Herfst in LissabonGeroosterde kastanjes, een Portugese delicatesse in de herfstHerfst in de Portugese Douro-vallei met rode wijn
 

Herfst in Portugal: de perfecte tijd voor een rondreis, wandelvakantie of stedentrip

Minder warm en minder druk dan in de zomer, maar wél nog lekker weer. Het najaar in Portugal is perfect voor vakantie. Kies bijvoorbeeld voor een stedenreis naar Porto of Lissabon, een actieve wandelvakantie of een inspirerende rondreis - fly drive.

Op een normale dag in september en oktober wordt het nog makkelijk (ruim) boven de 20 graden in Portugal. De gemiddelde maximum temperatuur in Lissabon is in september 27 en in oktober 23 graden. Het noorden is ietsjes koeler dan het midden en zuiden van het land. Misschien niet altijd weer om op het strand te liggen, maar voor een actievere vakantie is het er heerlijk.

Top 5 aanbieders vakanties Portugal (ook voor de nazomer en herfst):
1. TUI  |  2. &Olives  |  3. Eliza was here  |  4. VakantieDiscounter  |  5. Riksja Portugal
 

Stedentrip naar Lissabon of Porto

In de steden kan het in de zomer behoorlijk warm zijn en is het druk met toeristen. Is dat niet je ding, verwen jezelf dan in het najaar eens met een stedentrip naar Lissabon of Porto. De lucht voelt frisser aan. De sfeer is knus, want het wordt alweer wat vroeger donker. Op straat verschijnen de kraampjes met geurende, geroosterde kastanjes. En een stevige rode wijn, port of likeur smaakt een stuk beter als het 's avonds wat afkoelt. Genieten!

Herfst in Lissabon, geroosterde kastanjesHerfst in Lissabon: op straat worden veel geroosterde kastanjes verkocht.

 

Rondreis of fly drive in het najaar

Wil je wat meer zien van het land, dan is de herfst ook een heerlijke tijd voor een rondreis of fly drive. In Portugal valt zo veel te ontdekken, zonde om op één plek te blijven. Cultuur, natuur en eeuwenoude stadjes. De zee, de bergen en de uitgestrekte vlakten. Het ligt allemaal op korte afstand van elkaar.

Wil je authentiek overnachten, maak dan eens een fly drive rondreis langs pousadas. De charmante, luxe pousada-hotels zijn ondergebracht in kastelen en kloosters, of gevestigd op plaatsen 'van grote schoonheid'. Ze horen bij de cultuur en tradities van Portugal en vormen een netwerk door het hele land. Een rondreis langs pousadas brengt je ook op minder bekende plekjes in Portugal.

Pousada fly drive door Portugal in de herfstHet najaar is een fijne tijd voor een fly drive rondreis langs pousadas.

 

In de toeristenstadjes is in het najaar de rust weer terug gekeerd. Het dagelijkse leven gaat weer haar gangetje en de oogsttijd breekt aan. Dat zorgt tijdens de herfst voor veel bedrijvigheid op het platteland. In september begint het plukken van de druiven. De wijngaarden zien er prachtig uit met al het rijpe fruit en de langzaam verkleurende bladeren. Een goed moment om een wijnroute te rijden (Rota de Vinhos). Toeren langs de vele wijnhuizen in de Douro-vallei (Noord-Portugal) of de Alentejo. En natuurlijk wachten ook de wijnhuizen van Vila Nova de Gaia (Porto) op een bezoek. Wil je meer weten over de Portugese wijnen, kijk dan eens bij de speciale wijnreizen.

Herfst in Lissabon, geroosterde kastanjesHerfst in de wijngaarden van de Douro-vallei, Noord-Portugal.

 

Later, in november-december, volgt de olijvenoogst. Hier komt nog veel handwerk aan te pas. Mooi om te zien hoe iedereen elkaar helpt tijdens de oogst.

De herfst in Portugal: ideaal voor wandelen en fietsen

Het voor- en najaar in Portugal zijn ideaal om te fietsen en te wandelen. Genieten van de natuur, de prachtige vergezichten en de frisse buitenlucht. Het aantal speciaal aangelegde fietspaden groeit gestaag. Zo liggen er door het hele land ecopistas: autovrije fietsroutes (ook te wandelen) aangelegd over voormalige spoorlijnen. De meeste zijn makkelijk te fietsen, prima voor een leuke dagtrip. Ook langs de kust verschijnen steeds meer fietspaden. Diverse reisbureaus organiseren mooie fietsreizen.

Wandelen over de Rota VicentinaWandelen over het langeafstandspad Rota Vicentina, met aangename temperaturen in de herfst.

Ben je meer een wandelaar, daag jezelf dan eens uit met een langeafstandsroute. Over de Rota Vicentina wandel je dwars door de Algarve van west naar oost. De Via Algarviana loopt door een prachtig natuurgebied langs de kust van de Algarve en de Alentejo. De routes zijn goed onderhouden en bewegwijzerd. Ook een pelgrimsroute is mogelijk: over de Camino Portugués wandel je van Porto naar Santiago de Compostela in Spanje. Bij de wandelvakanties vind je mooie reizen voor de herfst.

 


Handig artikel? Deel het op Facebook! Dank je wel :-)


Dit is ook interessant:
Overwinteren in PortugalOverwinteren in Portugal
Tips voor overwinteren, winteraccommodaties en kant-en-klare overwinteringsreizen.
Luxe pousada, PortugalPousadas Portugal
Meer info over de beroemde, luxe pousada hotels & het aanbod pousadareizen van reisbureaus.
Ja, ik wil graag tips.
Stuur mij regelmatig inspiratie over vakantie in Portugal *
Als welkom krijg je het e-boek:
de 12 mooiste bezienswaardigheden in Portugal
12 Mooiste bezienswaardigheden van Portugal
* Gratis inspiratiemail,
verschijnt max 2x per maand.
Wij respecteren jouw privacy.
Laatste vakantienieuws & tips

Met de auto naar Portugal: routes & tips
Bonfim in Porto, een goed bewaard geheim
Street art in Lissabon: de beste hotspots
Costa Verde, groene kust van het noorden
Rondreis per auto, van Porto naar Algarve
Rondreis Algarve: routes & tips
Portugal met kinderen: adresjes & tips
Algarve: mooiste plekken & vakantietips

Meer vakantienieuws & tips →

Iets nieuws te melden? Neem contact op via info@portugal-vakantie.info.

Overzicht van alle vakanties →