Wil je meer weten over de mediatie- en natuurreizen naar de Azoren? Neem eens een kijkje op www.azorenbeleving.nl.



Handig artikel? Deel het op Facebook! Dank je wel :-)

Dit is ook interessant

AzorenAzoren
De Azoren zijn een droom voor natuurliefhebbers. Lees over de mooiste plekken en reizen.
Rondreis AzorenRondreis Azoren & eilandhoppen
Routes en tips voor eilandhoppen: stel zelf je rondreis samen.
São MiguelSão Miguel
Genieten van de overweldigende natuur, walvissen en dolfijnen spotten en heerlijk wandelen. 
PicoPico
Een iconische vulkaan, bijzondere wijngaarden, kratermeren en bijzondere wandelroutes. 
TerceiraTerceira
Natuurschoon, een historische hoofdstad, vulkanen en eindeloze landerijen in blokjes. 
Ja, ik wil graag tips.
Stuur mij regelmatig inspiratie over vakantie in Portugal *
Als welkom krijg je het e-boek:
de 12 mooiste bezienswaardigheden in Portugal
12 Mooiste bezienswaardigheden van Portugal
dit veld niet invullen s.v.p.
* Gratis inspiratiemail,
verschijnt max 2x per maand.
Wij respecteren jouw privacy.
Laatste vakantienieuws & tips

Met de auto naar Portugal: routes & tips
Cacela Velha, iconisch minidorpje
Street art in Lissabon: de beste hotspots
Costa Verde, groene kust van het noorden
Rondreis per auto, van Porto naar Algarve
Rondreis Algarve: routes & tips
Portugal met kinderen: adresjes & tips
Algarve: mooiste plekken & vakantietips

Meer vakantienieuws & tips →

Iets nieuws te melden? Neem contact op via info@portugal-vakantie.info.

Overzicht van alle vakanties →